ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 καθημερινά λάθη που κάνουμε με το φαγητό

Όσον αφορά την υγιεινή διατροφή, λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να αποφύγουμε και τι θα ήταν καλό να τρώμε. Για παράδειγμα, ακόμα και χωρίς τη βοήθεια ενός διαιτολόγου, μπορούμε να αποφύγουμε τα αναψυκτικά και να επιλέγουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά για τα πιάτα μας.

Παρόλα αυτά, όλοι κάνουμε κάποια λάθη που σχετίζονται με το φαγητό. Aπό το μέγεθος μιας μερίδας, μέχρι και την ποιότητα των τροφίμων, δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

1. Τρώτε μεν υγιεινά αλλά υπερβολικά δε

Αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες που καταναλώνετε ακόμα και όταν η τροφή είναι υγιεινή είναι πολύ μεγάλες. Για παράδειγμα, όταν οι διαιτολόγοι συνιστούν να τρώτε αβοκάντο τόσο στα σνακ όσο και σε στα κυρίως πιάτα, δεν εννοούν ολόκληρο το φρούτο, αλλά το 1/4 από αυτό. Ο λόγος είναι ότι λαμβάνετε πολλές θερμίδες, που συσσωρευτικά οδηγούν στην αύξηση του βάρους. Το ότι μία επιλογή είναι υγιεινή, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχει θερμίδες. Εδώ υπάρχει ένας μεγάλος διαχωρισμός, γι αυτό και θα πρέπει να υπολογίζετε σωστά τις μερίδες σας.

2. Αγοράζετε τα πάντα βιολογικά

Μπορεί να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον η αγορά των βιολογικών προϊόντων, αλλά αν το κάνετε αποκλειστικά για να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα, θα διαπιστώσετε ότι σπαταλάτε πολύ περισσότερα χρήματα, όταν πρόκειται για συγκεκριμένους τύπους τροφίμων. Σύμφωνα με την τελευταία λίστα ” Clean Fifteen ” της περιβαλλοντικής ομάδας εργασίας , τα αβοκάντο έχουν το χαμηλότερο φορτίο φυτοφαρμάκων και ακολουθούν το γλυκό καλαμπόκι, ο ανανάς το λάχανο και τα κατεψυγμένα μπιζέλια, οπότε σε αυτές τις κατηγορίες δεν χρειάζεται απαραίτητα να ψωνίσετε από αγορά βιολογικών προϊόντων.

3. Πιστεύετε ότι τα οργανικά είναι πιο υγιεινά

Το βιολογικό δεν είναι αυτόματα υγιές. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι το να βλέπει κανείς τη λέξη “βιολογικό” σε μια ετικέτα, επηρεάζει την αντίληψή του για το φαγητό. Οι συμμετέχοντες πίστευαν λανθασμένα ότι τα μπισκότα και τα τσιπς με βιολογικά σήματα ήταν πιο θρεπτικά.

4. Υποθέτετε ότι το μαγείρεμα στο σπίτι είναι πάντα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες

Το να φτιάχνετε τα γεύματα σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε τις θερμίδες σας, καθώς γνωρίζετε ακριβώς τι περιέχει το φαγητό σας. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα από το εργαστήριο τροφίμων και εμπορικών σημάτων του Πανεπιστημίου Cornell, διαπίστωσε ότι εάν δεν δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα μεγέθη μερίδων κατά το μαγείρεμα στο σπίτι, μπορεί να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες νομίζετε. Δοκιμάστε να τρώτε λιγότερο από το μέγεθος της μερίδας που προτείνει η συνταγή για να αποφύγετε κατά λάθος το υπερβολικό μέγεθος του γεύματος σας.

Photo by Brooke Lark on Unsplash

5. Τρώτε μη λιπαρές εκδοχές γιαουρτιού και φυστικοβούτυρου

Όταν τα φυσικά λίπη απομακρύνονται από ένα τρόφιμο, συχνά αντικαθίστανται από ζάχαρη για να προσθέσουν γεύση. Επομένως δεν εξοικονομείτε τόσο πολύ λίπος, ίσως ένα έως δύο γραμμάρια συνολικά, οπότε δεν αξίζει καν τον κόπο. Επίσης, δεν εξοικονομείτε πολλές θερμίδες. Για παράδειγμα, δύο κουταλιές της σούπας κανονικό απαλό φυστικοβούτυρο περιέχει περίπου 191 θερμίδες. Η ίδια ποσότητα της έκδοσης μειωμένου λίπους: περίπου 187 θερμίδες. Τα λίπη όμως βοηθούν στον κορεσμό. Όταν εξαλείφονται από ένα γεύμα, η αίσθηση της πείνας θα συνεχιστεί. Όσον αφορά το γιαούρτι, οι διαιτολόγοι προτείνουν να επιλέξτε ένα φλιτζάνι ή λιγότερο από το πλήρες, αντί για γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και να προσθέσετε πλούσια σε αντιοξειδωτικά μούρα γεμάτα με φυτικές ίνες και ξηρούς καρπούς για γεύση και υφή.

6.Τα ασπράδια των αυγών είναι το βασικό τους brunch

Οι ειδικοί στη διατροφή και την υγεία της καρδιάς, αναφέρουν ότι τα αυγά δεν είναι πλέον ο εχθρός όσον αφορά την υγεία της. Μια νέα μελέτη στο “American Journal of Clinical Nutrition”, δεν διαπίστωσε κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ενός αυγού την ημέρα και των ανεπιθύμητων ενεργειών στη χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που είναι ήδη ευαίσθητα στις επιδράσεις της διαιτητικής χοληστερόλης.

Αυτά είναι καλά νέα, δεδομένου ότι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης (6 γραμμάρια) και είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη D, B12, φυλλικό οξύ, καθώς και σελήνιο και σίδηρο.