H γνωστή Τουρκάλα συγγραφέας Asli Erdogan, σε άρθρο στης στη «Le Monde», τοποθετείται σχετικά με την απόφαση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, λέγοντας ότι αυτό σήμανε το τέλος του κεμαλικού κοσμικού κράτους της Τουρκίας και τη δημιουργία ενός νέου απολυταρχικού καθεστώτος.
«Κατάγομαι από την πόλη που ονομαζόταν Κωνσταντινούπολη όταν ιδρύθηκε και σήμερα, μετά από χίλια και πλέον χρόνια, ονομάζεται Instabul. Στο μεταξύ, η πόλη απέκτησε πάνω από είκοσι διαφορετικά ονόματα. Υπέστη περίπου είκοσι πολιορκίες, δύο επιδημίες λέπρας και περίπου δέκα τρομερούς σεισμούς. Επέζησε, ωστόσο, από αναρίθμητους πολέμους, μάχες, ίντριγκες και αγώνες.
Γνώρισε εκατοντάδες βασιλιάδες, που κυβέρνησαν και χάθηκαν, φιλοξένησε πολλές γλώσσες, θρησκείες και μνημεία… Και για εμένα που γεννήθηκα στην Πόλη, όπως την αποκαλούν οι Έλληνες, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο σύμβολο μοναδικότητας και σοφίας: η Αγία Σοφία, ένα επιβλητικό και μοναδικό μνημείο όσο και οι πυραμίδες της Αιγύπτου…»
«Η Αγία Σοφία ως τζαμί είναι ένα χαστούκι σε εκείνους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι μια κοσμική χώρα»
Συνεχίζοντας λέει χαρακτηριστικά: «Το καθεστώς Erdogan δηλώνει ότι από τώρα και στο εξής η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα είναι το νέο μοντέλο της σύγχρονης Τουρκίας και δεν θα πιέζεται πλέον με ηθικές αξίες που αποδίδονται στη Δύση ή στη σύγχρονη κοινωνία ούτε, γενικά, με έννοιες της δυτικής νεωτερικότητας, και δεν θα επιτρέψει σε “ασήμαντα” πράγματα, όπως ο νόμος, η δημοκρατία κ.α., να σταθούν εμπόδια στη μεγάλη κατάκτησή της… αυτής της απόλυτης εξουσίας».
Η ίδια παρομοιάζει την πολιτική που θα ασκείται από δω και πέρα στη χώρα, θα είναι ανάλογη με αυτή των σουλτάνων.
«Αποκαλώντας τον μετασχηματισμό “τελευταία πινελιά μιας κατάκτησης”, ο Erdoğan παρουσιάζεται ως ο περήφανος διάδοχος του Μωάμεθ του Πορθητή και άλλων Οθωμανών σουλτάνων. Η “κατάκτηση” είναι ένας όρος που ανήκει στην ορολογία ή την ιδεολογία μιας περασμένης εποχής, όπου ο νικητής καταλάμβανε και εξόντωνε τους κατακτημένους, χωρίς να ανησυχεί για την ηθική, ενώ η καταστροφή ή μεταμόρφωση των ναών των κατακτημένων ήταν κοινή πρακτική στο παρελθόν».
Η Asli Erdogan, η οποία δεν έχει καμία συγγένεια με τον Τούρκο πρόεδρο, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν, για «απόπειρα επίθεσης στην ακεραιότητα του κράτους» και «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Οδηγήθηκε στις φυλακές, αλλά αθωώθηκε τέσσερις μήνες μετά. Αυτοεξορίστηκε στη Γερμανία καθώς αρνήθηκε να επιστρέψει στη χώρα της.
Διαβάστε επίσης:
Η παρέμβαση του Τούρκου νομπελίστα Orhan Pamuk για την Αγία Σοφία
Eλένη Γλύκατζη- Αρβελέρ: Είναι η δεύτερη άλωση της Κωνσταντινούπολης
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η απόφαση για την Αγία Σοφία προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση