Η διάταξη του σπιτιού, καθορίζεται ώστε να καλύπτει τις ανάγκες μας μέσα σε αυτό. Προφανώς το 80% των κτιρίων, στα οποία θα ζήσουμε μέχρι το 2050, έχουν ήδη κατασκευαστεί. Αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα διαρρύθμιση που έχουν, θα πρέπει θεωρείται ως μία πρόταση και όχι ως μία απόλυτη λύση, από τη στιγμή που ο κορονοϊός ανέτρεψε τα πάντα στην καθημερινότητα μας. Ακόμα και αν προστεθούν, ή αφαιρεθούν τοίχοι, η χωροταξία και ο τρόπος που θα κανανείμονται τα δωμάτια, πιθανότατα να αρχίσει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά, με τη σκέψη της επιβίωσης του πιο προσαρμόσιμου.
Μέχρι στιγμής, υπήρχε μία σημαντική διαφορά μεταξύ ανατολής και δύσης, στον τρόπο που οι designers σχεδίαζαν τις κατόψεις. Στην Ιαπωνία για παράδειγμα, στόχος τους ήταν να δημιουργούν πολυλειτουργικά δωμάτια, ενώ στις ΗΠΑ, θεώρησαν επιτυχία την κατάργηση των τοίχων, απελευθερώνοντας όλους τους χώρους, για να έχουν μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας. Η περίπτωση αυτή, αν και ευννόησε σημαντικά την επικοινωνία, κατήργησε το στοιχείο της ιδιωτικότητας.
Η εμφάνιση του κορονοϊού, απαιτεί σίγουρα διαφορετικές λύσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φτάσουμε στο άλλο άκρο των κυψελωτών δωματίων. Το σημείο που πρόκειται να γίνει αισθητή η διαφορά, είναι ο σχεδιασμός με στόχο την ευελιξία ενός χώρου. Να μπορεί δηλαδή να γίνεται πιο ιδιωτικός και αυτόνομος, επιτρέποντας μας να συμβιώνουμε άνετα με τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού.
To intrerior design, άρχισε και πάλι να ερευνά και να αναζητά νέες προτάσεις. Η μελέτη και ο σχεδιασμός των χώρων, αρχίζουν πλέον να προσεγγίζονται από τη σκοπιά της ιδιωτικότητας, ενώ δίνεται περισσότερη έμφαση σε δωμάτια, που πλέον δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνα.
Γραφεία, ξενώνες, πλυσταριό και ξέχωρες τραπεζαρίες, αρχίζουν και πάλι να αποκτούν ενδιαφέρον, μέσα από μία πιο σύγχρονη ματιά. Επίσης, η περίοδος της καραντίνας και του lockdown, “έδειξε” ότι οι αποθηκευτικοί χώροι, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, όπως και η διαμόρφωση της κουζίνας, όχι μόνο από άποψη οργάνωσης αλλά και διάταξης.
Γραφείο
Τα δωμάτια που ήταν αποκλειστικά αφιερωμένα σε γραφεία, ήταν περισσότερο μία τάση του παρελθόντος. Στην πορεία, ενσωματώθηκαν στο καθιστικό, ακόμα και στο υπνοδωμάτιο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν καταργηθεί εντελώς. Σήμερα έχουν γίνει πιο επίκαιρα από ποτέ και όπως όλα δείχνουν, θα είναι απαραίτητα και στο μέλλον, λόγω της αυξανόμενης τηλεργασίας.
Laundry Room
Tα ξεχωριστά δωμάτια- αποθήκες, επανέρχονται στον σχεδιασμό του σπιτιού. Εκτός του ότι χώροι όπως αυτοί, βοηθούν στην οργάνωση, κρατούν υψηλά τα επίπεδα της υγιεινής.
Κλειστή τραπεζαρία
Tα κλειστά δωμάτια που περιλάμβανα τις τραπεζαρίες, ήταν κάποτε πολύ διαδεδομένα. Με το πέρασμα των χρόνων, πολλά σπίτια μίκρυναν σε μέγεθος, αλλάζοντας ριζικά τη διαρρύθμιση τους. Αν και σε πολλές περιπτώσεις, η προσθήκη μίας τραπεζαρίας σε ξεχωριστό χώρο θεωρείται αδύνατη, λόγω των περιορισμένων μέτρων, διαπιστώνεται ξανά η ανάγκη να υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης, ανά πάσα στιγμή.
Η αναζήτηση αυτής της ευελιξίας, οδηγεί σε λύσεις, όπως τα διαχωριστικά χώρων, που είναι πραγματικά η καλύτερη και δημοφιλέστερη επιλογή, για μικρά και μεγάλα σπίτια και διαμερίσματα.