ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση

Photo by Icons8 Team on Unsplash

Η επιχειρηματικότητα έχει πολλές προκλήσεις, όμως οι ανταμοιβές που μπορεί να σας χαρίσει είναι πολλές. Σε περίπτωση που είστε ένας επίδοξος επιχειρηματίας, καλό είναι να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα, για τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε, μέχρι και ορισμένες τακτικές, ώστε να ελαχιστοποιήσετε όσο το δυνατό περισσότερο τις πιθανότητες να βρεθείτε προ εκπλήξεων στο μέλλον.

Ακολουθούν 5 tips σύμφωνα με όσα θα σας συμβούλευαν οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες start up εταιρειών:

1. Η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας

Η επιτυχία δεν απεικονίζεται ποτέ με ευθεία γραμμή. Κάθε επιτυχημένος επιχειρηματίας έχει υποστεί αμέτρητες αποτυχίες και έχει μάθει από τα λάθη του.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να επικεντρώνονται στις επιτυχίες των άλλων και να παραβλέπουν τις αποτυχίες τους. Στην πραγματικότητα όμως αυτές οδηγούν τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους για να καταστρώσουν καλύτερα τα σχέδια τους για το μέλλον.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέση ηλικία των νέων επιχειρηματιών, είναι 45 ετών. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ποτέ αργά να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα, αντιθέτως να το λάβετε ως θετικό, καθώς θα έχετε συγκεντρώσει περισσότερες εμπειρίες και γνώσεις.

2. Η δουλειά σας μπορεί να καταναλώσει μεγάλο μέρος της ζωή σας

Πολλοί επιχειρηματίες περιγράφουν την εταιρεία τους ως «παιδί» τους. Τα πρώτα χρόνια, απαιτεί περισσότερη προσοχή και φροντίδα, ώστε με την πάροδο του χρόνου, να γίνουν πιο ισχυρά τα «θεμέλια».

Οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες, αγαπούν και είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους. Νιώθουν σίγουροι ότι το προϊόν ή η υπηρεσία τους είναι κάτι που χρειάζεται η αγορά. Θυμηθείτε, πως οτιδήποτε έχει αξία, δεν είναι εύκολο να γίνει. Θα χρειαστεί να αφιερώσετε πολύ χρόνο μέχρι να επιτύχετε.

3. Δεν αποκλείεται να αμφιβάλλετε ανά καιρούς

Η αμφιβολία είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα, ειδικά αν έχετε εργαστεί για το νέο σας ξεκίνημα, χωρίς να παρατηρείτε ιδιαίτερη επιτυχία. Ένας τρόπος για να την ξεπεράσετε και να δείτε πιο αντικειμενικά την κατάσταση, είναι να αναλύσετε τι έχετε κάνει σωστά και τι μπορείτε να κάνετε ακόμα καλύτερα.

Επίσης η υπερβολική αμφιβολία μπορεί να εμποδίσει την παραγωγικότητα σας. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι η εμπιστοσύνη είναι ένα σημαντικό γνώρισμα για κάθε επιχειρηματία. Όσο την αποπνέει στους συνεργάτες και τους πελάτες, τόσο περισσότερο κερδίζει και τη δική τους.

Η οργάνωση είναι το παν. Για να έχετε μία ξεκάθαρη εικόνα για τις κινήσεις που κάνετε, κρατήστε σημειώσεις. Ο λόγος δεν είναι απλά για να μην χάνετε τα ραντεβού, αλλά για να μπορείτε να ανατρέχετε σε προηγούμενα γεγονότα και να αναλύετε καλύτερα τις κινήσεις σας.

Photo by picjumbo.com from Pexels

4. Τα πρώτα χρόνια είναι ιδιαίτερα δύσκολα

Σύμφωνα με στοιχεία της Small Business Administration των ΗΠΑ, μόνο το 50% των επιχειρήσεων με υπαλλήλους επιβιώνουν τα πρώτα πέντε χρόνια, ενώ μόλις το ένα τρίτο επιβιώνει για 10 χρόνια ή περισσότερο. Αυτές οι στατιστικές φανερώνουν το πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσετε μια επιτυχημένη εταιρεία.

Η οικοδόμηση μιας ισχυρής ομάδας είναι ένα σημαντικό βήμα για να μειωθούν οι πιθανότητες αποτυχίας. Αυτή θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα εμπειρίας. Είναι κακό να θεωρείτε ότι τα ξέρετε όλα. Επιτρέψτε και στα υπόλοιπα μέλη σας να πούνε τη γνώμη τους.

5. Η επιχειρηματικότητα μπορεί να κάνει καλό στην ψυχολογία σας

Τα στοιχεία της Gallup έχουν δείξει ότι έως και το 85% των ανθρώπων παγκοσμίως δεν ασχολούνται με τη δουλειά τους. Από την άλλη μεριά όμως, πολλοί επιχειρηματίες έχουν πάθος με αυτό που κάνουν.

Το να αισθάνεται κάποιος επιτυχημένος από την εργασία του είναι μία ανεκτίμητη αξία και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα, για μια ευτυχισμένη και ικανοποιημένη ζωή.
Εάν είστε δυσαρεστημένοι με την τρέχουσα δουλειά σας, ίσως είναι καιρός να αρχίσετε να οργανώνεστε για ένα νέο ξεκίνημα, πάνω σε κάτι που σας ευχαριστεί.

 

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας κρίσης πανικού και μιας κρίσης άγχους;

Οι 4 φάσεις της γυναικείας καριέρας: Τα νέα δεδομένα, ο κορονοϊός και η κρίση των 30

Aπό υπάλληλος σε επιχειρηματίας: Πως να πετύχετε τη στροφή στην καριέρα σας