NEED TO KNOW

Το υποβρύχιο θερμοκήπιο – όνειρο του κάθε δύτη

πηγή: instagram @jasondecairestaylor

Ο Βρετανός γλύπτης Jason deCaires Taylor δημιούργησε ένα υποβρύχιο θερμοκήπιο στον βυθό της ακτής της Αυστραλίας, ως βιότοπο για τη θαλάσσια ζωή.

Το «Coral Greenhouse», είναι μέρος του «Μουσείου Υποβρύχιας Τέχνης»και βρίσκεται στο θαλάσσιο πάρκο «Great Barrier Reef», 50 μίλια από το Townsville, μια παράκτια πόλη στην αυστραλιανή πολιτεία του Queensland.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jason Decaires Taylor (@jasondecairestaylor) on


Τοποθετημένο σε μια είσοδο του φυσικού υφάλου, είναι γεμάτο γλυπτά από δέντρα και ανθρώπους. Η κατασκευή αποτελείται από τσιμέντο και ατσάλι. Αντί για γυαλί, το νερό γεμίζει το χώρο μεταξύ των πλευρών του υποβρύχιου κτιρίου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jason Decaires Taylor (@jasondecairestaylor) on


Ο καλλιτέχνης, δημιούργησε γλυπτά πάγκων εργασίας, γεμάτα με εργαλεία κηπουρικής μέσα στο βυθισμένο περίπτερο. Το κάθε ένα από αυτά, έχει σχεδιαστεί για να είναι καταφύγιο για διαφορετικά είδη άγριας ζωής, ειδικά για τα μικρά ψάρια, που μπορούν να κρυφτούν σε κενά ανάμεσα σε πλέγματα. Επίσης υπάρχουν θέσεις για να προστατευτούν χταπόδια και αχινοί. Πάνω, τα δοκάρια του θερμοκηπίου «Coral», έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποτελούν ένα βολικό μέρος όπου θα μπορούν να τρέφονται ή να μαζεύονται ψάρια και κοπάδια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jason Decaires Taylor (@jasondecairestaylor) on


Το έργο ζυγίζει συνολικά 165 τόνους και ο σκελετός του είναι αγκυροβολημένος στον αμμώδη πυθμένα από την πλευρά της βαριάς βάσης του. Η τριγωνική του δομή έχει σχεδιαστεί για να του δίνει χαμηλό κέντρο βάρους. Σύμφωνα με τον deCaires,”Ο σχεδιασμός του θερμοκηπίου είναι βιομορφικός. Η μορφή του καθορίζεται από τις δυνάμεις της φύσης”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jason Decaires Taylor (@jasondecairestaylor) on


Ο ανοξείδωτος χάλυβας, το ουδέτερο από ρΗ σκυρόδεμα και ο ψευδάργυρος, επιλέχθηκαν ως υλικά που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των κοραλλιών μέσα και γύρω από τη δομή. Οι δύτες και οι κολυμβητές με αναπνευστήρα, μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στον κήπο γλυπτικής, κολυμπώντας και χρησιμοποιώντας τα τρία σημεία εισόδου στο βυθισμένο περίπτερο. Υπάρχουν κενά πλάτους δύο μέτρων και τοξωτή πόρτα στο κέντρο.

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν μέσα στο Coral Greenhouse και να παρατηρήσουν την άγρια φύση και τα έργα τέχνης.

Ως αξιοθέατο, το Coral Greenhouse και το Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης στοχεύουν να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους σχετικά με το Great Barrier Reef, που απειλείται.
Το σύστημα κοραλλιογενών υφάλων είναι η μεγαλύτερη δομή στον κόσμο που κατασκευάζεται από ζωντανούς οργανισμούς, αλλά οι αυξανόμενες θερμοκρασίες της θάλασσας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, προκαλούν ολοένα και συχνότερα περιστατικά μαζικής λεύκανσης κοραλλιών.

 

Διαβάστε επίσης:

Καταρρίπτουμε τους 7 μεγαλύτερους μύθους για τη βιωσιμότητα

Παγκόσμιος Δείκτης Περιβαλλοντικής Απόδοσης: Υποχώρησε σε θέση η Ελλάδα

Τελικά, πόσο μας ενδιαφέρει η κλιματική αλλαγή;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις