Φέρνοντας στο μυαλό μας τις καταστροφικές σχέσεις των γαλαζοαίματων, η πρώτη στη λίστα είναι του Καρόλου και της Νταϊάνα. Στην πραγματικότητα, ο δικός τους γάμος ήταν ένας από τους πιο ευτυχισμένους της ιστορίας. Συνήθως, μάλιστα, όλα ήταν κανονισμένα από τη γέννηση των πριγκίπων και των πριγκιπισσών.
Πολλές φορές, τα πράγματα δεν πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιο. Ο Αυτοκράτορας Φραντς Ιωσήφ της Αυστρίας που είχε λογοδοθεί με την Πριγκίπισσα Ελένη της Βαυαρίας, ερωτεύτηκε τελικά την αδελφή της, Σίσσυ, καταστρέφοντας τα όνειρα των γονιών τους. Ο Κάρολος Β’ της Αγγλίας, όταν συνάντησε τη μέλλουσα γυναίκα του, Αικατερίνη της Μπραγκάνσα, φώναξε «μου έφεραν νυχτερίδα!».
Ας δούμε τα βασιλικά ζευγάρια που υπέφεραν όσο κανείς.
Ο Τσάρος Μιχαήλ Α’ και τα καλλιστεία για νύφη
Το 1615, οι σύμβουλοι του πρώτου Ρομανώφ της Ρωσίας αποφάσισαν πως ο νεαρός ηγέτης έπρεπε να βρει σύζυγο. Διοργάνωσαν, λοιπόν, ένα διαγωνισμό, η νικήτρια του οποίου θα ήταν η νέα τσαρίνα.
Οι υπάλληλοι του παλατιού «όργωσαν» τη χώρα, επέλεξαν εκατοντάδες όμορφες κοπέλες και τις έστειλαν στη Μόσχα. Τις οδήγησαν, έπειτα, μπροστά σε μία κριτική επιτροπή, η οποία έκανε ένα «ξεκαθάρισμα» και οι υπόλοιπες ζούσαν στο ίδιο σπίτι, μέχρι να αποφασίσει ο Μιχαήλ ποια θα ήταν η αγαπημένη του.
Διάλεξε, τελικά, τη Μαρία Χλόποβα, η οποία αργότερα πήρε το όνομα «Αναστασία». Ξεκίνησε να προετοιμάζεται για το νέο της ρόλο, να παίρνει δώρα, να απολαμβάνει πρωτόγνωρα προνόμια.
Μία μέρα, όμως, στο παλάτι, είχε φάει πάρα πολλά γλυκά. Ένας αυλικός, ονόματι Σαλτίκωφ, της έδωσε κάτι δηλητηριασμένο. Έπειτα, υποστήριξε πως οι γιατροί του είπαν ότι η μέλλουσα τσαρίνα δε θα μπορούσε ποτέ να κάνει παιδιά. Τόσο η ίδια, όσο και η οικογένειά της, εξορίστηκε στη Σιβηρία.
Όταν ο Μιχαήλ έμαθε την αλήθεια, ήθελε να τη φέρει πίσω, κοντά του. Οι σύμβουλοί του, όμως, δεν τον άφησαν. Παντρεύτηκε, τελικά, κάποια άλλη Μαρία που έφυγε από τη ζωή μυστηριωδώς, μόλις τέσσερις μήνες μετά το γάμο. Τελικά, ο Τσάρος κατέληξε με την επόμενη επιλογή από τον αρχικό διαγωνισμό, την Ευδοκία.
Ο Ερρίκος Η’, τα διαζύγια και οι εκτελέσεις
Ίσως πρόκειται για το γαλαζοαίματο με τα περισσότερα σκάνδαλα στο ενεργητικό του. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη της Αραγονίας, με την οποία απέκτησε τη Μαρία Α’ της Σκωτίας. Ερωτεύτηκε, στην πορεία, την Αν Μπολέιν, οπότε πήρε διαζύγιο για να είναι και επίσημα με τη νέα του αγαπημένη. Η ευτυχία δεν κράτησε πολύ, καθώς διέταξε να την αποκεφαλίσουν, και συνέχισε τη ζωή του με την Τζέιν Σίμουρ.
Παντρεύτηκε την Άννα της Κλέβης, την Αικατερίνη Χάουαρντ και, τελικά, έμεινε με την Αικατερίνη Παρ. Ήταν, χωρίς αμφιβολία, ο χειρότερος σύζυγος της Ευρώπης.
Ο Ερρίκος Στιούαρτ και η Μαρία της Σκωτίας
Η Μαρία έγινε Βασίλισσα στα 6 της χρόνια. Από τα 5 της, όμως, ζούσε στη γαλλική Αυλή. Εκεί, ερωτεύτηκε με εφηβική αφέλεια τον Ντωφέν Φρανσουά, ο οποίος τη λάτρευε και μεγάλωσε γνωρίζοντας πως θα την παντρευόταν στο μέλλον. Αυτό έγινε, το 1558, όμως εκείνος έφυγε από τη ζωή το 1560. Η Μαρία, λοιπόν, μόνη, επέστρεψε στη Σκωτία.
Από το πρώτο λεπτό ξεκίνησε να δέχεται προτάσεις γάμου. Ήταν εξαιρετική ηγέτιδα, δεν ασχολούταν με έρωτες και κέρδισε το λαό. Όλα άλλαξαν, όμως, όταν βρέθηκε στο δρόμο της ο χειρότερος δυνατός άνδρας: ο Ερρίκος Στιούαρτ, Λόρδος Ντάρνλεϋ.
Αυτό που της άρεσε, ήταν το ύψος του. Τον έβλεπε για ώρες, κάθονταν μαζί ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα. Σιγά – σιγά, αγαπήθηκαν. Ή, μάλλον, εκείνη τον αγάπησε. Ο κακομαθημένος Ντάρνλεϋ τη χειριζόταν με μαεστρία, αδιαφορώντας πλήρως για τα αισθήματά της.
Δολοφονήθηκε, τελικά, στις 10 Φεβρουαρίου του 1567 – λιγότερο από δύο χρόνια μετά το γάμο τους.
Μασάκο Οβάντα και Πρίγκιπας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας
Πολλά κορίτσια ονειρεύονται πως, όταν μεγαλώσουν, θα παντρευτούν πρίγκιπα. Στην Ιαπωνία, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μάλιστα, τη δεκαετία του ’80 και του ’90, ελάχιστες ήθελαν να γνωρίσουν τον Ναρουχίτο. Κι αυτό γιατί οι πριγκίπισσες και βασίλισσες της χώρας αυτής δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Τους απαγορευόταν να εργαστούν, να κάνουν ψώνια, να φάνε σε εστιατόριο και να δουν τις οικογένειές τους.
Ο Ναρουχίτο, όμως, δε γινόταν να μείνει μόνος. Ακόμη κι αν οι υποψήφιες νύφες παρακαλούσαν τους γονείς τους να κανονίσουν προξενιά με άλλους, επειδή ήθελαν να γλιτώσουν.
Το 1986, η Μασάκο Οβάντα, η οποία είχε μόλις αποφοιτήσει από το Harvard, βρισκόταν σε συγκέντρωση που είχε οργανώσει η μεγαλύτερη κόρη του Βασιλιά της Ισπανίας, Ινφάντα Έλενα. Εκεί ήταν και ο Ναρουχίτο, ο οποίος ξεκίνησε να τη φλερτάρει. Εκείνη, ήθελε να γίνει διπλωμάτης και τον άφησε για να σπουδάσει στην Οξφόρδη. Έπειτα, πήγε στην Ιαπωνία αποφασισμένη να εμπλουτίσει το βιογραφικό της.
Ο Πρίγκιπας παρέμενε ανύπαντρος, κάτι που δε θα αργούσε να προκαλέσει σκάνδαλο. Την παρακάλεσε να βγουν ραντεβού, εκείνη δέχθηκε και της έκανε πρόταση γάμου. «Θα σου απαντήσω αργότερα, όμως θα σε πείραζε αν η απάντησή μου ήταν όχι;», του είπε. Όμως δεχόταν ισχυρές πιέσεις από το παλάτι. Την απειλούσαν πως θα την εξέθεταν ανεπανόρθωτα. Στις 12 Δεκεμβρίου 1992, λοιπόν, παρέδωσε τα όπλα. «Αν μπορώ να σε στηρίξω, δέχομαι ταπεινά τη πρότασή σου», ήταν τα λόγια της.
Έγιναν Αυτοκράτορες το 2019. Η Μασάκο, όμως, δυσκολεύτηκε πολύ. Αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα, απομονώθηκε και δεν άσκησε ποτέ τα καθήκοντά της. Ένας δάσκαλός της, ο Τιμ Ολεβίν, είπε στο περιοδικό Hills πως «λυπήθηκα πάρα, πάρα, πολύ όταν έμαθα για το γάμο της. Ήταν τόσο προσγειωμένη – έξυπνη, εξωστρεφής. Δες την τώρα – τρία βήματα πίσω, χωρίς προσωπικότητα, θυσιάστηκε για τη χώρα της.»
Διαβάστε επίσης:
Carolyn Bessette – Kennedy: Η βασίλισσα των 90s με το απαράμιλλο στιλ
Soraya Esfandiari Bakhtiari: Η ιστορία της θλιμμένης πριγκίπισσας
Τελικά, τι συνέβη το βράδυ που σκοτώθηκε η Diana;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση