SUSTAINABILITY

Ο πλανήτης υποφέρει: 9 ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή που δεν πρέπει να χάσετε

Photo by Ekaterina Bolovtsova from Pexels

Ο πλανήτης υποφέρει. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές έχουν πάψει πια να προκαλούν έκπληξη. Το 2020 είναι μία από τις θερμότερες χρονιές της ιστορίας, οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν χωρίς επιστροφή. Κι εμείς επιβαρύνουμε την κατάσταση κάθε μέρα με τη συμπεριφορά μας.

Είναι χρέος όλων η σωστή ενημέρωση. Γιατί μόνο χάρη σ’ αυτήν ξεκινά η δράση. Είναι δύσκολο να δεχθούμε πως οι μέρες της Γης είναι μετρημένες κι ακόμη δυσκολότερο να αναγνωρίσουμε πως έχουμε τεράστιο μερίδιο ευθύνης για αυτό.

Τα παρακάτω ντοκιμαντέρ εξηγούν με ενδιαφέροντα τρόπο τι ακριβώς συμβαίνει και πώς καθένας μας έχει τη δύναμη να αλλάξει το μέλλον – ένα μέλλον που δε φαίνεται φωτεινό.

Our Planet

H εξαιρετική αυτή σειρά του 2019 εξερευνά τα οικοσυστήματα της Γης και τα είδη ζωής που φιλοξενούν, εξηγεί πώς ακριβώς επηρεάζονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη και το επίπεδο της θάλασσας που όλο ανεβαίνει. Μέσα σε 8 μόλις επεισόδια, θα βρεθούμε σε παγωμένα τοπία, ζούγκλες, δάση, παράκτιες περιοχές και κοραλλιογενείς υφάλους, ερήμους και πεδιάδες. Θα φτάσουμε στα βάθη του ωκεανού και θα παρατηρήσουμε τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα που υποφέρει.

«Ό, τι κάνουμε στις επόμενες δύο δεκαετίες θα είναι καθοριστικό για το μέλλον μας στη Γη», τονίζει ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.

Με εικόνες που «κόβουν την ανάσα», θα αρχίσουμε να αλλάζουμε συμπεριφορά απέναντι στον πλανήτη.

Lowland Kids

Ένα νησάκι στην ακτή της Λουιζιάνα αναμένεται να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά κάποια μέρα, εξαιτίας της στάθμης της θάλασσας που όλο και ανεβαίνει. Η 20λεπτη αυτή ταινία μικρού μήκους μας συστήνει τον Χάουαρντ και την Τζούλιετ, δύο έφηβα αδέλφια που μεγάλωσαν στο μέρος αυτό και πρόκειται να γίνουν οι πρώτοι Αμερικανοί πρόσφυγες εξαιτίας της κλιματική αλλαγής.

Chasing Coral

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι υπό εξαφάνιση. Η λεύκανσή τους είναι μία από τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για εκείνη χάρη στο ντοκιμαντέρ αυτό. Μία ομάδα βιολόγων, δυτών και φωτογράφων μελετά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, υπολογίζει τις μελλοντικές του συνέπειες κι εξηγεί πώς προκλήθηκε.

Cowspiracy

Πρόκειται για μία σκληρή ταινία που γυρίστηκε το 2014 και αποκαλύπτει το σκοτεινό πρόσωπο της βιομηχανικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Ενώ οι περισσότεροι θεωρούμε πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να παλέψουμε ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι ο περιορισμός των ορυκτών καυσίμων, ο σκηνοθέτης Κιπ Άντερσεν θεωρεί πως το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Εξηγεί πώς ακριβώς η βιομηχανική καλλιέργεια αποδεκατίζει τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και γιατί η κρίση έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις μεγάλες περιβαλλοντικές ομάδες.

Climate Change: The Facts

To ντοκιμαντέρ αυτό του BBC δε θα μπορούσε να εξηγεί την κατάσταση πιο άμεσα. Ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο αναλύει την κλιματική αλλαγή με κορυφαίους περιβαλλοντολόγους, ενώ του μιλούν ακτιβιστές όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Σύμφωνα με την ταινία, το 8% των ειδών του πλανήτη είναι υπό εξαφάνιση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τονίζει πως η διαρκώς αυξανόμενη θερμοκρασία του πλανήτη επηρεάζει άμεσα τη χλωρίδα – από την οποία η πανίδα τρέφεται. Αναφέρεται σε πυρκαγιές όπως την καταστροφική της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι κι εξηγεί γιατί αποτελούν άμεση συνέπεια της περιβαλλοντικής κρίσης.

How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change

Αυτή η ταινία είναι ιδανική για όποιον θέλει να δει «ωμά» τις αιτίες και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για ένα έργο που προκαλεί θλίψη.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Τζος Φοξ μιλά με επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, ζητώντας από όλους να του απαντήσουν σε μία ερώτηση. Τι θα συμβεί στους ανθρώπους όταν η βιομηχανική ανάπτυξη πιέσει τόσο τον πολιτισμό, από τις παράκτιες περιοχές που απειλούνται από τη στάθμη της θάλασσας που όλο κι ανεβαίνει, μέχρι τα μέρη που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασία, τυφώνες, ανεμοστρόβιλους και πυρκαγιές;

Before the Flood

Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο χρησιμοποίησε τη δημοτικότητά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, σε συνεργασία με το National Geographic, κυκλοφόρησε μία ταινία ώστε κανείς μας να μην μπορεί να πει «δεν ήξερα», για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Το έργο που κυκλοφόρησε το 2016 δείχνει το πρόβλημα που δημιούργησε η ανθρωπότητα στο περιβάλλον. Ο ηθοποιός πέρασε δύο χρόνια ταξιδεύοντας και έφερε στο φως την καταστροφή της φύσης, τις τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, την άγρια φύση που υποφέρει. Μίλησε με παγκόσμιους ηγέτες, ανάμεσά τους ο Μπαράκ Ομπάμα, ακτιβιστές όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ και σεβάσμιους ανθρώπους, όπως ο Πάπας Φραγκίσκος.

Μπορεί να έχουν περάσει τέσσερα χρόνια, όμως το θέμα του είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Chasing Ice

Ο σκηνοθέτης του Chasing Corals, Τζεφ Ορλόφσκι, επικεντρώνεται αυτή τη φορά στο λιώσιμο των πάγων. Μαζί του, ο φωτογράφος Τζέιμς Μπάλογκ.

Αποκαλύπτουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στους παγετούς με ανατριχιαστικές εικόνες, οι οποίες ξεκινούν από την Αρκτική του 2005.

The Story of Plastic

Θα δούμε όλο τον κύκλο ζωής του πλαστικού, από την παραγωγή στην κατανάλωση και την αποσύνθεση. Στην ταινία, παρουσιάζεται η επίδρασή του στο περιβάλλον και την υγεία μας, ενώ περιλαμβάνονται συνεντεύξεις από ανθρώπους που παλεύουν για τον περιορισμό της μόλυνσης που εκείνο προκαλεί.

Θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς ορισμένες αποφάσεις που λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο, ενώ θα οραματιστούμε έναν πιο καθαρό, πιο υγιή κόσμο για εμάς και τις μελλοντικές γενιές.

She Walks With Apes

Τζέιν ΓκούνταλΝταϊάν Φόσεϊ, Μπιρούτε Γκάλντικας: Τρεις επιστήμονες που μελέτησαν τους πιθήκους και έφεραν στο φως περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πιο κοντινό σ’ εμάς ζώο.

Η Βρετανή Γκούνταλ έζησε με χιμπατζήδες στην Αφρική, η Αμερικανή Φόσεί δολοφονήθηκε προστατεύοντας γορίλες στη Ρουάντα και η Καναδή Γκάλντικας πέρασε χρόνο με ουρακοτάγκους στη Βόρνεο.

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε την απίστευτη ομορφιά και τα πλεονεκτήματα του φυσικού κόσμου», είπε η σκηνοθέτιδα Κόρτνεϊ Τομασάμα. «Επομένως, σε μία εποχή που όλοι μένουμε σπίτι, θέλαμε να δώσουμε στους θεατές την ευκαιρία να δραπετεύσουν στα θαύματα της φύσης, ενώ γιορτάζουμε την 50η επέτειο της Ημέρας της Γης.»

 

Διαβάστε επίσης:

Φυτικό ή ζωικό: Ποιο γάλα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

Πώς η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας

Περιορίστε την υπερθέρμανση του πλανήτη με 4 απλά βήματα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση