Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα των τελευταίων ετών. Έχει χωρίσει τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα, με το ένα να αποτελείται από ακτιβιστές, ισχυρούς και καθημερινούς ανθρώπους που παλεύουν για ένα καλύτερο και πιο υγιές μέλλον του πλανήτη. Από την άλλη πλευρά, έχουμε εκείνους που θεωρούν ότι πρόκειται για δημιούργημα της φαντασίας ορισμένων γιατί «πουλάει». Σωστά;
Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήρθε για να ανατρέψει όσα πιστεύαμε πως γνωρίζαμε για το ζήτημα αυτό. Πραγματοποιήθηκε σε σαράντα χώρες κι έδειξε πως οι περισσότεροι τη θεωρούμε σοβαρό πρόβλημα. Μάλιστα, μονάχα ένα 3% των ερωτηθέντων την αντιμετωπίζουν αδιάφορα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 80 χιλιάδες. Επτά στους δέκα νιώθουν πως η κλιματική αλλαγή είναι «ένα πολύ, ή εξαιρετικά σοβαρό θέμα», όμως τα ποσοστά ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το 12% βρίσκεται σε άγνοια. Με μικρή διαφορά, κατά 3%, το ίδιο συμβαίνει και στη Σουηδία, την πατρίδα της Greta Thunberg. Παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αυστραλίας, το 8% των πολιτών δε θεωρεί πως η περιβαλλοντική κρίση είναι μεγάλη. Οι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων έχουν ορισμένα κοινά, όπως οι πολιτικές πεποιθήσεις που τείνουν προς τη δεξιά, αλλά και η μεγάλη ηλικία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Χιλή, η Κένυα, η Νότιος Αφρική και οι Φιλιππίνες είναι οι πιο ευαισθητοποιημένες χώρες, με το 85-90% των κατοίκων να διατίθεται να αλλάξει τρόπο ζωής. Αυτό που μας καταπλήσσει, είναι πως τα κράτη που δείχνουν το λιγότερο ενδιαφέρον ανήκουν στην Ευρώπη. Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Ολλανδία, λοιπόν, δείχνουν να ζουν σε κάποιον άλλο κόσμο, όπου το περιβάλλον βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση – ή έτσι νομίζουν οι πολίτες.
Η έρευνα έδειξε, επίσης, πως οι νέοι είναι εκείνοι που θεωρούν την κλιματική αλλαγή σημαντικό εχθρό που πρέπει να νικηθεί. Έχουν πιο αριστερές πεποιθήσεις και θεωρούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς.
«Οι αριθμοί που είδα δε με εκπλήσσουν», τόνισε στο Inverse ο ερευνητής Martin Hultman. «Από το 2010, η ηγεσία του σουηδικού Δημοκρατικού Κόμματος είναι εκείνη που κάνει βήματα προς τη βιωσιμότητα, με κινήσεις όπως η Συμφωνία των Παρισίων. Και γνωρίζουμε καλά πως οι απόψεις που προωθούνται από τα μέσα ενημέρωσης είναι εκείνες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη – ας θυμηθούμε πώς επηρεάστηκε από τις θεωρίες συνωμοσίας για την Greta Thunberg.»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πράγματι, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η τηλεόραση. Ο κόσμος δίνει μεγαλύτερη σημασία στις ειδήσεις (το 35% των ερωτηθέντων). Εκείνες του διαδικτύου έρχονται σε δεύτερη θέση, ενώ το τέλος βρίσκονται οι ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης, όπως τα social media. Το 46% τους, όμως, ανέφερε πως δεν εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους, όταν ασχολούνται με τέτοια ζητήματα. Θεωρεί πως η ενημέρωση είναι ελλιπής και γι’ αυτό αναζητά δικά του μέσα.
Διαβάστε επίσης:
Protect Our Winters: H νέα γενιά αθλητών μάχεται ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Η πραγματική επίδραση της vegan διατροφής στο περιβάλλον
Δίκαιο Εμπόριο: Τι είναι και πώς συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις