Στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η καινούρια σχολική χρονιά. Λόγω της νέας πραγματικότητας που έφερε ο κορονοϊός, γεννάται και το ερώτημα τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος.
Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας δήλωσε σχετικά: «Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά. Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη».
«Θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση. Την Πέμπτη θα καταλήξουμε στο πώς θα προσέλθουν οι μαθητές στα σχολεία και θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες. Έχουμε λίγη δουλειά μπροστά μας. Δεν μπορούν τα παιδιά να μείνουν χωρίς Παιδεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ηλικιακά ομάδα στην πανδημία. Μεταδίδουν λιγότερο και προσβάλλονται λιγότερο» είπε ο λοιμωξιολόγος σε εκπομπή του Open.
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα «οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Ο ΠΟΥ μας λέει ότι είναι ασφαλές για ένα παιδί να φοράει τη μάσκα από την ηλικία των τριών ετών και πάνω. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη από ποια τάξη. Θα το αποφασίσουμε την Πέμπτη με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων μας», ενώ όπως ανέφερε, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική τόσο για μαθητές όσο και για δασκάλους.
Σχετικά με το θέμα της μάσκας συμπλήρωσε λέγοντας: «Από την εμπειρία σχολείων που έχουν ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα παιδιά δέχονται εύκολα τη μάσκα, υπάρχουν ωραίες βαμβακερές μάσκες με σχέδια και ακούν τον δάσκαλο. Πέραν της μάσκας, θα υπάρξει μια δέσμη μέτρων, η οποία θα περιλαμβάνει από κλειστές ομάδες παιδιών, δηλαδή οι τάξεις δεν θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, θα υπάρχουν ξεχωριστά διαλείμματα, απολύμανση, θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια».
Οι οδηγίες για τα σχολεία αναμένεται να εξειδικευτούν τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι θα δοθούν σε γονείς και μαθητές, ειδικά έντυπα και οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας, ενώ το πρώτο μάθημα θα αφορά στον κορονοϊό.
Επιπλέον ανέφερε, ότι είναι ακόμα υπό συζήτηση το από ποια τάξη θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα τα παιδιά, δηλαδή αν το μέτρο αυτό θα αφορά τα παιδιά νηπιαγωγείου και της πρώτης δημοτικού.
Σε περίπτωση που βρεθεί κρούσμα σε σχολείο, η υπουργός είπε ότι το τμήμα θα κλείνει και θα γίνεται τηλεκπαίδευση, όπως δηλαδή θα γίνεται και σε περίπτωση αυξημένων μέτρων προστασίας σε συγκεκριμένες περιοχές.
Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι υπάρχει πλήρες σύστημα τηλεκπαίδευσης το οποίο είναι έτοιμο, και θα είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών.
«Αναμένεται να βγει ένα αναλυτικό πρωτόκολλο. Μέχρι στιγμής υπήρχε η οδηγία ότι κλείνει το τμήμα και ακολουθεί ιχνηλάτηση. Θα αναμένουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της επιτροπής των ειδικών στην κατεύθυνση αυτή. Το υπουργείο, πάντως, είναι προετοιμασμένο να παρέχει τηλεκπαίδευση σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί», δήλωσε η υπουργός.
Όσον αφορά στα πανεπιστήμια, για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου έχει ήδη εκδοθεί υπουργική απόφαση που προβλέπει το ίδιο σύστημα με αυτό της προηγούμενης εξεταστικής.
Δηλαδή τα πανεπιστήμια έχουν την επιλογή μεταξύ διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας είναι θετικό στον κορονοϊό
Ο επανασχεδιασμός των παιδικών χαρών οδηγεί σε πιο υγιή παιδιά
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο αναπτύσσουν ευκολότερα φιλίες
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση