Τα λεγόμενα superfoods εμφανίστηκαν στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Αλλά ο λόγος για την ξαφνική διείσδυση των superfoods σε τόσα πολλά μέρη της ζωής μας δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε νέα διατροφική ικανότητα, αλλά πρόκειται και για μάρκετινγκ μέχρι έναν μεγάλο βαθμό.
Η ονομασία “superfood” δεν διέπεται από οποιονδήποτε οργανισμό πιστοποίησης ή οργανισμό. Αυτό που μπορούν να συμφωνήσουν οι περισσότεροι που υποστηρίζουν την εξειδικευμένη εμπειρία, είναι ότι αυτά τα τρόφιμα έχουν εξαιρετική θρεπτική αξία.
Αυτό συμβαίνει επειδή ένα τρόφιμο διαθέτει πολλά ευεργετικά συστατικά. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα ινών, πρωτεϊνών, σιδήρου και μαγνησίου της quinoa την καθιστούν superfood.
Η σοκολάτα, πλούσια σε φλαβονοειδή, ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Όπως και η βανίλια, άφθονη σε μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και μαγγάνιο, θεωρείται εξίσου superfood. To ίδιο και οι φράουλες λόγω της ικανότητας τους, να ελέγχουν τη χοληστερόλη.
Ένα τρόφιμο μπορεί να χαρακτηριστεί «superfood» χάρη στην περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και την υψηλή ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου (ORAC).
Μερικά από αυτά είναι τα εξής: Κρεμμύδια, αγγούρια, ντομάτες και πατάτες.
Επίσης το ελβετικό τυρί, χάρη στα προβιοτικά του. Το κόκκινο κρασί, λόγω της αντιοξειδωτικής ουσίας της κερσετίνης και της ρεσβερατρόλης.
Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ακόμη και η μπύρα είναι ένα superfood, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Στην αναζήτηση του google σχεδόν όλες οι τροφές συνοδεύονται από αυτή την «ετικέτα», επομένως χρειάζεται να ψάξιμο σε όλα τα είδη άρθρων σχετικά με τις ιδιότητες της εκάστοτε τροφής. Συχνά, αυτό που παρατηρείται είναι ότι πίσω από το κάθε ένα από αυτά «κρύβεται» και μία προώθηση προϊόντος.
Από τη στιγμή που σχεδόν όλα τα τρόφιμα είναι «superfoods», στην ουσία δεν υφίσταται αυτή η κατηγορία. Πιθανώς αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι διατροφολόγοι δεν την υποστηρίζουν.
Η διατροφολόγος Rosemary Stanton, είπε στους παρευρισκόμενους στη «Διάσκεψη Κορυφής του BBC Future World-Changing Ideas» στο Σίδνεϊ του 2016, ότι: «Η μόδα των superfoods είναι ένα ακόμη σημάδι της ατελείωτης αναζήτησης για μια μαγική σφαίρα για την επίλυση προβλημάτων. Μια τέτοια σκέψη, η οποία αγνοεί τον πολυπαραγοντικό χαρακτήρα των προβλημάτων υγείας, που σχετίζονται με τη διατροφή, είναι ίσως ο μεγαλύτερος μύθος».
Ο ορισμός «Superfood», στην ουσία, έχει γίνει μια άλλη ετικέτα σε προϊόντα για αυξήσει τις πωλήσεις τους. Και επειδή κανείς δεν είναι υπεύθυνος ή δεν διασφαλίζει ποια ορίζονται έτσι, κάθε παραγωγός και κατασκευαστής τροφίμων είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει τον όρο με γευστικό τρόπο.
Την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε στο super market βατόμουρα-acai, θυμηθείτε ότι τα πλούσια σε φυτοχημικά βακκίνια, έχουν επίσης εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτοί οι πλούσιοι σε φυτικές ίνες σπόροι chia superfood, που προσθέτετε στο γιαούρτι, μπορούν επίσης να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια.
Κανένα φαγητό, super ή όχι, δεν μπορεί να κάνει «θαύματα». Σε θέματα διατροφής, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, απλώς χρησιμοποιήστε την κοινή λογική.
Διαβάστε επίσης:
Ποια τρόφιμα καταπολεμούν την κόπωση
Απώλεια μνήμης: 5 τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγουμε
To παγωτό σοκολάτας που προσφέρει λίγες θερμίδες και χαρίζει λαμπερό δέρμα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση