NEED TO KNOW

Ο κορονοϊός οδηγεί στη φτώχεια πάνω από 115 εκατ. ανθρώπους

Photo by Patrick Hendry on Unsplash

Η πανδημία του κορονοϊού, δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο σε όλες τις κοινότητες. Η οικονομική ανισότητα, σήμερα είναι πιο έντονη από ποτέ. Oι πλούσιοι αυξάνουν κι άλλο τα κέρδη τους, ενώ οι άνθρωποι που ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας, βιώνουν με το χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Jeff Bezos, ιδιοκτήτη της Αmazon, o οποίος “έσπασε” το ατομικό ρεκόρ του πλούτου του, με την αξία του να ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη μεριά, αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια, λόγω του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας, έστειλε ένα ηχηρό τηλεοπτικό μήνυμα.


Ζήτησε αλληλεγγύη με όλους τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πέραν αυτής. Τόνισε επίσης πως η πανδημία σημαίνει «διπλή κρίση» για τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου.

«Πρώτον, έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό και λιγότερη πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο κ. Guterres.

«Δεύτερον, οι πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει φέτος έως και 115 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, την πρώτη αύξηση των δεκαετιών. Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, επειδή είναι πιο πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους και λιγότερο πιθανό να έχουν κοινωνική προστασία».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, τόνισε την ανάγκη να γίνουν εξαιρετικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας αυτή τη στιγμή. Η πανδημία απαιτεί συλλογική δράση, γι’ αυτό και ζήτησε από τις κυβερνήσεις, να κάνουν ταχύτερα βήματα με τον οικονομικό μετασχηματισμό, επενδύοντας στη βιώσιμη ανάκαμψη.

Εξίσου σημαντικό, είναι ότι οι χώρες χρειάζονται «μια νέα γενιά προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας», που καλύπτουν επίσης άτομα που εργάζονται στην άτυπη οικονομία.

Η Διεθνής Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου, ιδρύθηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 1992.

Το θέμα φέτος είναι «Συνεργασία για την επίτευξη κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης για όλους».

Με την επιλογή του, ο ΟΗΕ αναγνωρίζει την «πολυδιάστατη φτώχεια», που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει η κοινωνική δικαιοσύνη, αν δεν γίνουν πρώτα ενέργειες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών αδικιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

 

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα τελειώσει η πανδημία – Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας, εξηγούν το πώς θα δοθεί οριστικό τέλος

Πώς η πανδημία άγγιξε τα άπορα παιδιά

ΟΗΕ: Ο κορονοϊός οδήγησε 45 εκατ. περισσότερες γυναίκες σε ακραία φτώχεια

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις