ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποια είναι η σχέση της επιστήμης με τον διαλογισμό

Photo by Dane Wetton on Unsplash

Η επιστήμη και ο διαλογισμός, φαίνονται δύο δια μέτρου αντίθετοι όροι. Ο πρώτος αφορά ξεκάθαρα την εξακριβωμένη και τεκμηριωμένη γνώση, η οποία βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, ενώ ο δεύτερος μία απόλυτη εσωτερική πνευματική διαδικασία, όπου μέσω διάφορων ερεθισμάτων, ο νους προσπαθεί να συνδεθεί με το σώμα.

Ο διαλογισμός συγκεκριμένα, είναι μια πρακτική του νου και του σώματος που μετρά μακριά στον χρόνο. Στόχος είναι να βοηθήσει στην αύξηση της ηρεμίας και της σωματικής χαλάρωσης, τη βελτίωση της ψυχολογικής ισορροπίας, την αντιμετώπιση ασθενειών και την ενίσχυση της γενικής υγείας και ευεξίας.

Οι πρακτικές του μυαλού και του σώματος, επικεντρώνονται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών το δύο, του μυαλού και της συμπεριφοράς. Μια νέα έκθεση που βασίζεται σε στοιχεία από την έρευνα για το «National Health Interview Survey (NHIS) 2017», διαπίστωσε ότι τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ενηλίκων στις ΗΠΑ που κάνουν διαλογισμό μεταξύ του 2012 και 2017, από 4,1% σε 14,2%. Αυξημένο ποσοστό παρατηρήθηκε και στα παιδιά ηλικίας τέσσερα έως εφτά ετών, φτάνοντας από το 0,6% στο 5,4%.

Υπάρχουν πολλοί τύποι διαλογισμού, αλλά οι περισσότεροι έχουν τέσσερα κοινά στοιχεία:

μια ήσυχη τοποθεσία με όσο το δυνατόν λιγότερους περισπασμούς

μια συγκεκριμένη, άνετη στάση

ένα επίκεντρο προσοχής (μια λέξη ή μια ομάδα λέξεων που έχουν επιλεγεί ειδικά, ένα αντικείμενο ή οι αισθήσεις της αναπνοής)

μια ανοιχτή στάση του σώματος που αφήνει τους διάφορους περισπασμούς να περάσουν από πάνω του χωρίς να το επηρεάζουν να συμμετέχει στη διαδικασία του διαλογισμού

Η άποψη της Επιστήμης για την Αποτελεσματικότητα του Διαλογισμού

Η Επιστήμη, χρησιμοποίησε τις δικές τς μεθόδους προκειμένου να καταλήξει σε ένα λογικό και τεκμηριωμένο συμπέρασμα σχετικά με το αν ο διαλογισμός μπορεί όντως να “θεραπεύσει” τον άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα. Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τον διαλογισμό για διαφορετικές καταστάσεις.

Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, καθώς και τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και των φλεγμονών, σε άτομα που είχαν ελκώδη κολίτιδα. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι διευκολύνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αϋπνία.

Επιγραμματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο διαλογισμός βοηθά στα εξής:

Πόνος

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ελκώδη κολίτιδα

Άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία

Παύση του καπνίσματος

Photo by Darius Bashar on Unsplash

Διαλογισμός και εγκέφαλος

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει με φυσικό τρόπο τον εγκέφαλο και το σώμα και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη βελτίωση πολλών προβλημάτων υγείας και στην προώθηση υγιεινών συμπεριφορών.

Τι λέει η επιστήμη για την ασφάλεια και τις παρενέργειες του διαλογισμού

Ο διαλογισμός θεωρείται γενικά ασφαλής για τους υγιείς ανθρώπους.

Τα άτομα με φυσικούς περιορισμούς ενδέχεται να μην μπορούν να συμμετάσχουν σε ορισμένες πρακτικές που περιλαμβάνουν κίνηση. Τα άτομα με φυσικές συνθήκες υγείας θα πρέπει να μιλούν με τους φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσουν μια πρακτική διαλογισμού και να ενημερώσουν τον εκπαιδευτή τους σχετικά με την κατάσταση τους.

Έχουν υπάρξει σπάνιες αναφορές ότι ο διαλογισμός μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με ορισμένα ψυχιατρικά προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Οι μελέτες που υποστηρίζονται από το NCCIH διερευνούν το διαλογισμό για:

Έφηβους που παρουσιάζουν χρόνιο, διαδεδομένο πόνο, όπως από ινομυαλγία

Μείωση του στρες για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

Διαταραχή μετατραυματικού στρες, πονοκεφάλους, μείωση της αρτηριακής πίεσης

Διαβάστε επίσης:

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

4 λόγοι για να κάνετε διαλογισμό ακόμα και αν δεν σας αρέσει

Πώς να ελέγξετε τα όνειρα που σχετίζονται με το άγχος

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση