«Τι θα βάλω σήμερα;». Αυτή είναι μία από τις πρώτες σκέψεις που περνούν από το μυαλό μίας γυναίκας, όταν ξυπνά το πρωί. Η επιλογή της, συνήθως, εξαρτάται από κάποιους κανόνες
Όταν ήταν μικρή κι ετοιμαζόταν για το σχολείο, έπρεπε να φροντίσει να μην είναι προκλητική. Φυσικά και δε θα φορούσε κοντά σορτς και φούστες, ενώ συχνά οι μπλούζες με τιραντάκι άγγιζαν τα όρια του απαγορευτικού. Οι συμμαθητές της, βέβαια, όταν έπαιζαν ποδόσφαιρο στα διαλείμματα ή την ώρα της γυμναστικής και ζεσταίνονταν, μπορούσαν να βγάλουν ακόμη και την μπλούζα τους και να την φορέσουν πάλι σε λίγο. Το ανδρικό σώμα, άλλωστε, δεν προκαλεί – σωστά;
Μεγάλωσε και ξεκίνησε να δουλεύει. Άρχισε, τότε, να ακολουθεί το dress code που επιβάλλει ο χώρος εργασίας της. Χρειάζεται να είναι πάντα περιποιημένη, με «τόσο, όσο» μακιγιάζ, να μυρίζει όμορφα. «Δεν την υποχρεώνει κανείς», θα πουν μερικοί. Πράγματι, μπορεί να κυκλοφορήσει άβαφτη κι αχτένιστη. Αλλά σίγουρα θα προκαλέσει σχόλια, ενώ αρκετοί θα τη ρωτήσουν αν είναι άρρωστη.
Για χρόνια, η γυναίκα δεν ντυνόταν για να είναι άνετη. Ντυνόταν για να αρέσει. Αλλά να αρέσει σε ποιον;
Και ήρθε η πανδημία και άλλαξαν όλα. Αρχίσαμε να εργαζόμαστε από το σπίτι και, ξαφνικά, ο όρος dress code έπαψε να υφίσταται. Αυτό εξηγεί η έρευνα που πραγματοποίησε η Leora Tanenbaum για το Ms. Magazine.
Μίλησε με γυναίκες και κορίτσια από 10 έως 89 ετών, με τα ηλικιακά γκρουπ να χωρίζονται ως εξής: 10-28, 29-49, 50-89. Οι απαντήσεις που πήρε έδειξαν πως, εν μέσω καραντίνας, η επιλογή των ρούχων δε γινόταν για να ευχαριστήσει κανέναν, παρά μόνο τις ίδιες. Μόνο το 24% τους δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ντύνονται πιο «επίσημα» για τις τηλεδιασκέψεις.
Το πραγματικά εκπληκτικό της υπόθεσης είναι πως σχεδόν το 40% τους είπε ότι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το εάν τα ρούχα κολακεύουν το σωματότυπό τους. Προτιμούσε να αισθάνεται άνετα. Βέβαια, αυτό που η μία θεωρεί χαλαρό και άνετο, για την άλλη είναι σέξι – για την πρώτη, ιδανική επιλόγή είναι ένα κολάν και ένα κοντό t-shirt, ενώ για τη δεύτερη οι φαρδιές πιτζάμες και τα φούτερ.
«Η άνεσή μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την θηλυκότητά μου», έγραψε μία συμμετέχουσα. « Πιστεύω πως αυτό που οι άλλοι αποκαλούν άνετο, είναι υπερβολικά ανδρόγυνο για εμένα, δε νιώθω ο εαυτός μου φορώντας το.»
«Για εμένα, άνεση σημαίνει να νιώθω καλά. Η άνεση έχει σχέση με την αυτοπεποίθηση», σημείωσε κάποια άλλη.
Το 60% των συμμετεχουσών αποκάλυψε πως, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, «άνεση» σήμαινε «να είμαι ελκυστική». Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, «να φοράω ό,τι πιο πρόχειρο έχω», σύμφωνα με το 67%.
Όταν, όμως, ο Covid-19 δε θα αποτελεί πια κίνδυνο, τι θα συμβεί; Μόνο το 30% πιστεύει πως τα πράγματα θα αλλάξουν. Κατά πάσα πιθανότητα, το dress code θα επιστρέψει δυναμικά και ο ορισμός της άνεσης δε θα είναι ο ίδιος.
Διαβάστε επίσης:
Πώς ο κορονοϊός έπληξε τη καριέρα της εργαζόμενης μητέρας
Εφόσον η πανδημία μας επηρεάζει όλους, γιατί οι γυναίκες κάνουν περισσότερα;
Γυναικεία ενδυνάμωση για τη νέα γενιά
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση