Έναρξη λειτουργίας για την πλειοψηφία των μουσείων όλης της χώρας χθες (αλλά και σήμερα – αύριο για κάποια από αυτά), με τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει την επίσημη επανεκκίνηση ενός βασικού τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού από τον χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, που επισκέφθηκε το πρωί.
Τα μόνα μεγάλα μουσεία που δεν άνοιξαν είναι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, το οποίο έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα παραμείνει κλειστό για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
Όσον αφορά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ωστόσο, ένα από τα πιο δραστήρια στη χώρα στον τομέα των εκθέσεων, δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία επανέναρξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αιτία βρίσκεται στην μη επίλυση, ακόμη, τεχνικών προβλημάτων αναφορικά με τα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν για ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους και για τους επισκέπτες. Συγκεκριμένα, το θέμα του κλιματισμού του μουσείου φαίνεται ότι είναι το πιο σοβαρό. Πάντως και αρκετός αριθμός υπαλλήλων του μουσείου δεν έχει επανέλθει ακόμη στην εργασία του, λόγω του μέτρου προσωρινής διαθεσιμότητας. Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Εβραϊκό Μουσείο θα επαναλειτουργήσει την 1η Ιουλίου.
Η πρώτη μέρα λειτουργίας των μουσείων, πάντως, παρ΄ότι καθόλου ικανοποιητική από πλευράς επισκεψιμότητας, έδειξε την απόλυτη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και την τέλεια οργάνωση στην λήψη των μέτρων προστασίας και στην εκπαίδευση των υπαλλήλων.
Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, είναι η πρώτη φορά που έχει προσληφθεί τόσο μεγάλος αριθμός έκτακτου φυλακτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, 1.650 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η διαδικασία πρόσληψης 186 μόνιμων φυλάκων, με αποτέλεσμα το φυλακτικό προσωπικό, στο σύνολό του, να επαρκεί για την κάλυψη όλων των αναγκών που δημιουργούν τα πρόσθετα μέτρα.
Η ίδια ανακοίνωσε και την εγκατάσταση ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, μέσω της προγραμματικής σύμβασης, που έχει συναφθεί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μόνο που αυτό σίγουρα δεν προλαβαίνει να γίνει φέτος το καλοκαίρι, καθώς θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι διαγωνισμοί.
Όπως δήλωσε, εξάλλου, η υπουργός: «Με τη χορηγία των 300.000 ευρώ, την οποία εξασφαλίσαμε από το Ίδρυμα Ωνάση, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων δρομολογεί ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μείζονα μουσεία της χώρας που έχουν εξαιρεθεί, όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι η Ολυμπία και οι Δελφοί. Μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ηλεκτρονικό εισιτήριο».
Όσον αφορά στα πωλητήρια των μουσείων, μέσω των οποίων ελπίζεται η αύξηση εσόδων, ανακοίνωσε ότι ως το τέλος Ιουνίου πρόκειται να δημοπρατηθούν και τα 18 πωλητήρια, τα οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια είχαν παραμείνει κλειστά. Ήδη, μάλιστα, λειτουργεί το ανανεωμένο και ελκυστικό πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η κυρία Μενδώνη, που συνόδεψε αρχικά τον πρωθυπουργό στην Αρχαία Αγορά επισκέφθηκε στη συνέχεια το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και ακολούθως το Εθνικό Αρχαιολογικό, προκειμένου να παρακολουθήσει την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας, τα οποία πρέπει να προσαρμόζονται ανά μουσειακό χώρο.
Και όπως δήλωσε: «Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία με βασικό σύνθημα “η ασφάλεια πρώτα” είναι πανέτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες, που, μετά τον εγκλεισμό της πανδημίας, θέλουν να απολαύσουν ασφαλώς το φετινό καλοκαίρι και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος. Η χώρα μας έχει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο μπορεί να καλύψει κάθε πολιτιστική αναζήτηση».
Να σημειωθεί ότι τα μουσεία είναι ανοιχτά με όλες τις αίθουσές τους, ενώ ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας ισχύει μόνο για τις αίθουσες οι οποίες, λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, δεν μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 10 άτομα.
Επίσης οι επισκέπτες, πριν από την είσοδό τους, ενημερώνονται ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική. Αντισηπτικά διαλύματα είναι διαθέσιμα σε όλους τους χώρους, ενώ, με ειδικές σημάνσεις, οριοθετούνται οι διαδρομές μέσα στους εκθεσιακούς χώρους. Ειδικές θέσεις -στάσεις, τέλος, έχουν σημανθεί για τις οργανωμένες ομάδες, οι οποίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10 άτομα μαζί με τον ξεναγό.
Διαβάστε επίσης:
Τουρίστες στον τόπο μας – Ολυμπιείο: Στον καιρό της κολώνας
Αμαλία Μεγαπάνου: Η προσωπογραφία ενός μύθου
Οι γυναίκες δημιουργούν, στοχάζονται και ελπίζουν – Πέντε καλλιτέχνιδες από τα ατελιέ τους