Η περίοδος είναι αρκετά κρίσιμη, γι’ αυτό και πρέπει να ψάχνουμε για τρόφιμα που να υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να θρέφουν το σώμα και να μην αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα. Εάν λαχταράτε ένα αμυλούχο φαγητό, προτιμήστε τη γλυκοπατάτα . Είναι μεν υδατάνθρακας, αλλά είναι φυσικά φορτωμένο με βιταμίνες, κάλιο και ίνες.
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες γλυκοπατάτας, επειδή ο καθένας έχει ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις και προτιμήσεις. Οι πορφυρές πατάτες είναι υψηλότερες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C , ενώ οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο .
Μωβ γλυκοπατάτα ψητή
Κόβουμε μια μοβ γλυκοπατάτα στο μισό κατά μήκος και ψήνουμε στους 350ºF για 40 λεπτά. Όταν βγει, περιλούστε τη με βούτυρο καρύδας, σάλτσα μήλου και σπόρους ροδιού, για να προσθέσετε επιπλέον φυτικές ίνες και μια γλυκιά κρίσιμη στιγμή.
Γλυκοπατάτα “Τσιπς”
Κόψτε μια γλυκοπατάτα σε οριζόντιες “φέτες” πάχους περίπου ένα εκατοστό. Καλύψτε με ελαιόλαδο, προσθέστε θυμάρι και δεντρολίβανο και πασπαλίστε ελαφρά με αλάτι. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά (ή έως ότου φτάσετε στην επιθυμητή τραγανότητα). Σερβίρετε με σπιτική ξινή κρέμα και κρεμμυδάκι από ελληνικό γιαούρτι με χόρτο, σοταρισμένα κρεμμύδια και σπανάκι, με μια πρέζα αλάτι και σκόνη κρεμμυδιού,
“Satsumaimo” Πατάτες
Αυτές οι πατάτες έχουν κοκκινωπό δέρμα με λευκό εσωτερικό που είναι φυσικά εξαιρετικά γλυκό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Είναι αρκετά υγιείς για δείπνο, όταν συνδυάζονται με ένα απλό λευκό ψάρι ή ένα γευστικό κοτόπουλο – και θα ικανοποιήσουν όλες τις γλυκές σας επιθυμίες.
Γεμιστή γλυκοπατάτα
Ψήνουμε μια γλυκοπατάτα στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Ενώ η πατάτα βρίσκεται μέσα σε αυτόν, σωτάρουμε σε μία κατσαρόλα λίγο κρεμμύδι ώσπου να καραμελώσει. Προσθέστε το ένα τέταρτο ενός φλιτζανιού μαύρων φασολιών και ανακατέψτε τα όλα μαζί. Όταν ψηθεί η γλυκοπατάτα, κόβουμε τη μέση κατά μήκος και «γεμίζουμε» με μαύρο φασόλι και το κρεμμύδι. Ολοκληρώστε με ένα κουτάλι από γιαούρτι και πασπαλίστε πάπρικα και θαλασσινό αλάτι.
Πουρέ μοβ γλυκοπατάτας
Τρυπήστε μια τρύπα και ψήστε την πατάτα στους 200 βαθμούς για περίπου μια ώρα. Μόλις κρυώσει, τεμαχίστε το και ξύστε τα περιεχόμενα σε ένα μπολ (κάντε αυτό ενώ η πατάτα είναι ακόμα ζεστή!). Συμπληρώστε με 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι και και απολαύστε το με οποιοδήποτε κρέας που τρέφεται με γρασίδι ή κοτόπουλο.