ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας είναι θετικό στον κορονοϊό

Photo by Charlein Gracia on Unsplash

Αν και τα παιδιά είναι η ομάδα που δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο από τον κορονοϊό, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η πιθανότητα να νοσήσουν.

Σύμφωνα με τον δρ. Sean O’ Leary, αντιπρόεδρο του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, «90 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ, μέσα σε λίγους μήνες», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι σωστό να λέμε ότι ο ιός αυτός είναι εντελώς αβλαβής απέναντι στα παιδιά».

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα στοιχεία, τα κρούσματα του κορονοϊου ανάμεσα σε παιδιά αυξήθηκαν ραγδαία κατά 90%.

Αν και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι εκείνα που βγαίνουν θετικά στη νόσο cobid-19 επιβαρύνονται ιδιαίτερα ψυχολογικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται;

Όπως συμβαίνει με τους ενήλικες, έτσι και με τα παιδιά, τα συμπτώματα παραμένουν τα ίδια: κόπωση, βήχας, πυρετός, απώλεια όσφρησης.

Άλλα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, ένα εξάνθημα, ειδικά αυτό που εξαπλώνεται γρήγορα, έλλειψη ενέργειας και υπνηλία, δήλωσε ο παιδίατρος Δρ. Daniel Cohen, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του New Rochelle της Νέας Υόρκης, όπου περίπου 2.900 άνθρωποι μολύνθηκαν από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου .

Επίσης αναφέρει ότι «είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό αμέσως εάν δεν μπορείτε να τα ξυπνήσετε, εάν κοιμούνται όλη την ώρα και απλά εξαντλούνται, εάν δεν πίνουν και δεν τρώνε».

Την ίδια άποψη έχει και ο O’Leary ο οποίος είπε ότι ακόμα και αν οι γονείς παρατηρήσουν ότι πρόκειται για ένα ένα κρύωμα, καλό είναι να καλέσουν τον παιδίατρο για περαιτέρω οδηγίες.

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί είναι θετικό στον κορονοϊό

Το πιο δύσκολο κομμάτι για τον κορονοϊό είναι στην περίπτωση που το παιδί είναι ασυμπτωματικό. Αυτό παράλληλα και παρήγορο καθώς σημαίνει ότι ανταποκρίνεται καλά στον ιό. Στο σημείο αυτό, ο ρόλος του παιδιάτρου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι μπορεί να σας στηρίξει και να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Παράλληλα προκύπτει και η ανησυχία και για τα άλλα μέλη της οικογένειας, όπως αδέρφια, γονείς και παππούδες, που ειδικά οι τελευταίοι χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβετε αν το παιδί είναι ασυμπτωματικό, είναι να διαπιστώσετε εάν είχε εκτεθεί πρόσφατα σε κάποιον που είναι ήδη φορέας.

Σπάνιες ασθένειες που συνδέονται με τον κορονοϊό

Μία σπάνια και σοβαρή ασθένεια που ανησυχεί τους γονείς είναι το σύνδρομο πολυοργανικής φλεγμονής (MIS-C), μια σπάνια και ασυνήθιστη επιπλοκή, που μπορεί να εμφανιστεί στο παιδί λίγες μέρες ή εβδομάδες μετά την έκθεση του στον ιό.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι ελάχιστες, τουλάχιστον όσες έχουν επιβεβαιωθεί το τελευταίο διάστημα. Μέχρι τις 6 Αυγούστου, σύμφωνα με το CDC, έχουν καταγραφεί 570 περιστατικά σε 40 πολιτείες και συνολικά σημειώθηκαν 40 θάνατοι σε παιδιά με μέσο όρο ηλικίας τα 8 έτη.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι ένας επίμονος πυρετός χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία. Εάν το παιδί το παρουσιάσει ξαφνικά και είχε πρόσφατα εκτεθεί σε κάποιον θετικό στη νόσο, τότε πρέπει να «εγείρει υποψίες».

Άλλα σημάδια είναι: κοιλιακοί πόνοι, διάρροια, πρησμένοι αδένες, κόκκινα ή πρησμένα χέρια και πόδια, κόκκινα μάτια, ή μία ασθένεια που ονομάζεται φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων.

Τα παιδιά με MIS-C αρρωσταίνουν γρήγορα. Όταν εξετάζονται εμφανίζουν σημάδια πολυοργανικής δυσλειτουργίας και υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο αίμα. Η πλειοψηφία τους, δεν χρειάζεται νοσηλεία, ενώ ελάχιστες περιπτώσεις μπαίνουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Υπάρχει τρόπος πρόληψης και για αυτή την ασθένεια και είναι ίδιος με τον τρόπο που συστήνουν οι ειδικοί για να αποφύγουμε τον κορονοϊό: να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, τόσο εμείς όσο και η οικογένεια μας, να χρησιμοποιούμε προστατευτική μάσκα και να κρατάμε τις απαραίτητες φυσικές αποστάσεις.

Αν και πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο, είναι προτιμότερο να υπάρχει ενημέρωση και σωστή πληροφόρηση, από την πλήρη άγνοια, τονίζουν οι ειδικοί.

 

Διαβάστε επίσης:

Tι είναι η διπλή πνευμονία και ποια είναι η σχέση της με τον κορονοϊό

Τι σημαίνει ο όρος «ασυμπτωματική» πάθηση

Για πόσο καιρό υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει τον κορονοϊό ένας ασυμπτωματικός φορέας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση