SUSTAINABILITY

#DoSomethingGreenToday: 5 ιδέες για να βοηθήσετε τον πλανήτη από την κουζίνα σας

πηγή: Pexels

Μπορεί να μας φαίνεται μικρό, όμως ακόμη κι ένα μπουκαλάκι νερό που θα αγοράσουμε από το περίπτερο, βλάπτει σημαντικά το περιβάλλον – ειδικά αν αναλογιστούμε ότι εκείνη την ώρα, το ίδιο κάνουν χιλιάδες άλλοι στον κόσμο. Η αλήθεια είναι πως σχεδόν ό, τι κάνουμε, επιβαρύνει τον πλανήτη. Μπορούμε, όμως, να προσπαθήσουμε να τον επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο.

Σήμερα, λοιπόν, θα τον βοηθήσουμε από την κουζίνα μας!

Προσέχουμε τι τρώμε

Συνήθως, αγοράζουμε πολύ περισσότερο φαγητό από όσο χρειαζόμαστε. Αυτό που περισσεύει, καταλήγει στον κάλαθο αχρήστων κι έπειτα στην χωματερή. Ευθύνεται, μάλιστα, για το 8% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα!

Καλό είναι να οργανώνουμε από πριν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής μας, ώστε να παίρνουμε τα απαραίτητα για κάθε γεύμα και να μη μας περισσεύει τίποτα. Εκτός από το περιβάλλον, θα βοηθήσουμε και τα οικονομικά μας!

Δεν πετάμε τίποτα από την κουζίνα

Πολύ συχνά, πετάμε στα σκουπίδια τις φλούδες από τις πατάτες ή τα μήλα. Τρώμε ό, τι μας αρέσει κι αδιαφορούμε για το υπόλοιπο. Όμως, γιατί να μην του δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία; Υπάρχουν πολλές συνταγές που χρησιμοποιούν πράγματα που συνήθως καταλήγουν στα απορρίμματα και το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατο.

Επιλέγουμε εγχώρια προϊόντα

Κατά προτίμηση, κοντά στην περιοχή μας. Θα ψωνίσουμε από τη λαϊκή αγορά όπου θα πάμε με τα πόδια, ώστε να μην επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα με καυσαέριο. Έπειτα, θα επιλέξουμε μόνο ό, τι προέρχεται από τη χώρα μας καθώς τα υπόλοιπα, προκειμένου να φτάσουν στα χέρια μας, έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα ρυπαίνοντας το περιβάλλον.

Τρώμε φρούτα και λαχανικά της εποχής

Όπως αναφέραμε παραπάνω, από όσο πιο μακριά έρχεται ένα φρούτο ή λαχανικό, τόσο περισσότερο επιβαρύνει τον πλανήτη. Αν, για παράδειγμα, φάμε καρπούζι το καλοκαίρι, θα γνωρίζουμε ότι ήρθε από κάποιο χωριό κοντά μας κι όχι από άλλη χώρα, ταξιδεύοντας και ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα. Έπειτα, θα είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία μας κι απαλλαγμένο από χημικά.

Περιορίζουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων

Σύμφωνα με τη Greenpeace, η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 14.5% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αν αυτό δε μας αφορά, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι κάθε είδος κρέατος που τρώμε, κάποτε ήταν ζωντανό.

Γιατί να προκαλούμε πόνο σε αθώα ζώα, τα οποία γεμίζουν ορμόνες και χημικά για να παχύνουν και υποφέρουν εξαιτίας μας;

 

Διαβάστε επίσης:

Τι δεν πρέπει να αγοράσετε εάν θέλετε να βοηθήσετε το περιβάλλον

#ZeroWaste: H φιλοσοφία του «δεν πετάμε τίποτα»

Vegan διατροφή: Πώς να την ακολουθήσετε και ποια τα οφέλη για την υγεία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση