SUSTAINABILITY

Η “πράσινη” ανάκαμψη μπορεί να δημιουργήσει 400 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2030

Photo by Mert Guller on Unsplas

Επιστήμονες και ηγέτες επιχειρήσεων από διάφορες βιομηχανίες, καθώς και θρησκευτικά και ιατρικά ιδρύματα, τονίζουν ότι αν προωθήσουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, σε μία βιώσιμη κατεύθυνση, τότε είναι πολύ πιθανή η επίλυση της κλιματικής κρίσης. Σήμερα, μια έκθεση φέρνει νέα δεδομένα σχετικά με τα πραγματικά οφέλη αυτής της δράσης και σε τι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα.

Το «World Economist Forum», υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης της φύσης θα μπορούσε να δημιουργήσει 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματική αξία, κάθε χρόνο έως το 2030.

Η  έκθεση , από το έργο «New Nature Economy», που εκδόθηκε από το WEF, αναφέρει ότι μια πρώτη προσέγγιση από τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς ηγέτες, θα είναι μια λύση για πρώτη φορά στην απασχόληση. Ο Akanksha Khatri, επικεφαλής της «Ατζέντας Δράσης για τη Φύση» του WEF, δήλωσε: «Η φύση μπορεί να προσφέρει τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται οι οικονομίες μας. Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αυτά τα σχέδια σήμερα, σε κλίμακα, για να επαναπροσλάβουν εκατομμύρια ».

Προτείνει λοιπόν, μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας και των οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των απορριμμάτων τροφίμων, παρέχοντας μεταλλικά σιλό και κιβώτια για να αποφευχθεί η σήψη των τροφίμων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλύτερη διαχείριση των άγριων ψαριών, θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τα αλιεύματα και να προσθέσει 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 170 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία. Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να σταματήσουν οι επιδοτήσεις ύψους 2 δις δολαρίων, που χορηγούνται καθημερινά για τη γεωργία σε δραστηριότητες που βλάπτουν το περιβάλλον.

Όσον αφορά την αστική ανάπτυξη, η έκθεση αναφέρει ότι η μετασκευή του δομημένου περιβάλλοντος για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 825 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, ενώ η αγορά βιώσιμων σπιτιών, αξίζει ήδη 9 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα.

Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι επίσης μια τεράστια επενδυτική ευκαιρία και αντιστοιχεί ήδη στο κόστος των ορυκτών καυσίμων σε 30 χώρες, ενώ αυξάνεται και η χρήση ανθρώπινων λυμάτων ως πηγή ενέργειας.

Το WEF αναγνώρισε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι σε μη βιώσιμες βιομηχανίες, θα χάσουν τη δουλειά τους και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία ήταν δίκαιη για όλους.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι απαιτείται ετήσια επένδυση ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση όλων των ευκαιριών, που προσδιορίζονται στην έκθεση, ένα ποσό παρόμοιο με το πακέτο τόνωσης που ανακοίνωσε οι ΗΠΑ τον Μάρτιο.

 

Διαβάστε επίσης:

Green Legacy: Το σχέδιο της Αιθιοπίας για τη σωτηρία του πλανήτη

Oι Ellie Austin και Jessica Ferrow οδηγούν τις επιχειρήσεις στη νίκη ενάντια της κλιματικής αλλαγής

Πώς θα αλλάξετε καταναλωτικές συνήθειες, ώστε να κάνετε τη βιωσιμότητα τρόπο ζωής

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση