ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο

Photo by Miguel Á. Padriñán from Pexels

Οι γυναίκες με γενετική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού έχουν παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κακοήθεια από τις γυναίκες με τον ίδιο γενετικό κίνδυνο που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση βαριατρικής ή απώλειας βάρους. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν σύμφωνα με μελέτη του «American Society for Metabolic and Bariatric Surgery».

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με σοβαρή παχυσαρκία ή δείκτη σωματικής μάζας (BMI) 35 ή και υψηλότερο, ανέρχεται στο 18%, ενώ η συχνότητα εμφάνισης για ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ανέρχεται στο 7,4%. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους απέκλεισε το συνολικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου που συνδέεται με την παχυσαρκία κατά 20%.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα των 1.670.035 ασθενών με δείκτη σωματικής μάζας (ΔΜΣ) 35 ή μεγαλύτερο που συλλέχθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2014 στο «National Inpatient Sample (NIS)» που αποτελεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για όλους τους νοσηλευτές. Η επίπτωση του καρκίνου συγκρίθηκε μεταξύ περισσότερων από 1,4 εκατομμυρίων ασθενών που δεν υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση και σχεδόν 250.000 ασθενείς που προχώρησαν τελικά σε αυτή προκειμένου να χάσουν κιλά.

Τα ευρήματά έδειξαν ότι η βαριατρική χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε να εμποδίσει σημαντικά την ανάπτυξη καρκίνου σε ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τον μέσο πληθυσμό, ακόμη και με εκείνους που έχουν γενετική προδιάθεση. Η επίδραση που παρατηρήθηκε στους ασθενείς με γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού ήταν αξιοσημείωτη και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη έχει δείξει τέτοιο αντίκτυπο. Η μείωση του ρίσκου ήταν όντως ορατή και μεταφράστηκε και με αριθμούς.

Σύμφωνα με την «Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου», η ύπαρξη περισσότερου λιπώδους ιστού μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου. Αυτοί είναι και οι πιο αντιπροσωπευτικοί για το 40% περίπου όλων των καρκίνων που διαγνώστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014, σύμφωνα με τα «Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)».

Photo by Richard Catabay on Unsplash

Μια αναδρομική μελέτη 88.625 ασθενών με σοβαρή παχυσαρκία που δημοσιεύθηκε στο «American Cancer Society» το 2019 έδειξε ότι η χειρουργική επέμβαση με στόχο την απώλεια βάρους συνδέθηκε με 33% λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε τύπου καρκίνου και με 40% μείωση του κινδύνου διάγνωσης με καρκίνο λόγω της παχυσαρκίας.

Η πρόληψη του καρκίνου είναι ένα νέο όριο στην έρευνα για τη βαριατρική χειρουργική και τα δεδομένα είναι συναρπαστικά. Τα στοιχεία εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς και οι γιατροί που μελετούν τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να εξετάσουν πέρα ​​από την απώλεια βάρους όσον αφορά τα οφέλη της. Η «Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO)» ονοματίζει την παχυσαρκία ως κύριο μη αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο.

Τα «Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)» αναφέρουν ότι 93,3 εκατομμύρια ή αλλιώς το 39,8% των ενηλίκων στις ΗΠΑ ήταν παχύσαρκοι το 2015-2016. Το «American Society for Metabolic and Bariatric Surgery» εκτιμά ότι περίπου 24 εκατομμύρια άτομα έχουν σοβαρή παχυσαρκία, η οποία για τους ενήλικες μεταφράζεται με ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) 35 ή και παραπάνω. Το 2017 διεξήχθησαν 228.000 βαριατρικές επεμβάσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες αφορούν περίπου το 1% του πληθυσμού που πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για χειρουργική επέμβαση με βάση τον ΔΜΣ.

Η μεταβολική-βαριατρική χειρουργική επέμβαση έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο αποτελεσματική και μακροχρόνια θεραπεία για σοβαρή παχυσαρκία και πολλές σχετικές καταστάσεις και έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια βάρους. Το «Agency for Healthcare Research and Quality» επισήμανε σημαντικές βελτιώσεις στην ασφάλεια της μεταβολικής-βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις βελτιωμένες λαπαροσκοπικές τεχνικές. Ο κίνδυνος για θάνατο περιορίζεται στο 0,1% και η συνολική πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών είναι περίπου 4%.

Σύμφωνα με μια μελέτη του «Ινστιτούτου Βαριατρικής και Μεταβολικής Κλινικής» του Cleveland, η λαπαροσκοπική βαριατρική χειρουργική έχει επιπλοκές και ποσοστό θνησιμότητας συγκρίσιμο με κάποιες από τις ασφαλέστερες και πιο συχνά διεξαγόμενες χειρουργικές επεμβάσεις στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης στη χοληδόχο κύστη, την εκτομή και την αποκατάσταση του γόνατος.