CLIMATE EMERGENCY

Τι σχέση μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή με τα προξενιά;

Photo by Akil Mazumder from Pexels

Γνωρίζουμε πολύ καλά την καταστροφική επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Εξίσου σημαντική και σχεδόν άγνωστη, είναι η επίδρασή της. Σιγά – σιγά, έρχεται στο φως.

Όλα ξεκίνησαν από μία έρευνα του The Conversation για τη γεωργία στις ακτές της νοτίου Ινδίας. Εξαιτίας της περιβαλλοντικής κρίσης, ο τομέας αυτός έχει πληγεί σημαντικά. Το ίδιο και οι άνθρωποι που εξαρτώνται από εκείνον για να επιβιώσουν. Παράλληλα, βγήκε στην επιφάνεια μία αλήθεια που κανείς δεν περίμενε. Αυξήθηκαν σημαντικά τα ποσοστά των προξενιών. «Τι σχέση έχει ο γάμος με την κλιματική αλλαγή;», είναι το ερώτημα που προκύπτει. Η απάντηση είναι περίπλοκη.

Η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής αυτής, ασχολείται με τις καλλιέργειες. Όλοι τους, έχουν ανάγκη τη «συνεργασία» του καιρού, καθώς εκείνος είναι που θα καθορίσει την επιτυχία – ή την απόλυτη καταστροφή – της σοδειάς τους. Τώρα που ο πλανήτης μας βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση, χάνονται φυτείες, μειώνεται η  παραγωγή και η βιοποικιλότητα δέχεται ισχυρά χτυπήματα, ξανά και ξανά. Οι γεωργοί, αυτή τη στιγμή, είναι οικονομικά ασταθείς και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανακάμψουν.

Η οικονομική τους κατάσταση, όπως είναι επόμενο, επηρεάζει το κοινωνικό τους υπόβαθρο.

πηγή: Unsplash

Οι περισσότεροι αγρότες κερδίζουν ελάχιστα χρήματα. Στην Ινδία, μία χώρα στην οποία είναι γνωστό πως τα προξενιά είναι συνηθισμένα, ελάχιστοι είναι οι γονείς που θα δέχονταν για γαμπρό τους έναν άνθρωπο με αυτό το επάγγελμα. Προτιμούν υπαλλήλους με σταθερό εισόδημα, με μία εργασία που προσδίδει κύρος και ασφάλεια.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί νεαροί γεωργοί καταλήγουν ανύπαντροι στα πενήντα τους. Δυσκολεύονται να βρουν συζύγους, καθώς κανείς δεν τους εμπιστεύεται. Γίνονται όλο και λιγότερο ελκυστικοί εξαιτίας του μισθού τους.

Και εδώ ξεκινά ένα νέο πρόβλημα. Ναι, αυτή τη στιγμή υποφέρουν οι συγκεκριμένοι άνδρες. Στο μέλλον, επειδή ακριβώς είναι μόνοι, ο πληθυσμός των κοινοτήτων τους θα μειωθεί σημαντικά. Αρκετοί, μάλιστα, αποφασίζουν να μεταναστεύσουν, αναζητώντας μία νέα ζωή, ένα καλύτερο αύριο με ένα διαφορετικό επάγγελμα.

Μέχρι τώρα, επικεντρωνόμασταν στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Βλέπουμε, όμως, πως και ο άνθρωπος υποφέρει. Η περιβαλλοντική κρίση οδηγεί σε κρίση στο γάμο σ’ ένα κράτος που τα προξενιά αποτελούν τον κανόνα, όχι την εξαίρεση. Και για μία ακόμη φορά, τα μεγαλύτερα θύματά της, είναι οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας.

 

Διαβάστε επίσης:

«Τι μπορώ να κάνω για την κλιματική αλλαγή;»: Μία ακτιβίστρια απαντά

«Εκδικητικές αγορές»: Η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον

Green Legacy: Το σχέδιο της Αιθιοπίας για τη σωτηρία του πλανήτη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση