Η Jane Austen θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που πέρασαν από αυτόν τον πλανήτη, το έργο της έχει συντροφεύσει τα εφηβικά χρόνια των περισσότερων γυναικών και στο άκουσμα του ονόματός της, μας έρχονται εικόνες όμορφων κοριτσιών, μεγάλων σπιτιών και σκηνές από την ταινία Περηφάνεια και Προκατάληψη.
Πολλοί έχουν πει ότι τα βιβλία της είναι παραλλαγές της ίδιας ιστορίας, μίας ιστορίας που είναι πάντα επίκαιρη, ακόμα και περισσότερα από 200 χρόνια μετά το θάνατό της. Ήταν, όμως, ήταν πολλά περισσότερα από αυτά.
Γεννήθηκε το 1775 σε ένα μικρό χωριό του Hampshire, στην Αγγλία, και ήταν το έβδομο από οχτώ παιδιά ενός κληρικού. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, η χώρα βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Δύο αδελφοί της υπηρέτησαν στο Ναυτικό, ενώ ο τρίτος στο Πεζικό. Για χρόνια έζησε στο Southampton, που ήταν μεγάλη ναυτική βάση, και τα παιδικά της χρόνια χαράχτηκαν από εικόνες πολέμου.
Ξεκίνησε να ασχολείται με τη συγγραφή μία εποχή που η θέση των γυναικών στην κοινωνία ήταν πολύ περιορισμένη. Ο ρόλος τους αφορούσε την ανατροφή των παιδιών και δεν είχαν δική τους περιουσία – ακόμα κι αν την είχαν κληρονομήσει από τους γονείς τους, μετά το γάμο άνηκε, πια, στον άνδρα τους. Η Jane Austen όχι μόνο πάτησε στα πόδια της, αλλά επέλεξε να μην παντρευτεί ποτέ.
Μέσα σε έξι χρόνια (1811 – 1817) έγραψε τα Sense and Sensibility (Λογική και Ευαισθησία), Pride and Prejudice (Περηφάνεια και Προκατάληψη), Mansfield Park (Μάνσφηλντ Παρκ), Emma (Έμμα), Northanger Abbey (το Αββαείο του Νορθλανγκερ) και Persuasion (Πειθώ). Αναφέρθηκε σε προβλήματα καθημερινών ανθρώπων, τις οικογένειές τους, τη μάχη των ηρωίδων της με τα συναισθήματά τους και όσα επέβαλλε οι κοινωνία της εποχής. Στο επίκεντρο, όμως, βρίσκονταν γυναίκες που ερωτεύονταν, πληγώνονταν αλλά πάντα κατέληγαν στην αγκαλιά του αγαπημένου τους. Έκαναν ευτυχισμένους γάμους και είχαν την οικονομική σταθερότητα που τόσο έλειπε από τις ζωές τους.
Το τελευταίο, σε συνδυασμό με την επιλογή της να παραμείνει ελεύθερη, συνθέτει μία από τις μεγαλύτερες ειρωνείες της αγγλικής λογοτεχνίας.
Πολλοί ασχολήθηκαν με το λόγο που δεν απέκτησε ποτέ σύζυγο. Η ταινία Becoming Jane (Ερωτευμένη Jane) επικεντρώθηκε στον έρωτά της με τον Tom Lefroy, ο οποίος όχι μόνο ήταν αμοιβαίος, αλλά το ζευγάρι ήταν έτοιμο να κλεφτεί μέχρι τη στιγμή που η συγγραφέας συνειδητοποίησε ότι το κοινό τους μέλλον θα ωφελούσε μόνο τους δυο τους, ενώ οι αγαπημένοι τους άνθρωποι θα καταστρέφονταν. Υπάρχει, επίσης, η θεωρία ότι η Austen ήταν ομοφυλόφιλη.
Η αλήθεια, όμως, απέχει αρκετά και το δίλημμα ήταν μεγάλο. Ακόμα κι αν είχε παντρευτεί με έναν άνδρα που θα της επέτρεπε να ασχοληθεί με το γράψιμο, εάν έκανε παιδιά δε θα είχε χρόνο να εξελίξει το ταλέντο της. Ένα ταλέντο στο οποίο κανείς δεν μπορεί παρά να υποκλιθεί. Προτίμησε να ζήσει μία πιο μοναχική και αντισυμβατική ζωή, μακριά από τη μητρότητα και την οικονομική σταθερότητα που ένας γάμος θα της πρόσφερε, ώστε να ανοίξει τα φτερά της και να «ανθίσει» , ως η αληθινή καλλιτέχνιδα που ήταν.