ΥΓΕΙΑ

Τι σχέση έχουν οι μέλισσες με τον καρκίνο του μαστού;

Photo by freestocks on Unsplash

Οι μέλισσες, εκτός το μέλι που μας προσφέρουν, έχουν ακόμη έναν τρόπο να προστατεύουν την υγεία μας. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, βρίσκουν τόπο σε έναν πολύ σημαντικό και σοβαρό θέμα, που αφορά της γυναίκες. Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Harry Perkins, δείχνει ότι το δηλητήριο της μέλισσας θα μπορούσε να θεραπεύσει τον τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού, έναν τύπο που επί του παρόντος έχει περιορισμένες επιλογές θεραπείας.

Το δηλητήριο της μέλισσας, είναι γνωστό ότι θεραπεύει όγκους στα φυτά από το 1950 και πιο πρόσφατα έχει αποδειχθεί ότι δρα εναντίον άλλων καρκίνων όπως το μελάνωμα. Αυτή όμως, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού και εξίσου η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε σε κάθε τύπο καρκίνου του μαστού, καθώς και σε φυσιολογικά κύτταρα του.

Photo by Ani Kolleshi on Unsplash

Με επικεφαλής τη γιατρό Ciara Duffy, η ομάδα των ερευνητών δοκίμασε το ίδιο το δηλητήριο και μια συνθετική έκδοση μιας ένωσης (που περιέχεται στο δηλητήριο, η οποία ονομάζεται μελιτίνη), κατά του τριπλού αρνητικού καρκίνου του μαστού και των καρκινικών κυττάρων εμπλουτισμένων με το πρώτο-ογκογονίδιο HER-2. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έδειξαν ότι μια συγκεκριμένη συγκέντρωση δηλητηρίου μελισσών, θα μπορούσε να σκοτώσει ακόμα και το 100% των καρκινικών κυττάρων χωρίς να επηρεάσει σημαντικά τα υγιή.

Η μελιτίνη δρα όταν εισέρχεται στην επιφάνεια ή στη μεμβράνη του πλάσματος και σχηματίζει τρύπες ή πόρους, προκαλώντας απλώς το θάνατο του κυττάρου. Όταν συνδυάστηκε με υπάρχουσες χημειοθεραπείες, το δηλητήριο ήταν πολύ αποτελεσματικό στην εξάλειψη του καρκίνου σε ποντίκια. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια παρόμοια θεραπεία, θα μπορούσε να λειτουργήσει το ίδιο αποτελεσματικά και στους ανθρώπους.

Παρόλο που πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να δοκιμαστεί η μέθοδος σε ανθρώπους, αυτή η ανακάλυψη φαίνεται ότι είναι πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία κοινών και επεμβατικών καρκίνων, χρησιμοποιώντας μάλιστα μεθόδους που προέρχονται από τη φύση. Αυτό μας δίνει έναν ακόμη λόγο να προστατεύσουμε αυτά τα πολύτιμα και απειλούμενα προς εξαφάνιση έντομα.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του πεπτικού συστήματος: Σε ποιες περιπτώσεις δρα προληπτικά η ασπιρίνη

Καρκίνος σε πρώιμο στάδιο ανιχνεύεται με εξετάσεις αίματος

Καρκίνος μαστού: Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση