NEED TO KNOW

CICD: Έρχεται το νέο «όπλο» στη μάχη κατά του καρκίνου;

Photo by Louis Reed on Unsplash

Είναι η ασθένεια που συχνά δεν μπορούμε ούτε να ξεστομίσουμε. Αν πάρουμε ένα λεπτό, σίγουρα θα μπορέσουμε να ονομάσουμε τουλάχιστον τρεις δικούς μας ανθρώπους που «έφυγαν» εξαιτίας της. Κι ο δρόμος από τη διάγνωση του καρκίνου μέχρι την ίαση είναι μακρύς.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης φέρνουν ένα νέο «όπλο» στον πόλεμο κατά του καρκίνου – ενός πολέμου που διαρκεί εκατομμύρια χρόνια. Ανέπτυξαν τη μέθοδο CICD, η οποία βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο και σκοπεύει, μελλοντικά, να γίνει η εναλλακτική της χημειοθεραπείας.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πειράματα μόνο σε μία μορφή καρκίνου, εκείνον του παχέος εντέρου.

Οι περισσότερες μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου βασίζονται στην απόπτωση – ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο. Κατά τη διάρκειά της, το κύτταρο συρρικνώνεται και, τελικά, αποδομείται. Σχηματίζει,έτσι, αποπτωτικά σώματα, τα οποία φαγοκυτταρώνονται, χωρίς φλεγμονή.

Η CIDC, διαφέρει σε ένα σημείο: «σκοτώνει» κι εκείνη τα καρκινικά κύτταρα, όμως πιο στοχευμένα. Δεν θα αφήσει, δηλαδή, κανένα «ζωντανό», περιορίζοντας στο μηδέν, σχεδόν, την επανεμφάνιση καρκίνου. Εκείνα που θανατώνονται, θα εκλύσουν φλεγμονώδεις πρωτεΐνες. Με αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα και μετατρέπεται στο δυνατότερο σύστημα του σώματος, επιτρέποντας, τελικά, την εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων.

Φυσικά, έχει κι εκείνη τις παρενέργειές της καθώς δεν ενεργοποιεί την κασπάση, το ένζυμο – κλειδί για την απόπτωση. Αν, όμως, όλα πάνε καλά και περάσει τις δοκιμές, θα δώσει ελπίδα στους 14 εκατομμύρια συνανθρώπους μας που, κάθε χρόνο, μαθαίνουν ότι πάσχουν από καρκίνο.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του πεπτικού συστήματος: Σε ποιες περιπτώσεις δρα προληπτικά η ασπιρίνη

Κορονοϊός: Τα υπέρ και τα κατά για τη θεραπεία αντισωμάτων

Η 14 χρονη Anika Chebrolu βρίσκεται μια ανάσα πριν την ανακάλυψη θεραπείας από τον κορονοϊό

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση