SUSTAINABILITY

Οι βασικές αρχές της «πράσινης» διατροφής

Photo by Gardie Design & Social Media Marketing on Unsplash

Η σωτηρία του πλανήτη, εκτός από τάση της μόδας γίνεται και τρόπος ζωής. Όπως μαθαίνουμε να ζούμε χωρίς να αγοράζουμε κάθε στιγμή πλαστικά μπουκαλάκια νερό αλλά έχουμε το παγούρι μας μαζί, όπως  λέμε «όχι» στο καλαμάκι μιας χρήσης και κάνουμε πιο «ηθικές» ενδυματολογικές επιλογές, έτσι θα κάνουμε μία προσπάθεια να εντάξουμε την οικολογία στη διατροφή μας.

Το αποτέλεσμα θα βοηθήσει σημαντικά το περιβάλλον. Δε χρειάζεται να γίνουν όλα κατευθείαν, το σημαντικό είναι να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αισθανόμαστε πως είναι ακατόρθωτο να τις διατηρήσουμε και να τις κάνουμε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

1. Περιορίζουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων

Μία ισορροπημένη δίαιτα με ποικιλία τροφών, όχι μόνο θα βελτιώσει την υγεία μας, αλλά θα περιορίσει την αρνητική μας επίδραση στην πανίδα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αποφεύγοντας το κρέας μία φορά την εβδομάδα, και να δούμε πού θα φτάσουμε στη συνέχεια.

2. Έχουμε ως γνώμονα την κάθε εποχή

Τρώγοντας φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχή του χρόνου, κερδίζουμε στη γεύση και συμβάλλουμε θετικά στην επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος. Για την παραγωγή προϊόντων εκτός εποχής, χρειάζονται τεχνητό φως και ζέστη. Έτσι, γίνεται μεγαλύτερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

3. Στηρίζουμε την τοπική αγορά

Εάν επιλέγουμε τα τρόφιμα με κριτήριο την περιοχή απ’την οποία προέρχονται, θα βοηθήσουμε στη μείωση της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που φεύγει προς την ατμόσφαιρα καθώς δε θα διανύσουν μεγάλη απόσταση μέχρι να φτάσουν στα χέρια μας. Επιπλέον, υποστηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς και την οικονομία.

4. Ψωνίζουμε έξυπνα

Ας το παραδεχθούμε, πολύ συχνά πετάμε φαγητό. Οργανώνοντας από πριν τη λίστα με τα ψώνια μας και αποφασίζοντας την Κυριακή το βράδυ τι θα μαγειρέψουμε για ολόκληρη την εβδομάδα, δε θα κάνουμε άχρηστες αγορές και θα περιορίσουμε τα απορρίμματα.

5. Δεν πετάμε τίποτα

Όσο καλός κι αν ήταν ο προγραμματισμός μας, κάτι θα περισσέψει. Αντί να βρει τη θέση του στον κάλαθο αχρήστων, μπορούμε να γίνουμε δημιουργικοί και να το χρησιμοποιήσουμε με κάποιον τρόπο στη συνταγή της επόμενης μέρας!

 

Διαβάστε επίσης:

Τελικά, ο κορονοϊός δεν είναι «θείο δώρο» για το περιβάλλον

Google &WWF: Μία συνεργασία που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη βιωσιμότητα

5+1 λογαριασμοί στο Instagram που μας μαθαίνουν να ζούμε οικολογικά

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση