ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επιτρέπεται η κατανάλωση χαλβά στη δίαιτα;

Πηγή: https://www.instagram.com/p/B8wIFElnFFL/

Ο χαλβάς, το αγαπημένο γλυκό της Σαρακοστής είναι γνωστό ότι περιέχει πολλές θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα τα 100 γρ αντιστοιχούν σε 500 θερμίδες. Αυτό και μόνο αρκεί για να θεωρείται απαγορευτικός κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας. Παρόλα αυτά έχει ορισμένα πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να φανούν ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Στην ερώτηση αν επιτρέπεται ο χαλβάς κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο χαλβάς αν και είναι σχεδόν το ίδιο παχυντικός με μία σοκολάτα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό:

 

Θετικά

1. Περιέχει πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου

2. Είναι ένα γλυκό πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες οι οποίες θεωρούνται από τα πιο βασικά δομικά συστατικά των μυών, των ιστών και των οργάνων.

3. Περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία είναι γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες στο δέρμα και για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση.

4. Περιέχει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Όλα αυτά δυναμώνουν τα οστά και προστατεύουν την καρδιά.

5. Δεν περιέχει χοληστερόλη αλλά αποτελεί πηγή φυτικών ινών που μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης διευκολύνοντας έτσι την πέψη.

6. Μπορεί να λαμβάνεται για την αντιμετώπιση της αναιμίας χάρη στην περιεκτικότητα του σε σίδηρο.

7. Η περιεκτικότητα του χαλβά σε σελήνιο και βιταμίνης Ε τον καθιστούν ως μία ισχυρή τροφή ενάντια στον καρκίνου καθώς καταπολεμά την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών.

8. Το σουσάμι αποτελείται από ιδανική σύνθεση ελαϊκού και λινολεϊκού οξέος. Επίσης έχει καλή ποιότητα αμινοξέων και υψηλή περιεκτικότητα μεθιονίνης.

9. Περιέχει λιγνάνια που είναι μερικά από τα πιο δυνατά φυσικά αντιοξειδωτικά ενάντια στη γήρανση και την υπέρταση.

 

Πηγή:https://www.instagram.com/p/B88TTzxnVjN/

 

Αρνητικά

1. Όπως ήδη γνωρίζετε, ο χαλβάς όσο νόστιμος και αν είναι δεν παύει να είναι ένα αρκετά παχυντικό τρόφιμο με πολλές θερμίδες λόγω της ζάχαρης που περιέχει. Ειδικά όταν προστίθενται σε αυτόν σοκολάτα, έξτρα ξηροί καρποί και άλλες γεύσεις τότε οι θερμίδες αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

2. Υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης σαλμονέλας. Η σαλμονέλα προκαλεί πυρετό, κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Αν και συνήθως προκαλείται από μολυσμένα πουλερικά και αυγά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στον χαλβά.

Το περιβάλλον χαμηλής υγρασίας του χαλβά περιορίζει την ανάπτυξη της σαλμονέλας, όμως το γεγονός ότι αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου αντί να ψύχεται και συσκευάζεται σε κενό αέρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να επιβιώσει οποιοδήποτε από τα βακτήρια της σαλμονέλας, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Frontiers in Microbiology» το 2013.

Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, οι ιδιότητες του είναι αρκετές και σημαντικές για να τις παραβλέψει κανείς. Επομένως αυτό που συστήνουν οι περισσότεροι διαιτολόγοι σε περίπτωση που ακολουθείτε μία δίαιτα, είναι να καταναλώνετε έως 30 γραμμάρια χαλβά ημερησίως.