Η επιστήμη θεωρούταν για χρόνια ανδρική υπόθεση. Οι μεγαλύτεροι νόμοι της φυσικής έχουν πάρει το όνομά τους από άνδρες, το ίδιο ισχύει και για τα σημαντικότερα θεωρήματα των μαθηματικών. Φυσικά, κανείς δε θα πει πως οι γυναίκες έμειναν έξω από το χώρο αυτό. Marie Curie, Rosalind Franklin, Helen Keller, Jane Goodall είναι μερικές που έρχονται αμέσως στο μυαλό μας.
Μπορούμε, άραγε,να σκεφτούμε άλλες;
Υπάρχουν πολλές που δεν πήραν την αναγνώριση που τους άξιζε, ακόμη κι αν οι ανακαλύψεις τους άλλαξαν για πάντα τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα. Όταν ακόμη δεν τους επιτρεπόταν να ολοκληρώσουν τις σπουές τους, οι παρακάτω πήγαν ενάντια στους κανόνες, ακολούθησαν τα όνειρά τους και ανέτρεψαν τα πάντα.
Maud Leonora Menten
H βιοχημικός και οργανική χημικός από τον Καναδά, Maud Leonora Menten, συνεργάστηκε με τoν γερμανικής καταγωγής Leonor Michaelis, μελέτησαν την κίνηση των ενζύμων και κατέληξαν στην υπόθεση Michaelis-Menten, η οποία εξηγεί το μηχανισμό και την ταχύτητα κίνησης των αμφίδρομων αντιδράσεων μεταξύ των ενζύμων και των υποστρωμάτων τους. Αργότερα, η επιστήμονας προχώρησε στη μελέτη του καρκίνου, έκανε το διδακτορικό της και βοήθησε στην εξέλιξη της ιστοχημείας.
Florence Rena Sabin
Η Florence Rena Sabin ήταν γιατρός και ερευνήτρια από τις ΗΠΑ. Έχει μείνει στην ιστορία χάρη στην έρευνά της για το λεμφικό σύστημα και θεωρείται μία από τις κορυφαίες Αμερικανίδες επιστήμονες. Το 1917, έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο John’s Hopkins, ενώ το 1925 κατέκτησε τη θέση της στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Rockfeller, που σήμερα γνωρίζουμε ως Πανεπιστήμιο Rockfeller, ενώ εξελέγη στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών. Και πάλι, άνοιξε το δρόμο για όλες εκείνες που ήθελαν να ακολουθήσουν τα βήματά της. Το βιβλίο της με τίτλο An Atlas of the Medulla and Midbrain, το οποίο γράφτηκε το 1901, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά κείμενα, όμως αναγνωρίστηκε για το επιστημονικό της έργο χάρη στη θεωρία ότι τα λεμφικά αγγεία αναπτύσσονται από ένα ξεχωριστό κυτταρικό στρώμα σε συγκεκριμένες φλέβες του εμβρύου.
Mária Telkes
H Mária Telkes είναι μία ουγγρικής καταγωγής χημικός και βιοφυσικός. Εκείνη ήταν που εφηύρε και σχεδίασε το πρώτο οικιακό σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιούσε ηλιακή ενέργεια. Όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ, στα μέσα της δεκαετίας του ’20, έγινε διευθύντρια στο Κλινικό Ίδρυμα του Cleveland κι αργότερα έγινε ερευνήτρια μηχανικός της Westinghouse Electric. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ εργαζόταν στο αμερικανικό Γραφείο Επιστημονικής Έρευνας και Ανάπτυξης, δημιούργησε ένα ηλιακό μηχάνημα απόσταξης, το οποίο μετέτρεπε το θαλασσινό νερό σε πόσιμο. Το 1948, κυκλοφόρησε το σχέδιό της για το πρώτο σύστημα θέρμανσης για το σπίτι, το οποίο βασιζόταν στην απορρόφηση ηλιακής ενέργειας και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ένα κτίριο στο Dover της Μασαχουσέτης.
Emmy Noether
Η Γερμανίδα μαθηματικός, Emmy Noether, η οποία άλλαξε για πάντα τον κόσμο της ανώτερης άλγεβρας, αναγνωρίστηκε αργά για τη συμβολή της στην επιστήμη. Είναι, όμως, η πιο δημιουργική αλγεβρίστρια του σύγχρονου κόσμου. Έκανε το διδακτορικό της το 1907 και οχτώ χρόνια αργότερα, ενώ εργαζόταν για το Πανεπιστήμιο του Göttingen, τράβηξε τη προσοχή τωνDavid Hilbert and Felix Klein, δύο κορυφαίων επιστημόνων που την έπεισαν να παραμείνει στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με τη Britannica, το μέγεθος του έργου της είναι υποτιμημένο. Πολλές από τις σημειώσεις της εκδόθηκαν σε μελέτες συναδέλφων της, οι οποίοι σπάνια ανέφεραν οτ όνομά της.
Muriel Wheldale Onslow
Η Muriel Wheldale Onslow από τη Μεγάλη Βρετανία είναι μία από τις γυναίκες που έθεσαν τα θεμέλια της σύγχρονης γενετικής. Βρισκοταν στο Γυναικείο Εργαστήριο Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge όταν συνεργάστηκε με τo William Bateson, έναν βιολόγο που, το 1900, ανακάλυψε μία εργασία του Gregor Mendel για τα υβρίδια φυτών. Στα πειράματά της, η Onslow μελέτησε τη διασταύρωση φυτών με διαφορετικό χρώμα στα άνθη κι απέδειξε πως τα χαρακτηριστικά τους κληρονομούνται σύμφωνα με το μενδελικό μοντέλο. Χάρη σ’ εκείνη, δηλαδή, γνωρίζουμε σήμερα τους Νόμους του Mendel. Τα αποτελέσματα της μελέτης της δημοσιεύθηκαν το 1907. Έπειτα, η Muriel προχώρησε σε έρευνα σχετικά με τους χρωματισμούς των μορίων στα φυτά.
Διαβάστε επίσης:
Inge Lehmann: Η πρώτη επιστήμονας που ανακάλυψε τη δομή του πυρήνα της Γης
Mary W. Jackson: Τα κεντρικά της NASA παίρνουν το όνομα της πρώτης μαύρης μηχανικού
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση