SUSTAINABILITY

Η ανακύκλωση μπορεί να βλάψει σοβαρά τον πλανήτη

Photo by Vlada Karpovich from Pexels

Η τάση της βιωσιμότητας που όχι απλώς δε χάνεται, αλλά γίνεται ισχυρότερη με το πέρασμα των χρόνων, είναι η ανακύκλωση. Πλέον οι περισσότεροι προσέχουμε τι απορρίπτουμε στον κάλαθο αχρήστων και ξεχωρίζουμε τις συσκευασίες που έχουν τη θέση τους στον μπλε κάδο. Δυστυχώς, όμως, σιγά – σιγά κυριαρχεί η αντίληψη πως ό, τι ανακυκλώνεται, δε βλάπτει το περιβάλλον.

«Ο κόσμος θεωρεί πως ανακυκλώνοντας, δεν παράγει απορρίμματα», δήλωσε στη Politico η διευθύντρια της ΜΚΟ Zero Waste France, Flore Berlingen.

Photo by Vivianne Lemay on Unsplash

Φυσικά και  η ανακύκλωση είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για τον πλανήτη. Όμως, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι ότι όσο περισσότερο εφαρμόζεται, τόσο αυξάνεται ο υπερκαταναλωτισμός μας. Ψωνίζουμε περισσότερο, αλλά έχουμε στο νου μας πως τα προϊόντα και οι συσκευασίες τους δε θα καταλήξουν στη χωματερή κι έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας.

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Monic Sun και Remi Trudel, μελέτησαν τη συμπεριφορά των καταναλωτών σε συνάρτηση με την ενημέρωση για την ανακύκλωση. Βρήκαν πως «τα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση επισκιάζουν τα αρνητικά που σχετίζονται με την παραγωγή απορριμμάτων». Αγοράζουμε, δηλαδή, περισσότερα αλλά δικαιολογούμε τις πράξεις μας γιατί δεν παίρνουμε τίποτα μίας χρήσης ή μη ανακυκλώσιμα κι αισθανόμαστε πως δεν επιβαρύνουμε τον πλανήτη.

Παρακάτω, θα βρείτε 4 χρυσούς κανόνες που αν ακολουθήσετε, θα μετατρέψετε ανακύκλωση στο μεγαλύτο όπλο, στη μάχη κατά της περιβαλλοντικής κρίσης:

Κανόνας #1: Δεν πετάμε σακούλες

Photo by freestocks.org from Pexels

Συνήθως, τοποθετούμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα σε μία σακούλα. Είναι πολύ σημαντικό να μην πετάμε τη σακούλα αυτή στον μπλε κάδο, ακόμη κι αν έχουν το σύμβολο της ανακύκλωσης επάνω. Χρειάζονται ειδική επεξεργασία και, χωρίς αυτήν, δε διαφέρουν σε τίποτα από τα συμβατικά σκουπίδια. Είναι προτιμότερο να τη χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά.

Κανόνας #2: Τα μικρά πράγματα δημιουργούν τεράστια προβλήματα

 

Photo by Anna Shvets from Pexels

Καλό είναι να μην ανακυκλώνουμε τίποτα μικρότερο από μία πιστωτική κάρτα. Αυτό σημαίνει πως τα πλαστικά καλαμάκια, τα καπάκια από τα μπουκάλια, τα σακουλάκια τσαγιού, οι συνδετήρες κι οτιδήποτε άλλο μικροσκοπικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά, δεν έχει  κανένα λόγο να βρίσκεται στον μπλε κάδο. Εξαιτίας του μεγέθους τους, όχι απλώς δε διαχωρίζονται στα διάφορα στοιχεία τους, αλλά προκαλούν βλάβες στα μηχανήματα.

Κανόνας #3: Άδειο, καθαρό και στεγνό

Οι λαδωμένες συσκευασίες με ίχνη τροφίμων είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανακύκλωσης. Ακόμη κι αν τις καθαρίσουμε, πρέπει να είναι στεγνές. Έτσι, όταν τις πετάξουμε, δε θα προσελκύσουν αρουραίους και δε θα γεμίσουν αχρείαστα μικρόβια τα υπόλοιπα απορρίμματα.

Photo by Justus Menke on Unsplash

Αυτό σημαίνει πως την επόμενη φορά που θα πάρουμε πίτσα, δε θα ανακυκλώσουμε ολόκληρο το κουτί. Θα κόψουμε το καθαρό μέρος και θα το ξεχωρίσουμε από το βρώμικο, το οποίο θα βρει τη θέση του στον συμβατικό κάδο.

Κανόνας #4: Προσοχή στο πλαστικό

Δεν ανακυκλώνονται όλα τα είδη πλαστικού. Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα καπάκια, τα καλαμάκια, οι σακούλες, τα ποτήρια καφέ δεν ανακυκλώνονται. Το ίδιο ισχύει και για τα γάντια μίας χρήσης. Ας κάνουμε την έρευνά μας, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα ξεχωρίσουμε αυτά που προορίζονται για τον μπλε κάδο.

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση