NEED TO KNOW

Γιατί οι γυναίκες φιλόσοφοι ξεχάστηκαν με το πέρασμα του χρόνου;

Με το βιβλίο «The Philosopher Queens» ακούγεται η φωνή τους, έστω και αιώνες μετά

Υπατία, πηγή: wikipedia.org
Υπατία, πηγή: wikipedia.org

Αριστοτέλης, Immanuel Kant, Πλάτωνας, Κομφούκιος, John Lock. Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα που θα μας έρθουν στο μυαλό, αν μας ζητηθεί να αναφέρουμε μερικούς από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της ιστορίας. Η λίστα, βέβαια, συνεχίζεται. Σωκράτης, Niccolò Machiavelli, Frances Bacon, René Descartes. Όλοι τους άνδρες, καμία γυναίκα.

Αυτό σκέφτηκαν οι Rebecca Buxton και Lisa Whiting που, σπουδάζοντας φιλοσοφική, έβρισκαν ελάχιστες αναφορές σε γυναίκες στα βιβλία που μελετούσαν. Μάταια αναζητούσαν κάποιο που θα γράφει για εκείνες που, με τις ιδέες τους, πήγαν τον κόσμο μας ένα βήμα παραπέρα.

«Ούτε ένα.», είπε η Buxton στη Guardian. «’Εφτασε στα χέρια μας, μάλιστα, κάποιο με τίτλο Οι Σπουδαιότεροι Φιλόσοφοι. Κάθε κεφάλαιο ήταν αφιερωμένο στη ζωή και το έργο ενός άνδρα, ενώ ήταν γραμμένο από άνδρα. Κι αυτό δε θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση, εφόσον οι περισσότεροι γνωστοί φιλόσοφοι είναι άνδρες και στα αμφιθέατρα διδάσκονται μόνο οι “μεγάλοι” – που, όλως τυχαίως, είναι άνδρες. Πρόσφατα δε, ο φιλόσοφος AC Grayling κυκλοφόρησε βιβλίο για την Ιστορία της Φιλοσοφίας και δεν αφιέρωσε καμία ενότητα σε γυναίκα – υπάρχει μόνο μία τρισέλιδη αναφορά στη φεμινιστική φιλοσοφία, όπου αναγράφεται μονάχα ένα γυναικείο όνομα.»

Φυσικά, υπήρξαν γυναίκες φιλόσοφοι. Ας θυμηθούμε την Υπατία της Αλεξάνδρειας που ήταν ιδιαίτερα διάσημη στην εποχή της, με τους πολιτικούς να ζητούν τις συμβουλές και να εκτιμούν τις απόψεις της. Τότε, μάλιστα, ήταν γνωστή ως «Η Φιλόσοφος». Έπειτα, στις αρχές του 17ου αιώνα ήρθε η Mary Astell.

«Αφού αυτές οι γυναίκες ήταν σημαντικές και τις έπαιρναν στα σοβαρά οι σύγχρονοί τους, για ποιο λόγο ξεχάστηκαν;», τόνισε η Buxton. «Η απάντηση που δίνεται συνήθως είναι πως καμιά τους δεν άσκησε επιρροή ή το έργο της ήταν ανούσιο. Κι όμως, διαβάζοντας λίγο για εκείνες, καταλαβαίνουμε πως ήταν πασίγνωστες τότε.»

Η Rebecca Buxton και η Lisa Whiting, λοιπόν, αποφάσισαν να δώσουν τη δική τους απάντηση. Έγραψαν το βιβλίο The Philosopher Queens (Οι Βασίλισσες Φιλόσοφοι), με κάθε κεφάλαιό του να είναι γραμμένο για μία γυναίκα, από μία άλλη γυναίκα.

Από τη Mary Wollstonecraft και τη Simone de Beauvoir, ως την Κινέζα ιστορικό Ban Zhao και την πολιτική ακτιβίστρια Angela Davis, θα μάθουμε για όλες εκείνες που άλλαξαν τον κόσμο.

«Προκειμένου να καταλάβουμε το παρελθόν, πρέπει να προσέξουμε ποιος έμεινε έξω από την ιστορία. Οι γυναίκες αυτές είχαν υπέροχες ιδέες που επηρεάζουν μέχρι σήμερα τον τρόπο σκέχης μας. Για παράδειγμα, είναι η καλύτερη εποχή για να διαβάσει κανείς το Γυναίκες, Φυλή και Τάξη της Angela Davis», εξήγησαν.

 

Διαβάστε επίσης:

10 βιβλία από γυναίκες για γυναίκες που αξίζει να διαβάσετε

H ζωή και το έργο της διασημότερης πολεμικής ανταποκρίτριας, Oriana Fallaci

Γυναίκες χορογράφοι επαναπροσδιορίζουν τι ιστορίες θα αφηγούνται τα μπαλέτα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση