ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Chen Dong (ΑΔΜΗΕ): Στην Κίνα γυναίκες και άντρες έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε σημαντικές θέσεις και σημαντικά έργα

Από τις 25 Σεπτεμβρίου η κυρία Chen Dong είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος, του ΑΔΜΗΕ, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπου συμμετέχει με 24% η κρατική εταιρεία ενέργειας της Κίνας State Grid.
H κυρία Chen Dong παραβρέθηκε χθες στην εκδήλωση του ΑΔΜΗΕ για  τα εγκαίνια της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Νάξου στο Σύστημα Υψηλής Τάσης και μίλησε αποκλειστικά στο #portraitsgr για το νέο της ρόλο, για το πώς βρέθηκε σε αυτή τη θέση και για το όνειρό της, να ολοκληρωθεί με επιτυχία και το ακόμη μεγαλύτερο και δύσκολο έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Σε αυτή την πρώτη της συνέντευξη στην Ελλάδα η κυρία Dong μιλάει με ενθουσιασμό για το σημαντικό έργο που έχει έρθει να υποστηρίξει, τη Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής,  και κερδίζει τις εντυπώσεις με την απλότητα και τη γλυκύτητά της. Η Σιδηρά κυρία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων είναι μια εξαιρετική επιστήμονας σε ένα ανερχόμενο κλάδο σε όλο τον κόσμο, στον οποίο έχει πλούσια εμπειρία και σπάνιες και εξειδικευμένες γνώσεις.

-Πόσο συνηθισμένο είναι στην Κίνα να σπουδάζουν γυναίκες μηχανικοί; Και πόσο εύκολο μετά να τους δίνονται ευκαιρίες για να ανέλθουν στην ιεραρχία μιας μεγάλης εταιρείας όπως η State Grid;

Στην Κίνα είναι λιγότερες οι γυναίκες που σπουδάζουν ηλεκτρολόγοι μηχανικοί από ότι οι άντρες, όμως μετά έχουν αντίστοιχη δυνατότητα στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε σημαντικές θέσεις και σε σημαντικά projects. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, εργάστηκα στο Designing Institute και δούλεψα σε πολλούς σταθμούς, σε περισσότερους από 30. Υπήρχαν παρά πολλά projects στην Κίνα και επομένως μεγάλη ανάγκη για ανθρώπους που είχαν τις κατάλληλες σπουδές και αντίστοιχα πολλές ευκαιρίες για να αποκτήσεις πολύτιμη εμπειρία και να εξειδικευτείς. Έτσι τελικά οι ευκαιρίες είναι οι ίδιες για άντρες και γυναίκες, γιατί μιλάμε για ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο αντικείμενο με πολύ μεγάλη ζήτηση.

-Θεωρείτε ότι υπάρχει ισότητα στην πράξη στην Κίνα; Δηλαδή μέσα στο σπίτι ένα ζευγάρι μοιράζεται τις δουλειές;

Ναι δεν γίνεται αλλιώς. Κι εγώ και ο σύζυγός μου εργαζόμαστε και δεν γίνεται αλλιώς μοιραζόμαστε τις δουλειές. Και όταν δεν έχω χρόνο, ο σύζυγός μου θα πρέπει να τις κάνει.

Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να αφήσετε την οικογένειά σας για να ακολουθήσετε μια πρόκληση, όπως να αναλάβετε μια σημαντική θέση στον ΑΔΜΗΕ και να μείνετε για λίγα χρόνια στην Ελλάδα;

Πρώτη φορά ήρθα στην Αθήνα, το 2019 και τότε η κόρη μου ήταν ήδη στο Πανεπιστήμιο. Δεν με χρειαζόταν πια τόσο, και έτσι και ο σύζυγός μου με παρότρυνε να αναλάβω αυτή την πρόκληση και να έρθω στην Ελλάδα κάνοντας κάτι σημαντικό για την καριέρα μου.  Η εταιρεία μου, μου ζήτησε να έρθω εδώ για να βοηθήσω την εφαρμογή του project Κρήτης-Αττικής που έχει αναλάβει η Αριάδνη, γιατί έχω μεγάλη εξειδίκευση σε ανάλογα έργα. Έχω εμπειρία σε 25 ανάλογα έργα και έχω τις γνώσεις και τη εμπειρία για να υποστηρίξω και να βοηθήσω την τεχνική ομάδα της Αριάδνης που το έχει αναλάβει. Ήδη είχαμε δουλέψει με την τεχνική ομάδα και ήθελαν και εκείνοι να έρθω. Και από την πλευρά μου με μεγάλη χαρά θέλησα να αναλάβω αυτή την πρόκληση.

Ποια ήταν η πρώτη σας εντύπωση από την Αθήνα;

Μου άρεσε πολύ, γιατί ο καιρός είναι τόσο καλός… Η κουλτούρα μπορεί να διαφέρει σε πολλά αλλά όταν πήγα στην πλατεία Κουμουνδούρου… Eμοιαζε τόσο πολύ με το Πεκίνο!

Chen Dong – Mαρίνα Πρωτονοταρίου Η Σιδηρά κυρία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων κερδίζει τις εντυπώσεις με την απλότητα και τη γλυκύτητά της

Ο τρόπος που συνεργάζεστε με τους Έλληνες συνεργάτες είναι ίδιος όπως και με τους συναδέλφους σας στην Κίνα;

Ναι, συνεργαζόμαστε πολύ καλά. Το πιο σημαντικό είναι το αντικείμενό μας. Μου αρέσει πολύ το νέο project και μου αρέσει και η ομάδα μας. Και  είναι πολύ καλές οι σχέσεις μας και το επίπεδο συνεργασίας μας. Έχω δουλέψει πολλά χρόνια στις διασυνδέσεις, μπορώ να υποστηρίξω το έργο και είμαι ενθουσιασμένη που έχω μπροστά μου αυτή την πρόκληση να βοηθήσω. Ονειρεύομαι τη μέρα, που θα ολοκληρωθεί και η Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και θα κάνουμε μια μεγάλη εκδήλωση για τα εγκαίνιά της…

-Πιστεύετε ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι αν υπάρξει ευκαιρία η Κίνα με χαρά θα επενδύσει και πάλι στην Ελλάδα. Η Κίνα έχει μεγάλη εξειδίκευση σε απαιτητικά έργα και μπορούμε να μοιραστούμε την τεχνογνωσία μας.

Who is who

Η κυρία Chen Dong είναι διδάκτωρ μηχανικός και εμπειρογνώμων στην Τεχνολογία Μεταφοράς με Συστήματα Συνεχούς Ρεύματος Υψηλής Τάσης (HVDC). Αποφοίτησε από το Τμήμα Αυτοματισμού Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας» του Πανεπιστημίου Επιστημών & Τεχνολογίας της Χουαζόνγκ (Huazhong University of Science and Technology, HUST).

Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία 27 ετών στον σχεδιασμό και τη σχεδίαση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με ειδίκευση στα συστήματα HVDC. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο εύρος πρωτοποριακών έργων UHVDC και VSC-HVDC στην Κίνα, τη Βραζιλία και αλλού.

Τα έτη 2013-2019 διατέλεσε Διευθύντρια στο State Grid Economic & Technological Research Institute Co Ltd και τον Μάρτιο 2019 ανέλαβε τη θέση της HVDC-VSC Expert στην Αριάδνη Interconnection, την οποία κατείχε μέχρι να αναλάβει τη θέση της Αναπληρώτριας Διευθύνουσας Συμβούλου ΑΔΜΗΕ.

Έχει λάβει τη διάκριση «State Science and Technology Progress Outstanding Award» από το Κρατικό Συμβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για το έργο UHVDC ±800kV. Έχει καταρτίσει έξι εθνικά πρότυπα HVDC ως επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας και κατέχει 13 εγκεκριμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Διαβάστε επίσης

Βασιλική Λαζαράκου: Η Ελλάδα ενδυναμώνει την ισότητα και εκσυγχρονίζει την αγορά

Αλεξάνδρα Σδούκου: Για μένα δεν υπάρχει «δεν γίνεται»!

Άντζελα Γκερέκου: Δεν πιστεύω στις γυάλινες οροφές