Μία καλή ταινία δεν τελειώνει στο σινεμά, όταν ανοίξουν τα φώτα. Την παίρνουμε μαζί μας όταν φύγουμε, έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον τρόπο ζωής μας. Ορισμένες φορές, έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά σε ολόκληρες κοινωνίες.
Οι παρακάτω ταινίες έχουν επηρεάσει τεράστια μερίδα κόσμου, έχουν φέρει στην επιφάνεια ζητήματα που αρκετοί θα προτιμούσαν να έμεναν κρυφά και μας πήγαν ένα βήμα παραπέρα.
A Girl in the River
Κάθε χρόνο χάνονται περίπου πέντε χιλιάδες γυναικείες ζωές για «λόγους τιμής». Στην ταινία αυτή μαθαίνουμε την ιστορία της Saba Qaisera, μίας κοπέλας που κατάφερε να επιβιώσει. Γλίτωσε από τα χέρια του ίδιου της του πατέρα. Ο λόγος; Τόλμησε να ερωτευτεί.
Ο άνθρωπος αυτός δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει γιατί αυτό που επιχείρησε να κάνει ήταν λάθος. Θεωρούσε πως είχε κάθε δικαίωμα να σκοτώσει το παιδί του, αφού τον είχε ατιμάσει. Ήταν καθήκον του να προστατεύσει την υπόλοιπη οικογένεια, η Saba είχε το θράσος να αγαπήσει έναν άνδρα και να θελήσει να τον παντρευτεί.
Από την ημέρα που κυκλοφόρησε το έργο, ο Πακιστανός Πρωθυπουργός δήλωσε πως θα άλλαζε το νόμο για τα εγκλήματα τιμής.
Blackfish
Το ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2013 προκάλεσε παγκόσμια οργή. Έφερε στο φως τους κινδύνους της αιχμαλωσίας της φάλαινας όρκα – τόσο για τις ίδιες, όσο και για τους ανθρώπους. Από τότε, το θαλάσσιο πάρκο SeaWorld αποφάσισε να επικεντρωθεί στην παρατήρηση των ζώων αυτών στο φυσικό τους περιβάλλον.
The Day After Tomorrow
Στο έργο αυτό βλέπουμε την ανθρωπότητα να βιώνει μία δεύτερη εποχή των παγετώνων. Η Νέα Υόρκη, το Los Angeles και το Τόκιο υποφέρουν. Παρότι πολλοί κλιματολόγοι τόνισαν πως δεν υπάρχει επιστημονική βάση για την ταινία, τα έσοδά της ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο στην πρώτη κιόλας εβδομάδα κυκλοφορίας της. Η κλιματική αλλαγή έγινε ξανά θέμα συζήτησης και αρχίσαμε να ενδιαφερόμαστε λίγο περισσότερο για τον αντίκτυπο των πράξεών μας στο περιβάλλον.
Cathy Come Home
Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, σίγουρα θα τους δούμε. Θα κοιμούνται στο πεζοδρόμιο, θα κάθονται σ’ ένα παγκάκι. Θα τους προσπεράσουμε και θα προσποιηθούμε πως δεν υπάρχουν. Οι άστεγοι είναι αόρατοι για την κοινωνία το 2020. Ας φανταστούμε πώς ήταν το 1960.
Όταν, το 1966, κυκλοφόρησε η ταινία αυτή, ξεκίνησαν να δημιουργούνται οργανώσεις για την προστασία τους. Ακόμη και σήμερα, όμως, μας ταράζει. Έχουν περάσει εξήντα χρόνια σχεδόν κι ακόμη δεν έχει γίνει η πρόοδος που θα περιμέναμε.
Philadelphia
Όσοι γεννήθηκαν μετά τα 80s δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν το μυστήριο που κάποτε περιτριγύριζε το AIDS. Το 1985, δημοσκόπηση στις ΗΠΑ έδειξε πως το 51% των Αμερικανών θεωρούσε πως οι φορείς του θα έπρεπε να βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ το 15% τους υποστήριζε ότι θα έπρεπε να έχουν κάποιο διακριτικό, σαν τατουάζ, ώστε να μη γίνονται ένα με το πλήθος.
Το 1993 που κυκλοφόρησε η ταινία αυτή, ο σκοπός ήταν να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Βλέπουμε τη ζωή ενός νεαρού ομοφυλόφιλου δικηγόρου τον οποίο υποδύεται ο Tom Hanks, από την ημέρα που έμαθε πως έχει AIDS. Ήταν η πρώτη απόπειρα χολυγουντιανής παραγωγής να αγγίξει ένα τόσο λεπτό ζήτημα, όμως αρχίσαμε να μαθαίνουμε περισσότερα για τον HIV, για τον τρόπο μετάδοσης της ασθένειας. Μιλήσαμε για θέματα που μας έκαναν να αισθανθούμε άβολα και γίναμε καλύτεροι άνθρωποι.
Διαβάστε επίσης:
17 + 1 μαγικά μέρη που ενέπνευσαν τις ταινίες της Disney
2 online ταινίες που θα σας δώσουν κίνητρο να κυνηγήσετε τα όνειρά σας
«Noir Classics»: Παρακολουθήστε δωρεάν κλασσικές ταινίες κάτω από τ’ αστέρια
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση