Πολλές ελπίδες για επιστροφή στη σχεδόν φυσιολογική ζωή μετά τον κορονοϊό, βασίζονται στο εμβόλιο, όμως ειδικά στην αρχή της κυκλοφορίας του, οι δόσεις δεν θα είναι επαρκείς για όλο τον πληθυσμό.
Θα είναι πιο δύσκολο να διατεθούν ειδικά σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος, αλλά και αγροτικές περιοχές όπου δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί, μια εύκολη διανομή.
Ωστόσο, η επιστήμη μπορεί να προσφέρει μια πιο προσιτή εναλλακτική λύση. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολούμπια έχουν αναπτύξει ένα ρινικό σπρέι, που έχει αποτρέψει επιτυχώς τις μολύνσεις από τον κορονοϊό, σε δοκιμές σε κουνάβια, καθώς και σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο ανθρώπινων πνευμόνων.
Το λιποπεπτίδιο (δηλαδή, ένας συνδυασμός λιπιδίων και πεπτιδίων) εμποδίζει τον κορονοϊό να συγχωνευθεί με τη μεμβράνη ενός κυττάρου – στόχου, εμποδίζοντας μια βασική πρωτεΐνη να υιοθετήσει ένα απαραίτητο σχήμα. Η δράση του λειτουργεί αμέσως και μπορεί να διαρκέσει, τουλάχιστον για 24 ώρες. Είναι επίσης προσιτό, δεν λήγει γρήγορα και δεν χρειάζεται να μπει στο ψφυγείο.
Το ρινικό σπρέι δεν βρίσκεται ακόμα σε στάδιο διάθεσης στο κοινό. Χρειάζεται πρώτα να γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και να ληφθεί υπόψη ο όγκος της παραγωγής μεγάλης κλίμακας για την παροχή επαρκούς πρόσβασης.
Ωστόσο, απο τη στιγμή, που οι πρώτες ενδείξει είναι τόσο ικανοποιητικές, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να «προχωρήσουν άμεσα» σε περαιτέρω δοκιμές, δήλωσε η Κολούμπια.
Η κίνηση θα μπορούσε να φέρει προστασία σε πολλά μέρη του κόσμου όπου οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού θα ήταν δύσκολοι. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως «συμπλήρωμα» ακόμη και σε μέρη όπου τα εμβόλια είναι άμεσα διαθέσιμα, ανέφεραν οι βασικοί ερευνητές Αν Μόσκονα και Ματέο Πορότο.
Άτομα που δεν μπορούν να λάβουν εμβόλια ή εκείνα στα οποία δεν λειτουργούν οι εμβολιασμοί, μπορούν να ψεκάζονται καθημερινά γνωρίζοντας ότι θα ήταν ασφαλή. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω την εξάπλωση του ιού και να επιταχύνει το τέλος της πανδημίας.
Το ρινικπό σπρέι, όπως και πολλά ακόμα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, με απλό οικονομικό και άμεσο τρόπο, που ερευνώνται ακόμα, ίσως να φαίνεται ότι αποτελούν μακρινό μέλλον.
Στην πραγματικότητα όμως αποτελούν πολύ αισιόδοξα μηνύματα, καθώς μαρτυρούν ότι η επιστήμη προσπαθεί να βρεθεί σύντομα ένα βήμα μπροστά από τον κορονοϊό, αποφεύγοντας μία δεύτερη υγειονομική κρίση. Στόχος είναι να αρχίσει να αντιμετωπίζεται όπως γρίπη ή άλλες ασθένειες για τις οποίες υπάρχει θεραπεία.
Διαβάστε επίσης:
Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα από Pfizer – BioNTech
Φινλανδία: Πιο αξιόπιστοι και από τα τεστ οι σκύλοι-ανιχνευτές του κορονοϊού
Ειδικό τεστ αναπνοής ανιχνεύει το 80% των περιπτώσεων καρκίνου στις πρώτες δοκιμές
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση