Από τις πρώτες εβδομάδες όταν ξέσπασε η πανδημία, οι γιατροί στη Γαλλία παρατήρησαν ότι μαζί με τους ηλικιωμένους που περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με σοβαρά συμπτώματα, συμπεριλήφθηκαν οι νέοι και οι παχύσαρκοι.
Έκτοτε, αρκετές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η παχυσαρκία κατατάσσεται δεύτερη μετά την ηλικία ως παράγοντας κινδύνου για σοβαρή ασθένεια και θάνατο από τον ιό.
Μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Obesity”, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σοβαρότητα της νόσου αυξήθηκε με τον δείκτη μάζας σώματος. Η διαπίστωση αυτή έγινε μετά τα στοιχεία που καταμετρήθηκαν μεταξύ των ασθενών που εισήχθησαν σε εντατική θεραπεία.
Με απλά λόγια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο πιο παχύς είναι κάποιος, τόσο πιο έντονα θα νοσήσει.
Κάτι ακόμα που τόνισε μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα, είναι ότι η παχυσαρκία αποτελεί μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι πολλοί από αυτούς τους ασθενείς χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι Η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου, που απαιτεί αυξημένη προσοχή στα προληπτικά μέτρα για τα ευαίσθητα άτομα.
Το πρόβλημα με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται άμεσα, αφού η επιλεκτική χειρουργική επέμβαση αυτή τη στιγμή, δεν είναι εύκολα προσβάσιμη.
Παχύσαρκοι και νεότεροι: Διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για κλινική φροντίδα
Γιατροί από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης “Langone Health”, πραγματοποίησαν αναδρομική ανάλυση του ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) και της ηλικίας των ασθενών με συμπτώματα COVID-19, με τον ΔΜΣ 30 ή περισσότερων μονάδων να υποδηλώνει παχυσαρκία.
Από τα 3615 άτομα που είχαν θετικά αποτελέσματα για το COVID-19, τα 1370 (ή αλλιώς το 37 %) ήταν παχύσαρκα. Το ποσοστό αυτό΄αυτό σχεδόν ισοδυναμεί με αυτό της παχυσαρκίας των ΗΠΑ, που είναι 40%.
Όταν ο ΔΜΣ αναλύθηκε έναντι της ηλικίας των ασθενών και του απαιτούμενου επιπέδου φροντίδας, προέκυψε μια ακόμα ανησυχητική τάση. Οι ασθενείς ηλικίας κάτω των 60 ετών, με ΔΜΣ μεταξύ 30 και 34, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν σε κρίσιμη περίθαλψη, σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν ΔΜΣ μικρότερο από 30. Το γεγονός αυτό, έχει σημαντικές και πρακτικές επιπτώσεις, όπου σχεδόν το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι.
Η “New York Times” σχολίασε αυτό το γεγονός, λέγοντας ότι οι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμβεί στη Νέα Υόρκη και το New Jersey, αλλά τα νέα ευρήματα σημαίνουν ότι ο κορονoϊός θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό σε περιοχές όπως, τον Νότο και τα Μεσοδυτικά, όπου η παχυσαρκία είναι πιο διαδεδομένη σε σχέση με τα βορειοανατολικά.
Ο Roy Gulick, επικεφαλής των μολυσματικών ασθενειών της “Weill Cornell Medicine”, δήλωσε στους Times: «Εάν η παχυσαρκία αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους νεότερους ανθρώπους, αυτό θα είναι πολύ ανησυχητικό. Μπορεί να δούμε πολύ περισσότερους νέους να νοσηλεύονται».
Μια κινεζική μελέτη ανέλυσε τα αποτελέσματα 112 ασθενών με COVID-19: 17 πέθαναν και 15 από αυτούς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Ο υψηλότερος ΔΜΣ παρατηρείται συχνότερα σε κρίσιμους ασθενείς και μη επιζώντες».
Μια δεύτερη κινεζική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο “The Lancet” , κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία, ειδικά στους άνδρες, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής πνευμονίας σε ασθενείς με covid-19.
Καθώς το εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να διατηρούν υψηλό επίπεδο προσοχής σε παχύσαρκους ασθενείς. Προτείνεται να αντιμετωπίζονται προσεκτικά με άμεση και επιθετική θεραπεία.
Η παχυσαρκία σημειώνει υψηλά ποσοστά και στην Αυστραλία, με ποσοστό 31%, σύμφωνα με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας. Οι λόγοι για τους οποίους σχετίζεται με σοβαρή ασθένεια cvid-19 δεν είναι ακόμη σαφής. Σε κάθε περίπτωση, αφορά την τάση για κακή υγεία, που αυξάνει την ευπάθεια στις φλεγμονές.