SUSTAINABILITY

Ανακύκλωση vs Ανωκύκλωση: Τι είναι και σε τι διαφέρουν;

Photo by Juanjo Menta from Pexels

Ο όρος Upcycling – ή αλλιώς Ανωκύκλωση – ακούγεται όλο και περισσότερο, τον τελευταίο καιρό. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο Cradle to Cradle του William McDonough και γίνεται δημοφιλής όμως, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα που αφορούν τη βιωσιμότητα, δεν είναι ξεκάθαρη η σημασία του. Πολλοί προσπαθούν να τον προωθήσουν, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς προωθούν.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τι είναι η Ανακύκλωση. Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία ένα αντικείμενο που έχουμε χρησιμοποιήσει περνά μία ειδική επεξεργασία και είναι έτοιμο για εκ νέου χρήση, είτε ίδια με την αρχική είτε όχι. Η Ανωκύκλωση, από την άλλη πλευρά, περιγράφεται από πολλούς ως η επαναχρησιμοποίηση υλικών χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα και η σύστασή του.

Όταν ανακυκλώνουμε ένα πλαστικό μπουκαλάκι, για παράδειγμα, δε θα το βρούμε ξανά στη μορφή μπουκαλιού αλλά θα έχει γίνει κάτι άλλο. Ίσως γίνει παιχνίδι, ίσως χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χαλιών – προϊόντα που, αργά ή γρήγορα, θα καταλήξουν στη χωματερή. Αυτό είναι το αρνητικό της διαδικασίας.

Η ανωκύκλωση κάνει κάτι άλλο. Αρχικά, χάρη σ’ αυτήν ελαχιστοποιείται η ποσότητα των απορριμμάτων που παράγουμε. Έπειτα, μειώνει την ανάγκη για «παρθένες» πρώτες ύλες. Στην περίπτωση του πλαστικού, αυτό σημαίνει πως περιορίζονται οι εξορύξεις πετρελαίου. Σ’ εκείνη των μετάλλων, ότι καταστρέφουμε σε μικρότερο βαθμό τα βουνά. Στου χαρτιού, κόβουμε ελάχιστα, πως σώζουμε δέντρα. Συνολικά, καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια.

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα αλουμινένια κουτάκια εντάσσεται, κατά κάποιον τρόπο, στο μοντέλο αυτό. Όλες οι συσκευασίες αυτές μπορούν να λιώσουν και να χρησιμοποιηθούν από την αρχή στην κατασκευή καινούργιων, εξοικονομώντας περισσότερο από το 90% της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία άλλων, από το μηδέν. Ο κύκλος μπορεί να συνεχιστεί σχεδόν επ’ άπειρον.

Αρκετοί influencers δηλώνουν πως έχουν υιοθετήσει συνήθειες ανωκύκλωσης, κατασκευάζοντας πορτοφόλια από λάστιχα αυτοκινήτων και καρέκλες από ξύλινες παλέτες. Αυτά, είναι παραδείγματα ανακύκλωσης. Καμία από τις πρώτες ύλες δεν επιστρέφει στην αλυσίδα παραγωγής.

Η ανωκύκλωση αντιπροσωπεύει ένα κυκλικό μοντέλο παραγωγής στο οποίο θα έπρεπε να στοχεύουν οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε το στόχο αλλά δεν κάνουμε τον κόπο να τον πετύχουμε. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ανακύκλωση είναι το πρώτο βήμα για να τον φτάσουμε, αλλά δε γίνεται να μείνουμε εκεί. Χρειάζεται να κάνουμε αυτό το «κάτι» παραπάνω.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο λόγος που η ανακύκλωση των ρούχων δε θα σώσει τον πλανήτη

2+2 Do’s και Dont’s για την ανακύκλωση

Ολλανδική πόλη αντικαθιστά δρόμους με δέντρα και προστατεύει το περιβάλλον

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση