Έφη Τσιβίκα
Είναι γεγονός ότι δε μιλάει συχνά, αλλά όταν το κάνει μιλάει για όλα. Με οξυδέρκεια, νηφαλιότητα και μία ευρεία προσέγγιση που καλύπτει την κάθε όψη του «νομίσματος».
Η Στέλλα Δέμου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνη Επιχειρησιακών Λειτουργιών της φαρμακοβιομηχανίας DEMO ABEE, μιλά στο mononews.gr για τα σχέδια και τους στόχους της εταιρείας, για το ρόλο της γυναίκας σε ηγετικές θέσεις, για τις ανάγκες που ανέδειξε η πανδημία αναφορικά με το ελληνικό επιχειρείν, για τον αντίκτυπό της στις ανθρώπινες σχέσεις καθώς και για το νέο επιχειρηματικό βήμα της εταιρείας, με στόχο την αντιμετώπιση της Covid-19.
Ερ. Πρόσφατα η DEMO ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει σκεύασμα δεξαμεθαζόνης με στόχο να προσφέρει στην ακόμη όπλο για την αντιμετώπιση τυχόν δεύτερου κύματος της Covid-19. Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του δικού σας σκευάσματος και ποιες οι δυνατότητες της εταιρείας ως προς την παραγωγή του;
Σ.Δ. Πράγματι η εταιρεία μας μέσα στους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει σκεύασμα δεξαμεθαζόνης, με στόχο όπως λέτε και εσείς, να προσφέρει στην ιατρική κοινότητα ένα ακόμη όπλο για την COVID – 19. Να αναφέρω ότι η δεξαμεθαζόνη είναι ένα συνθετικό κορτικοστεροειδές φάρμακο που χρησιμοποιείται στην καθημερινή κλινική πράξη σε πλήθος θεραπευτικών επεμβάσεων λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους και ανοσοκατασταλτικής του δράσης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πριν από λίγες ημέρες, μέσω του γενικού διευθυντή του οργανισμού, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιστημονική επιτυχία βρετανών ερευνητών, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι η δεξαμεθαζόνη μειώνει τη θνητότητα των ασθενών που πάσχουν από βαριάς μορφής Covid-19. Η ανακοίνωση αυτή, που αφορά την πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία για τη νόσο, ήρθε τη στιγμή που οι θάνατοι από την πανδημία του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο. Μεγάλος αριθμός ασθενών με σοβαρή νόσο Covid-19 αναπτύσσουν ένα είδος συστηματικής φλεγμονώδους απόκρισης, η οποία οδηγεί σε βλάβες του πνευμονικού παρεγχύματος και σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Τα πρώιμα αποτελέσματα αρκετών μελετών έδειξαν ότι η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση των κορτικοστεροιδών φαρμάκων και συγκεκριμένα της δεξαμεθαζόνης, του παλαιού και φθηνού αλλά σε πολλές περιπτώσεις αναντικατάστατου αυτού φαρμάκου, μπορεί να αποτρέψει ή έστω να μετριάσει τις σοβαρές και σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρες επιδράσεις του νέου κορονοϊού.
Η παραγωγική δυναμική της εταιρείας είναι ιδιαίτερα μεγάλη στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, που είναι τα ενέσιμα διαλύματα μικρού όγκου σε γυάλινες φύσιγγες. Θα έλεγα ότι μπορούμε να καλύψουμε στο 100% τις ανάγκες της χώρας αλλά ακόμη και της Ευρώπης στο σύνολό της. Επιπλέον η σύνθεση του προϊόντος της DEMO δεν περιέχει συντηρητικά (preservative-free formula), τα οποία υπάρχουν σε άλλα αντίστοιχα ενέσιμα σκευάσματα δεξαμεθαζόνης.
Ερ. Η DEMO είναι μία εταιρεία που στοχεύει πάντα στην κορυφή. Ποιες είναι οι κινήσεις που έχει κάνει προς αυτή την κατεύθυνση την τελευταία πενταετία και ποιες είναι αυτές που υπάρχουν στο «πλάνο» για το μέλλον;
Σ.Δ.Όπως ίσως γνωρίζετε, το εργοστάσιο της εταιρείας στο Κρυονέρι Αττικής, είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με 4 υπερσύχρονες εγκαταστάσεις έκτασης 57.000τμ, στις οποίες περιλαμβάνεται και ένα ιδιαίτερα σύγχρονο εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου, έκτασης 1.700τμ. Η DEMO είναι πρώτη σε νοσοκομειακές πωλήσεις στην Ελλάδα στα ενέσιμα προϊόντα όλων των μορφών, ενώ στην ιδιωτική αγορά το portfolio της εταιρείας αποτελείται από συνταγογραφούμενα σκευάσματα γενικής ιατρικής, καρδιολογικά, ογκολογικά, πνευμονολογικά, ουρολογικά, γαστρεντερολογικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Η εταιρεία εξάγει το 82,4% της ετήσιας της παραγωγής ενώ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 2.300 σκευάσματα εγκεκριμένα σε 85 χώρες και περίπου 1.000 άτομα προσωπικό..
Το 2019, το πιο σημαντικό έργο που ξεκίνησε ήταν η νέα μονάδα παραγωγής γυάλινων φιαλιδίων και λυοφίλων, δυναμικότητας 150 εκατ. φιαλιδίων σε υγρή μορφή και 20 εκατ. φιαλιδίων σε λυόφιλη μορφή. Είναι μία επένδυση που θα οδηγήσει την DEMO να είναι ένας από τους 3 μεγαλύτερους παραγωγούς λυοφίλων στην Ευρώπη και αποτελεί μέρος του νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για τα έτη 2019-2022.
Οι προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της DEMO είναι μεγάλες και βασίζονται σε όλη την υποδομή, τις επενδύσεις και την εργασία που έγινε τις χρονιές που προηγήθηκαν. Διευρύνει το ήδη εκτεταμένο νοσοκομειακό της χαρτοφυλάκιο, αναπτύσσοντας σημαντικό αριθμό νέων, ενέσιμων φαρμακευτικών προϊόντων. Ενισχύει την παρουσία της στην αγορά εκτός νοσοκομείου με νέες, από του στόματος χορηγούμενες θεραπείες, ενώ στην κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, επιλέγει σκευάσματα υψηλών προδιαγραφών και κλινικώς πιστοποιημένα. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της DEMO είναι ωστόσο, η περαιτέρω διεύρυνση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου με την προσθήκη κυρίως βιο-ομοειδών ή άλλων βιοφαρμακευτικών προϊόντων τα οποία προορίζονται για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν το επιστέγασμα αποκλειστικών συνεργασιών της DEMO με σημαντικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ για τη διάθεση τους στην ελληνική αγορά.
H DEMO στα επόμενα 5 χρόνια σκοπεύει να πραγματοποιήσει, νέες σημαντικές επενδύσεις εντός και εκτός Αττικής, με την προϋπόθεση της συνέπειας του κράτους στις εξαγγελίες του και φυσικά την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Η κρίση που πέρασε η χώρα με την πανδημία COVID – 19 δείχνει στη DEMO ότι, όχι μόνο πρέπει να γίνουν οι επενδύσεις που έχει σχεδιάσει αλλά, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες και πολύ πιο γρήγορα. Η πανδημία COVID 19 έδειξε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκριθεί με βασικά, αναγνωρισμένα και προσιτά φάρμακα. Το επενδυτικό πλάνο που έχει σχεδιάσει απαντά σε μία πραγματική ανάγκη της Ευρώπης, αρκεί όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές να δει κανείς τον ξεκάθαρο ρόλο του κράτους σε ότι αφορά τα επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, τη χάραξη μιας νέα τιμολογιακής πολιτικής που δεν συγκρίνει την τοπική παραγωγή με άλλες χώρες όπως η Κίνα αλλά και την άρση των εμποδίων για την περαιτέρω διείσδυση του ελληνικού φαρμάκου.
Ερ. Είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες κλήθηκαν να καλύψουν ανάγκες ξένων χωρών. Ποιος ήταν ο ρόλος της DEMO σε αυτό το πλαίσιο της «έκτακτης βοήθειας»;
Σ.Δ. Τα τελευταία 20 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρχε ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηριζόταν στην λογική ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα ρίξουν τη βαρύτητα τους στην καινοτομία ενώ τα προϊόντα εντάσεως εργασίας θα έρχονται από τρίτες χώρες. Αυτό όμως που δεν αντιληφθήκαμε είναι ότι τα βασικά αγαθά για την επιβίωση μιας χώρας είναι τα φάρμακα, η ενέργεια και τα τρόφιμα. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη το 2020 να ξεμένει από μάσκες, γάντια, φάρμακα. Υπάρχει σοβαρό θέμα αυτονομίας στα βασικά είδη. Αυτό είναι το μάθημα που πρέπει να μας μείνει. Πρέπει να είμαστε αυτόνομοι στα βασικά είδη επιβίωσης. Στην πατρίδα μας είναι πολύ σημαντικό ότι στα βασικά φάρμακα η Ελλάδα δεν εξαρτάται από το κλείσιμο των συνόρων και τους περιορισμούς κυκλοφορίας γιατί παράγουμε τα δικά μας Ελληνικά φάρμακα. Οι τοπικές βιομηχανίες φαρμάκων και τροφίμων έμεινα ανοιχτές στη διάρκεια του lockdown για να εφοδιάσουν την κοινωνία με τα είδη πρώτης ανάγκης. Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποδείχτηκε ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για την επιβίωση της χώρας. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να μιλάει για επενδύσεις στα βασικά φάρμακα και πρώτες ύλες στην Ευρώπη.
H DEMO, όπως και όλες οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, εργάστηκαν όλο το εικοσιτετράωρο για να διασφαλίσουν ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης καθώς και τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα θα έχουν στη διάθεση τους τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς. Επιπλέον η DEMO στην περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, ανταποκρίθηκε και έστειλε αναντικατάστατα βασικά φάρμακα στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και στήριξε την δευτεροβάθμια περίθαλψή τους σχεδόν από κατάρρευση.
Αυτή ήταν και η πιο σημαντική στιγμή που έζησα ήταν μέσα από τη δουλειά μου, όταν δηλαδή μας ζητήθηκαν έκτακτες εξαγωγές βασικών φαρμάκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παίζουν σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη. Χώρες που ζητούσαν από εμάς να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας τους που κατέρρεε. Χώρες που μετράγανε μέρες στα φάρμακα εντατικής. Μελετάγαμε πως θα διαφυλάξουμε πρώτα την Ελληνική αγορά και να στηρίξουμε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που κινδύνευαν με κατάρρευση. Μπορεί να ήταν μία λυπηρή, τραγική στιγμή αλλά συνάμα ένιωσα και πολύ υπερήφανη για την χώρα μας που μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας ξανά βρίσκεται στην θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Ερ. Πρόσφατα δηλώσατε ότι η πανδημία, λόγω του φόβου της άμεσης φυσικής επαφής, θα κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις ανθρώπινες σχέσεις. Ποια είναι η εμπειρία σας από το δικό σας περιβάλλον;
Σ.Δ. Καταρχήν και εγώ όπως όλοι μας ενέτεινα την υγιεινή των χεριών, φόρεσα μάσκα και άρχισα να κρατώ αποστάσεις. . Ειδικά το τελευταία ήταν κάτι καινούργιο για μένα γιατί και ως Ελληνίδα δεν κρατούσα ποτέ αυτή την νέα κοινωνική απόσταση. Αυτός ο φόβος της άμεσης επαφής έφερε μείωση των ταξιδιών είτε αναψυχής είτε επαγγελματικών. Υπάρχει φόβος ακόμη, και μάλιστα αναζωπυρώθηκε τελευταία με την αύξηση των κρουσμάτων, να ταξιδέψουμε σε κλειστούς χώρους πχ αεροπλάνα, ή να ταξιδέψουμε σε άλλες χώρες.
Στην εταιρεία πήραμε αμέσως όλα τα απαιτούμενα μέτρα που εμπόδιζαν την άμεση φυσική επαφή των εργαζομένων: Τηλεργασία, αύξηση δρομολογίων στα πούλμαν για την μεταφοράς του προσωπικού ώστε να είναι μέσα στα οχήματα μόνο 15 άτομα, plexiglass σε γραφεία και reception, τηλεδιασκέψεις, ψηφιακά συνέδρια και τόσα άλλα.
Με όλο αυτό, πράγματι οι ανθρώπινες σχέσεις έγιναν πιο δύσκολες. Ο φόβος της αποξένωσης καιροφυλακτεί παντού. Αφήνω στην άκρη την «κακή» χρήση των social media που μας είχε ήδη απομακρύνει από τις προσωπικές επαφές. Πόσο μάλλον τώρα με την κοινωνική απομάκρυνση, τις μη συναθροίσεις, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Όλα αυτά θα φέρουν ένα κοινωνικό φόβο μεγαλύτερο.
Μακάρι να μπορούσαμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο, τους εαυτούς μας και τους οικείους μας και ότι θα επιστρέφουμε στην παλιά κανονικότητα άμεσα. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε όμως το «new normal», μία νέα κανονικότητα, που ενώ θα υπακούει τους νόμους της ασφαλούς απόστασης, τουλάχιστον να διατηρήσει τις αξίες, τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη. Αν το σκεφτεί κανείς καλύτερα, ήδη αυτό που κατηγορούμε τώρα, ο φόβος για την άμεση προσωπική επαφή, κρύβει μέσα του και ένα νοιάξιμο για τον άλλο. Θέλουμε να τον προστατέψουμε αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα, αν είναι ηλικιωμένος, ή θέλουμε να φροντίσουμε την οικογένεια, τους φίλους μας αλλά και τους συμπολίτες μας. Όταν όλα περάσουν τουλάχιστον να μην έχουμε χάσει τις αξίες για τις οποίες παλέψαμε.
Ερ. Οι ηγετικές θέσεις στο φαρμακευτικό κλάδο είναι παραδοσιακά ένα ανδροκρατούμενο πεδίο, αν και οι τάσεις παρουσιάζουν μια διαφοροποίηση τα τελευταία χρόνια. Δεχτήκατε ποτέ «ρατσιστική» αντιμετώπιση εξαιτίας του φύλου σας;
Σ.Δ. Όχι, ποτέ δεν δέχθηκα «ρατσιστική» αντιμετώπιση εξαιτίας του φύλου μου. Η οικογένειά μου τιμούσε την γυναίκα, και με τον ίδιο σεβασμό και φροντίδα ο πατέρας μου, Σταύρος Δέμος, συμπεριφέρεται στο γυναικείο προσωπικό. Στη βιομηχανία μας εργαζόταν και εργάζεται η μητέρα μου αλλά και η αδελφή μου Ιωάννα. Πότε δεν αντιμετώπισα άλλη συμπεριφορά από την αγορά, είτε αυτό ήταν στα χρόνια των σπουδών μου στην Αμερική, είτε και στον ίδιο το χώρο του φαρμάκου και των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα εξ άλλου είναι μια δυτική κοινωνία που εδώ και χρόνια έχει εξαλείψει τυχόν κατάλοιπα άλλων γενεών, κυρίως της υπαίθρου και όχι των αστικών κέντρων. Στην αγορά του φαρμάκου βλέπουμε γυναίκες να είναι υψηλά στην ιεραρχία, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια. Είτε είναι οι ίδιες ιδιοκτήτριες των εταιρειών είτε είναι στην υπεύθυνη θέση του CEO. Μπορώ να σας πω μάλιστα ότι η γυναίκα προσέρχεται σε μία ανώτερη θέση και με πρόσθετα πλεονεκτήματα, όπως είναι η ικανότητα της να αντεπεξέρχεται σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα (multitasking), το γυναικείο της ένστικτο, η οργανωτικότητα αλλά και η φαντασία.
Ερ. Ορισμένες εταιρείες αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά τις γυναίκες υποψήφιες εργαζόμενες, με μία από τις βασικές αιτίες τη μητρότητα. Ποια είναι η φιλοσοφία της DEMO ως προς αυτό;
Σ.Δ. H DEMO έχει επιδείξει σε όλα αυτά τα 55 χρόνια της πορείας της ότι αντιμετωπίζει απολύτως ισότιμα τους εργαζομένους της ανεξαρτήτως φύλου. Οι εργαζόμενοι αποτελούν τον πιο σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την επιτυχία μας. Στην DEMO επενδύουμε σταθερά στους ανθρώπους μας, αλλά και στους νέους επιστήμονες της χώρας. Η άμεση συνεισφορά των ανθρώπων μας και οι προσπάθειές τους έχουν καταστήσει την DEMO μία από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η μέση ηλικία των εργαζομένων είναι 38 χρόνια, το 57% είναι κάτω από 40 ετών ενώ το 55% είναι άνδρες και το 45% είναι γυναίκες, σχεδόν ίδιο ποσοστό ανδρών γυναικών για μια βιομηχανία που απασχολεί «παραδοσιακές ανδρικές» ειδικότητες όπως είναι στα τεχνικά τμήματα ή στις αποθήκες.
Πέρα από τα προβλεπόμενα της εργασιακής νομοθεσίας η εταιρεία προσφέρει μία σειρά από παροχές όπως: ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας και ασφάλισης ζωής και ατυχήματος, επιδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μεταπτυχιακών σπουδών, bonus απόδοσης με βάση μετρίσιμους στόχους, ειδικές τιμές σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, όπως γυμναστήρια, κινητή τηλεφωνία, πολυκαταστήματα τεχνολογίας, και πολλά άλλα
Να σημειώσω κλείνοντας ότι, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία επιφυλακτικότητα ως προς τις γυναίκες υποψίες εργαζόμενες, αλλά θα μου επιτραπεί να πω ότι στην εταιρεία μας, ίσως περισσότερη φροντίδα απολαμβάνουν ο γυναίκες.
Εκτός από το πλήρως εξοπλισμένο γενικό ιατρείο με ιατρό και νοσηλεύτρια για όλο το προσωπικό, από το τέλος του 2016 σε μία προσπάθεια να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τις γυναίκες εργαζόμενες και τις συζύγους των εργαζομένων, έχουμε συνεργασία με Μαιευτήρα Χειρουργό – Γυναικολόγο ο οποίος παρέχει, σε ειδικό χώρο εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας, δωρεάν υπηρεσίες σε κάθε εργαζόμενη που θα ήθελε να συζητήσει οποιοδήποτε γυναικολογικό θέμα.
Οι γυναίκες εργαζόμενες της DEMO αλλά και οι σύζυγοι των εργαζομένων μας εξετάζονται δωρεάν και εγκαίρως με TEST PAP ή/και ψηλάφηση μαστού. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το θέμα του χρόνου αλλά και του κόστους, είναι δύο σημαντικοί λόγοι που οι γυναίκες αμελούν το πολυτιμότερο δώρο, την υγεία τους. Η DEMO με αυτήν την ενέργεια στοχεύει να συμβάλλει ώστε οι εργαζόμενες της εταιρείας να διευκολύνονται και να εξετάζονται εγκαίρως. Η πρωτοποριακή αυτή ενέργεια της DEMO προσφορά στο γυναικείο προσωπικό της που αριθμεί τα 450 άτομα, αποτελεί πρωτοτυπία, για τα ελληνικά αλλά και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον μία φορά το έτος γίνονται ομιλίες με θέματα ιατρικά όπως “Υπογονιμότητα και Εξωσωματική Γονιμοποίηση” , “ιός HPV και θεραπείες”, κλπ
πηγή: mononews.gr
Διαβάστε επίσης:
Στέλλα Κάσδαγλη (Women on Top): Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα- χρειάζονται στοχευμένα μέτρα
Μαριλένα Γεραντώνη: «Γίνε καλύτερη. Σε ό,τι ξεκινήσεις, σε ό,τι αφοσιωθείς»
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη εκ βαθέων: «Θα αγωνιστώ για την επόμενη ημέρα»
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση