H Pinar Gültekin ήταν 27 χρονών. Σπούδαζε, έβγαινε με τις φίλες της, ζούσε μία φυσιολογική ζωή στην Τουρκία. Στις 16 Ιουλίου, χάθηκαν τα ίχνη της. Οι γονείς της την έψαχναν, η αδελφή της δεν είχε νέα της. Την έπαιρνε τηλέφωνο αλλά δεν απαντούσε. Πέντε μέρες μετά την εξαφάνισή της, βρέθηκε νεκρή. Δράστης; Ο πρώην σύντροφός της.
Τη χτύπησε, την στραγγάλισε και τη σκότωσε. Αυτό, δεν του ήταν αρκετό. Τη μετέφερε σε ένα δάσος που βρισκόταν κοντά και επιχείρησε να την κάψει. Δεν τα κατάφερε, όμως. Τοποθέτησε το άψυχο κορμί της σε ένα βαρέλι το οποίο γέμισε με τσιμέντο και απλώς έφυγε. Η αστυνομία τον εντόπισε αρκετές μέρες μετά, χάρη στην κάμερα του βενζινάδικου όπου σταμάτησε για να γεμίσει το αυτοκίνητό του. Εκείνος, ομολόγησε τα πάντα. Ζήλευε, όπως είπε, και ήταν οργισμένος – η Pinar δεν ήθελε να τα ξαναβρούν. Εφόσον, λοιπόν, δεν μπορούσε να την έχει αυτός, δε θα την είχε κανένας άλλος, ποτέ.
Αυτή η γυναικοκτονία εξόργισε τον τουρκικό λαό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο το 2020, χάθηκαν στη χώρα αυτή με αυτόν τον τρόπο 146 γυναίκες. Το 2019, 474. Το 2018, 440. Το 2017, 409. Το 2016, 328. Το 2015, 303. Το 2014, 294 και το 2013, 237.
Οι Τουρκάλες ξεσηκώθηκαν. Βγήκαν στους δρόμους, φώναξαν, απαίτησαν δικαιοσύνη. Πολλές ήταν εκείνες που συνελήφθησαν.
Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έγραψε στο Twitter πως «καταδικάζω κάθε εγκληματική πράξη κατά των γυναικών», κάτι που εξόργισε τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυβέρνησή του δεν έχει λάβει κανένα σχεδόν μέτρο για την προστασία τους. Οι ποινές που επιβάλλει είναι «ελαφριές» και οι θύτες αισθάνονται ελεύθεροι να κακοποιήσουν ξανά και ξανά το «αδύναμο» φύλο.
Από το 2011, έχει υπογραφεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για το ισχυρότερο όπλο που έχουν στα χέρια τους οι γυναίκες, καθώς προωθεί την ισότητα και δίνει τέλος στη βία. Αλλά, δυστυχώς, δεν εφαρμόζεται. Εθνικιστικές και ακραίες θρησκευτικές οργανώσεις τη θεωρούν απειλή για τις παραδόσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. H εκπρόσωπος του συντηρητικού μουσουλμανικού κόμματος Saadet, μάλιστα, τόνισε πως «είναι μία βόμβα έτοιμη να καταστρέψει την παραδοσιακή δομή της τουρκικής οικογένειας».
Oι γυναίκες δεν έχουν καμία στήριξη, είναι μόνες τους απέναντι σε ένα κράτος που τις θέλει σιωπηλές. Στις 25 Νοεμβρίου, όταν συγκεντρώθηκαν δύο χιλιάδες και διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη, για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η αστυνομία κατέστειλε την προσπάθειά τους κάνοντας χρήση δακρυγόνων και λαστιχένιων σφαιρών.
Όμως, δε σταματούν να μάχονται και να διεκδικούν την αλλαγή. Το φέρετρο της Pinar Gültekin μεταφέρθηκε αποκλειστικά από γυναίκες. Μία συμβολική πράξη που προκαλεί ανατριχίλα.
Διαβάστε επίσης:
Μίνα Καούνη: Η ενδοοικογενειακή βία είναι τρομοκρατία με περισσότερα θύματα
Η πρώτη Ελληνίδα υπουργός, Λίνα Τσαλδάρη, αγωνίστηκε για την ισότητα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση