ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 κρυφοί λόγοι για τους οποίους δεν χάνετε το λίπος της κοιλιάς

Photo by Jannes Jacobs on Unsplash

Η μείωση του κοιλιακού λίπους όχι μόνο βελτιώνει την εμφάνιση κάποιου, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει τα οφέλη για την υγεία. Μια μεγάλη ποσότητα  αυτού, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις. Δυστυχώς, μερικές φορές δεν είναι τόσο εύκολο να το ξεφορτωθούμε. Αν έχετε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια αλλά χωρίς αποτέλεσμα, τότε ίσως υπάρχουν κρυφές αιτίες τις οποίες δεν γνωρίζετε καν. Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές:

1. Δεν γνωρίζετε τον τύπο λίπους στην κοιλιά σας

Εάν δυσκολεύεστε να μειώσετε το λίπος της κοιλιάς, τότε ένας από τους λόγους μπορεί να είναι ότι έχετε επιλέξει τη λάθος μέθοδο απώλειας βάρους. Υπάρχουν 5 τύποι κοιλιακής παχυσαρκίας που προκαλούνται από διαφορετικούς λόγους και καθένας από αυτούς, απαιτεί μια συγκεκριμένη διατροφή και άσκηση. Επομένως, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τον τύπο της κοιλιάς σας και να σχεδιάσετε την απώλεια βάρους σας σύμφωνα με αυτό.

2. Εμμονή με το βάρος

Θα πρέπει να σπάσετε τη συνήθεια της συνεχούς ζύγισης και να προσπαθείτε να αντισταθείτε στην επιθυμία να ανεβείτε στη ζυγαριά κάθε φορά που τη βλέπετε. Η εμμονή με το βάρος μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία απώλειας βάρους. Κάθε φορά που ο δείκτης διαφέρει από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, κρίνετε τον εαυτό σας . Αυτό, σας αποθαρρύνει και σας ασκεί πίεση, προκαλώντας σας αρνητικές σκέψεις και χαλά τη διάθεσή σας. Το μόνο αποτέλεσμα που μπορείτε να πετύχετε, είναι να εντείνετε το στρες και να οδηγηθείτε στο συναισθηματικό φαγητό, άρα να αυξήσετε το βάρος σας. Επομένως, είναι καλύτερο να ζυγίζετε μόνο μία φορά την εβδομάδα και να λαμβάνετε τους αριθμούς ως πληροφορίες και όχι σαν κρίση για τον εαυτό σας.

Photo by Bill Oxford on Unsplash

3. Ακολουθείτε τη λάθος δίαιτα

Το σώμα μας χρειάζεται πολλές, βιταμίνες, υδατάνθρακες, ακόμη και λίπη. Εάν αποκλείσετε ορισμένα από αυτά τα ευεργετικά συστατικά, τότε η διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά να αποφέρει οφέλη. Η κατανάλωση μόνο λαχανικών και φρούτων, ή fast food και μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και αλατιού, καθιστά δύσκολη την απώλεια βάρους. Επομένως, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη διατροφή σας και να λαμβάνετε υπόψη, ότι πρέπει να περιέχει μαγνήσιο, βιταμίνες, πρωτεΐνες, υγιή λιπαρά και άλλα θρεπτικά στοιχεία.

4. Μονοτονία στις προπονήσεις

Η προπόνηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη μείωση του λίπους. Αλλά είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι πρέπει να περιέχει διαφορετικά είδη. Κάθε τύπος άσκησης επηρεάζει το σώμα με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Επομένως, δεν πρέπει να προτιμάτε μόνο την αερόβια άσκηση ή τα βάρη, αλλά τον συνδυασμό αυτών των δύο. Λόγω της πανδημίας, πολλοί έχετε απογοητευτεί που δεν μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο. Όμως αυτού του ειδους οι προπονήσεις, μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι (π.χ. κοιλιακοί και βάρη) και έξω στο δρόμο (π.χ. τρέξιμο, έντονο περπάτημα). Απλά φροντίστε να μην το παρακάνετε. Τέσσερις φορές μέσα στην εβδομάδα είναι αρκετές

5. Τόνωση

Το άγχος είναι κακό για ολόκληρο το σώμα και ιδιαίτερα για το βάρος . Επηρεάζει τη διατροφή, τη συναισθηματική και φυσική κατάσταση, κατά τη διάρκεια των προπονήσεων αλλά και την ποιότητά τους. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη), προάγουν τον σχηματισμό λίπους . Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε ευκαιρία για να μειώσετε το άγχος: προσπαθήστε να χαλαρώσετε περισσότερο, μην εργάζεστε πάνω υπέρ του δέοντος, ακολουθήστε ένα χόμπι ή περάστε περισσότερο χρόνο με φίλους. Όταν αισθάνεστε χαλαροί, έχετε περισσότερα κίνητρα για τον στόχο μείωσης του λίπους της κοιλιάς.

6. Υψηλό επίπεδο ανδρογόνων

Τελευταίος, αλλά ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους, είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) . Αυτό σημαίνει υψηλό επίπεδο ανδρικών ορμονών στο γυναικείο σώμα . Επηρεάζει πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού, όπως διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, προβλήματα εγκυμοσύνης και κίνδυνο για διαβήτη. Επιπλέον, το PCOS επηρεάζει την αύξηση βάρους. Για να μάθετε το επίπεδο ανδρογόνων, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να κάνετε μια ανάλυση.