Πολλοί πιστεύουν ότι η όραση μειώνεται με την ηλικία ή με την καταπόνηση των ματιών. Στην πραγματικότητα όμως, δεν ευθύνονται μόνο αυτοί οι δύο παράγοντες, αλλά και ο συνολικός τρόπος ζωής μας. Όπως ισχύει για αρκετά ζητήματα υγείας, έτσι και για τα μάτια, όσο πιο υγιεινά τρώμε τόσο περισσότερο αποφεύγουμε τον κίνδυνο οφθαλμολογικών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ορισμένα συστατικά που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία των ματιών. Τα προστατεύουν από το επιβλαβές φως και μειώνουν την ανάπτυξη εκφυλιστικών ασθενειών, που σχετίζονται με την ηλικία.
Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:
1. Βιταμίνη Ε
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς και τύφλωση. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε, για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τέτοιο είδους βλάβες.
Τα τρόφιμα που συγκεντρώνουν μεγάλη ποσότητα σε αυτή είναι τα: Αμύγδαλα, φιστίκια, ηλιόσποροι, έλαιο λιναρόσπορου, σπανάκι, μπρόκολο, γαρίδες και το ελαιόλαδο.
2. Βιταμίνη C
Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθά στη βελτίωση της υγείας των ματιών. Η κατανάλωση αρκετής βιταμίνης C μπορεί να σας προστατεύσει από τον καταρράκτη.
Τα τρόφιμα που συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες σε αυτή είναι: Μπρόκολο, λάχανα, πιπεριές, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, εσπεριδοειδή και γκουάβα.
3. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, προστατεύει τους ενήλικες, από τον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας και το σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Ελαττώνει επίσης τον κίνδυνο για μειωμένη όραση στα παιδιά.
Τα τρόφιμα που τα περιέχουν είναι: ψάρια, τόνος, σαρδέλες, ξηροί καρποί και σπόροι, φυτικά έλαια όπως λιναρόσπορο, έλαιο canola κ.λπ.
4. Βιταμίνη Α
Μία από τις πιο κοινές αιτίες τύφλωσης είναι η έλλειψη βιταμίνης Α. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε βιταμίνη Α για να προστατεύετε τα μάτια σας από ξηροφθαλμία και άλλες σοβαρές καταστάσεις. Τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν είναι: ιχθυέλαιο, κρόκοι αυγών, συκώτι και γαλακτοκομικά προϊόντα.
5. Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό που υπάρχει στα μάτια. Βοηθά στην παραγωγή μελανίνης, μιας προστατευτικής χρωστικής ουσίας στα μάτια. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε νυκταλοπία (έλλειψη νυχτερινής όρασης).
Για να λάβετε ικανοποιητική ποσότητα ψευδάργυρου μπορείτε να καταναλώσετε: Στρείδια, κόκκινο κρέας και πουλερικά, καθώς θεωρούνται μερικές από τις καλύτερες πηγές. Επίσης ικανοποιητικές ποσότητες, συγκεντρώνουν: ολόκληροι σπόροι, φασόλια, ξηροί καρποί και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Διαβάστε επίσης:
Τελικά το φαγητό πριν τον ύπνο όντως μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους
Vegan διατροφή: Πώς να την ακολουθήσετε και ποια τα οφέλη για την υγεία
Πρόσληψη μαγνησίου: Ίσως αυτή να είναι η λύση στο πρόβλημα της αϋπνίας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση