Το γιαούρτι από καρύδα, είναι το αγαπημένο των vegans. Το τρόφιμο αυτό, έχει γίνει αρκετά δημοφιλές το τελευταίο διάστημα, αφού αποτελεί ένα ιδανικό υποκατάστατο για όσους αποφεύγουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά και μάλιστα με λίγες μόνο θερμίδες.
Δείτε παρακάτω τη μεγάλη διατροφική του αξία για κάθε ένα φλυτζάνι
Θερμίδες: 110
Λίπος: 7g
Νάτριο: 45mg
Υδατάνθρακες: 10g
Ίνες: 3g
Ζάχαρη: <1g
Πρωτεΐνη: <1g
Οφέλη για την υγεία
Βοηθούν στην πέψη, παρέχοντας άφθονη δόση υγιών βακτηρίων στο έντερο. Τα σωστά ισορροπημένα βακτήρια του εντέρου συσχετίζονται επίσης με το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ιδανικό και για τα οστά, λόγω του πρόσθετου ασβέστιο και της βιταμίνης D, δύο ιδιαίτερα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.
Αλλεργίες και αλληλεπιδράσεις
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Άσθματος , οι αλλεργίες στην καρύδα είναι πολύ σπάνιες. Ωστόσο, είναι πιθανό ένα άτομο με άλλη αλλεργία να εμφανίσει και στην καρύδα.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, όπως κνίδωση, εξάνθημα ή έκζεμα ή πιο σοβαρά συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας. Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι πολύ πιθανή.
Δείτε έναν ειδικό γιατρό εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε αλλεργία. Εάν παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα είναι πιο βαριά, ζητήστε άμεσα βοήθεια.
Πώς να το σερβίρετε
Οι εναλλακτικές λύσεις γιαουρτιού καρύδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε από τις αγαπημένες σας συνταγές. Εδώ είναι 5 τρόποι για να απολαύσετε:
Smoothies και parfaits: Η κρεμώδης υφή και η λεπτή ουσία καρύδας, κάνουν το γιαούρτι μια ιδανική επιλογή για smoothies και parfaits. Ανακατέψτε με κατεψυγμένα φρούτα και νερό (ή νερό καρύδας) ή συμπληρώστε με φρέσκα μούρα και granola.
Ψητά προϊόντα: Από muffins έως puncakes, το γιαούρτι βοηθά να διατηρείτε όλα τα είδη ψημένων προϊόντων υγρά με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες. Μπορείτε να αντικαταστήσετε ίσα μέρη γιαούρτι αγελαδινού γάλακτος με γάλα καρύδας, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι η πραγματοποίηση αυτής της ανταλλαγής θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Κατεψυγμένες λιχουδιές: Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά το καθιστά ιδανική επιλογή για κατεψυγμένες λιχουδιές. Ρίξτε γιαούρτι καρύδας και φρέσκα φρούτα σε παγοθήκες ή χτυπήστε τα σε μια μηχανή παγωτού για μια παρτίδα frozen yogurt.
Αντί για κρέμα γάλακτος: Το απλό γιαούρτι καρύδας έχει μια λεπτή γλυκύτητα και γεύση καρύδας που είναι μια εκπληκτική εναλλακτική λύση χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα για κρέμα γάλακτος, σούπες και στιφάδο. Μπορεί επίσης να χτυπηθεί με χυμό εσπεριδοειδών ή ξύδι και μπαχαρικά για να κάνει κρέμες vegan, σάντουιτς και σάλτσες.
Συνδυασμός με βρώμη :Σε ένα γυάλινο βάζο, συνδυάστε τη βρώμη με το γιαούρτι, τους σπόρους chia και μέλι ή σιρόπι σφενδάμου. Ανακατέψτε καλά. Καλύψτε και ψύξτε όλη τη νύχτα, σερβίρετε το πρωί με φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα.