SUSTAINABILITY

Ο λόγος που το μέλλον της βιώσιμης μόδας εξαρτάται από τα μανιτάρια

Photo by Geran de Klerk on Unsplash

Έχουν περάσει επτά χιλιετίες από τότε που το δέρμα ζώου χρησιμοποιήθηκε στην ένδυση του ανθρώπου. Από τότε, βρίσκεται ανάμεσα στα πιο ανθεκτικά φυσικά υλικά και έχει αγαπηθεί από σχεδιαστές και κοινό. Όμως, πρόκειται για το ύφασμα με τους περισσότερους εχθρούς – κι όχι άδικα.

Επειδή το κομμάτι της ηθικής επηρεάζει σημαντικά τις επιλογές μας, ως καταναλωτές στρεφόμαστε σε συνθετικές απομιμήσεις του. Αυτός είναι και ο λόγος που κυκλοφορούν τόσες στην αγορά – πλαστικά, κυρίως.

Όσο κι αν έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας για το κακό που δεν προκαλούμε στα τετράποδα, άλλο τόσο βασανιζόμαστε από το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούμε στο περιβάλλον. Όπως κάθε είδος πλαστικού, έτσι και αυτό, κάνει εκατομμύρια χρόνια να αποσυντεθεί και ρυπαίνει σημαντικά την ατμόσφαιρα.

Μία ομάδα επιστημόνων, έπειτα από χρόνια έρευνας και δοκιμών, έχει τη λύση. Βρήκε τη βιώσιμη εναλλακτική που συμφέρει οικονομικά κι εξήγησε για ποιους λόγους αξίζει να την προτιμήσουμε. Δεν είναι άλλη από το μανιτάρι.

Photo by Berri Berrinche on Unsplash

Πόσο επιβλαβές είναι το ζωικό δέρμα για το περιβάλλον;

Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Επειδή ακριβώς προέρχεται από ζώα – αγελάδες, κατά κύριο λόγο – η παραγωγή του, η οποία χρησιμοποιεί τοξικές χημικές ουσίες, συνδέεται με την κτηνοτροφία.

Δεν υπάρχει, όμως, κανένα στοιχείο για το τι συμβαίνει με τα ζώα που χάνουν τη ζωή τους προκειμένου να γίνουν ρούχα ή παπούτσια. Το κρέας τους πωλείται κανονικά, ή βρίσκει τη θέση του σε κάποια χωματερή;

Τι συμβαίνει με τα μανιτάρια;

Η τεχνολογία που επιτρέπει την επεξεργασία των μανιταριών ώστε να πάρουν τη μορφή υφάσματος, ξεκίνησε να αναπτύσσεται πριν από πέντε περίπου χρόνια από τις αμερικανικές εταιρείες MycoWorks και Ecovative Design.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FungusLayer (@funguslayer) στις


Χρησιμοποιούν το μυκήλιο, το μέρος του μανιταριού που μοιάζει με νήμα, και περιέχει ένα πολυμερές που βρίσκεται και στο κέλυφος των καβουριών. Επειδή ακριβώς δε χρησιμοποιείται ολόκληρο το μανιτάρι, μπορεί απλώς να αφαιρεθεί και να καλλιεργηθεί με μία βιολογική διαδικασία που δεν απαιτεί ενέργεια, μετατρέπει τα απορρίμματα σε χρήσιμη πρώτη ύλη και απορροφά διοξείδιο του άνθρακα.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες, ένας μικρός πόρος έχει μετατραπεί σε μανιτερένιο δέρμα. Για την τροποποίησή του χρησιμοποιούνται αλκοόλες, ήπια οξέα και βαφές. Έπειτα, συμπιέζεται και στεγνώνει. Το τελικό προϊόν είναι εξίσου ανθεκτικό με το ζωικό δέρμα, ενώ δε διαφέρει στην όψη και στην αφή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mari Koppanen (@mari.koppanen) στις


Θα κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά;

Έχουν ήδη ξεκινήσει να παράγονται ρούχα από δέρμα μανιταριού κι αναμένεται να κατακλύσουν σύντομα τα καταστήματα. Το ζήτημα, όμως, βρίσκεται στην τιμή.

Τα πρωτότυπα που κυκλοφορούν στην Ιταλία, τις ΗΠΑ και την Ινδονησία βρίσκονται σε ρολόγια, πορτοφόλια και τσάντες, με το πιο οικονομικό να κοστίζει περίπου 500 δολάρια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FungusLayer (@funguslayer) στις


Διαβάστε επίσης:

Πόσο φιλικό προς το περιβάλλον είναι το vegan δέρμα;

Μήπως η συνθετική γούνα δεν είναι όσο «αθώα» νομίζουμε;

Οι εταιρείες που φέρνουν τη βιωσιμότητα στο χώρο της ομορφιάς

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση