Το να μπορεί κανείς να αλλάζει τη γνώμη των άλλων, είναι όντως μία πολύτιμη δεξιότητα, ειδικά όταν το άτομο ασκεί κριτική ή χαρακτηρίζεται από ισχυρογνωμοσύνη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες «τεχνικές», που μπορείτε να ακολουθήσετε, σε περίπτωση που επιθυμείτε να αναπτύξετε αυτή τη δεξιότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που έχετε να κάνετε, είναι να «εκπαιδεύσετε» τη διάθεση αυτού του ατόμου προς την κριτική σκέψη.
Για παράδειγμα, αναρωτηθείτε αν έχουν την τάση ή επιθυμούν να κάνουν τα εξής:
Να σκεφτούν: Μπορείτε πάνω στη συζήτηση που έχετε να σκεφτείτε τη συμπεριφορά, τις στάσεις, τις απόψεις, καθώς και τα κίνητρα πίσω από αυτή. Για να το πετύχετε θα χρειαστεί να είστε πολύ παρατηρητικοί για να μπορέσετε να είστε πιο ακριβείς στις εκτιμήσεις σας
Να είναι ανοιχτόμυαλοι: Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό να είστε γνωστικά ευέλικτοι και να αποφεύγετε την ακαμψία στη σκέψη. Να αποκολλήσετε από τις πεποιθήσεις κάποιου και να εξετάσετε σοβαρά, άλλες απόψεις από τη δική σας χωρίς προκατάληψη ή προσωπικό συμφέρον.
Κάτι εξίσου σημαντικό, είναι να δέχεστε την κριτική και να ακούτε τις γνώμες των άλλων, ώστε να μπορείτε να βρίσκετε και άλλες εναλλακτικές πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα.
Αναζητήστε την αλήθεια: Προσπαθήστε να έχετε επιθυμία για γνώση. Δηλαδή να αναζητήσετε και να προσφέρετε αμφότερους λόγους και αντιρρήσεις σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και πληροφόρησης. Θέτοντας ερωτήσεις που αμφισβητούν τα λεγόμενα κάποιου, είναι ένας ασφαλής, ειλικρινής και αντικειμενικός τρόπος για την επιδίωξη της αλήθειας.
Επιμονή: Αν επιμένετε στην εργασία σας και συνεχίσετε αδιάκοπα, πιστεύοντας σε αυτό που κάνετε, τότε σημαίνει ότι έχετε κίνητρο. Άρα κάνετε σωστά αυτή τη δουλειά και συγχρόνως παραμένετε οργανωμένοι και ξεκάθαροι στην σκέψη και την παρουσίαση σας.
Εάν το άτομο που προσπαθείτε να «εκπαιδεύσετε» δεν συμβαδίζει σε αυτές τις διαθέσεις, σίγουρα θα είναι δύσκολο να του αλλάξετε γνώμη. Ωστόσο, εάν διαθέτουν αυτές τις τάσεις, είναι πιο πιθανό, μέσω της προθυμίας τους να σκεφτούν κριτικά, ότι θα γίνουν πιο διαλλακτικοί απέναντι σας.
Στην τελική, αυτό που έχει σημασία δεν είναι να επιμείνετε να αλλάξει κάποιος τη γνώμη του, γιατί δεν μπορείτε να τον πιέσετε για μία ιδέα. Στην πραγματικότητα αν το κάνετε αυτό, ίσως να πετύχετε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα περιμένατε να δείτε.
Οι παραπάνω προτάσεις, έχουν αξία και νόημα, μόνο αν ενεργοποιούν την κριτική σκέψη του άλλου και τη διάθεση του να γίνει πιο διαλλακτικός και να αναπτύξει μία πολύπλευρη σκέψη, ώστε να γίνει πιο αντικειμενικός. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να προκύψει ένας καλό διάλογος με ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με στόχο την επίτευξη της αλήθειας.
Διαβάστε επίσης:
Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογια
Πώς να ξεκινήσετε δυναμικά μία επιχείρηση στη μόδα χωρίς budget και πελατολόγιο
Πώς να καταλάβετε τις σκέψεις των άλλων κοιτώντας τους στα μάτια
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση