H Anita Dongre βρίσκεται στο χώρο της μόδας από τα 23 της χρόνια, διατηρεί καταστήματα τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην πατρίδα της, την Ινδία, ενώ έχει ντύσει με δημιουργίες της τη Beyoncé, τη Hillary Clinton και την Priyanka Chopra.
Η Ινδή σχεδιάστρια που για τη φωτογράφιση της καλοκαιρινής κολεξιόν για το 2020 επέλεξε τη Σαντορίνη μας, είναι μία ισχυρή γυναίκα που επιβιώνει σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα. Κύριος στόχος της; Να δημιουργήσει μία βιώσιμη επιχείρηση, με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
«Ο χρόνος τελειώνει. Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στο κατώφλι μας και όλοι μας πρέπει να κάνουμε κάτι», έχει δηλώσει.
Ξεκίνησε την εταιρεία από το μπαλκόνι του υπνοδωματίου της, με δύο ραπτομηχανές και δύο υπαλλήλους. Ήταν η πρώτη στην οικογένειά της που κατάφερε να εργαστεί και θεωρεί πως το μεγαλύτερο επίτευγμά της είναι ότι ποτέ δεν απέρριψε καμία γυναίκα που χτύπησε την πόρτα του εργοστασίου της, ζητώντας δουλειά. «Όταν τις κοιτάζω, βλέπω εμένα», είπε στο scmp.com και τόνισε ότι μία γυναίκα μπορεί να σταθεί στα πόδια της μόνο εάν νιώσει οικονομικά ισχυρή.
Εκτός από την παραγωγή ρούχων, χειροποίητων κοσμημάτων και αξεσουάρ, η επιχείρησή της παρέχει εκπαίδευση και εργασία σε περισσότερες από 250 γυναίκες, ενώ σχεδιάζει να καλύπτει τριάντα ινδικά χωριά μέχρι το 2025.
Η Anita μάχεται κατά της γρήγορης μόδας, ενώ οι δημιουργίες της είναι φτιαγμένες ώστε να διαρκούν στο χρόνο. «Με γεμίζει τόσο το να μπαίνω στα καταστήματα και να γνωρίζω γυναίκες που αγοράζουν τα ρούχα μου. Όταν κάποια μου λέει ‘φόρεσα το σακάκι σου στην πρώτη μου συνέντευξη για δουλειά πριν από 15 χρόνια’, ενθουσιάζομαι», αποκάλυψε.
Μίλησε πρώτη φορά για ένδυση φιλική προς το περιβάλλον πριν από δέκα χρόνια, όμως με σχεδόν μηδαμινή ανταπόκριση. Πλέον, όλα είναι ευκολότερα καθώς η νέα τάση είναι «πράσινη».
Βέβαια, συχνά πέφτουμε σε παγίδες. «Δεν μπορείς να παίρνεις ένα οικολογικό ύφασμα, να το καλύπτεις με πλαστικές παγέτες και να το αποκαλείς βιώσιμο», τόνισε η 56χρονη σχεδιάστρια.
Είναι η μοναδική Ινδή που ανήκει στον Sustainable Apparel Coalition (SAC). Πρόκειται για τον παγκόσμιο οργανισμό εμπόρων, brands, σχεδιαστών και προμηθευτών, που παρέχει στα μέλη του τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να καταμετρούν το περιβαλλοντικό κόστος των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.
Η Dongre είναι ασταμάτητη, όσον αφορά στην προστασία του πλανήτη. Στα εργοστάσιά της, τα απορρίμματα που προέρχονται από φαγητό, κομποστοποιούνται, ενώ το νερό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ρούχων, ανακυκλώνεται και επιστρέφει στις τουαλέτες. Χρησιμοποιεί αποκλειστικά οικολογικά υφάσματα, όπως το τένσελ, ενώ Ινδές τεχνίτριες είναι υπεύθυνες για την πλέξη των ιδιαίτερων σχεδίων στα ενδύματα.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στην ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να στηρίξουν τις προσπάθειές μας», είπε στο scmp.com. «Οι εταιρείες δε γίνεται να έχουν ως μοναδικό κίνητρο το κέρδος… Αυτή η ιδέα του να βγάζεις χρήματα με όποιον τρόπο βρεις και να κάνεις τεράστιες δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, δεν είναι βιώσιμη. Γιατί να μη συμβάλλεις στην τοπική σου κοινότητα;» ανέφερε η Anita Dongre.