SUSTAINABILITY

Τα 3 πράγματα που κάνουν οι οικολόγοι για να προστατεύσουν τον πλανήτη

πηγή: Pexels

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ανθρωπότητας. Κυκλοφορούν χιλιάδες άρθρα με συμβουλές για να την αντιμετωπίσουμε, γνωρίζουμε ότι είναι ανάγκη να υιοθετήσουμε έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής, όμως επιλέγουμε να μην το κάνουμε – άλλοι επειδή θεωρούμε τις πράξεις μας ασήμαντες, άλλοι επειδή υποτιμούμε το μέγεθος του προβλήματος.

Είναι αδύνατο να κάνουμε στροφή 180 μοιρών από τη μία μέρα στην άλλη. Όμως, εύκολα θα υιοθετήσουμε τις παρακάτω τρεις συνήθειες. Δε χρειάζεται να τα κάνουμε όλα τέλεια – σημασία έχει να ξεκινήσουμε.

«Καλή» διατροφή

Δε θα αναφερθούμε σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες για απώλεια βάρους, αλλά στην επιλογή οργανικών τροφών, που καλλιεργήθηκαν χωρίς τοξικά φυτοφάρμακα και συνθετικά εντομοκτόνα. Μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και να ψωνίζουμε από την αγορά της περιοχής μας.

Εξοικονόμηση νερού

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ξηρασία σε τεράστιες περιοχές κι εμείς είμαστε ιδιαίτερα σπάταλοι με το νερό που χρησιμοποιούμε. Δεν έχουμε στο νου μας ότι υπάρχουν άνθρωποι που διψούν, που αναγκάζονται να πίνουν από τοξικές πηγές, μολυσμένες από τα απόβλητα των εργοστασίων, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ας προσπαθήσουμε,  λοιπόν να κάνουμε απλά βήματα, όπως να κλείνουμε τη βρύση όταν σαπουνίζουμε τα χέρια ή βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ή όταν λούζουμε τα μαλλιά μας.

Σωστή διαχείριση απορριμμάτων

Σήμερα, σε ποσοστό πάνω από 40%, στον μπλε κάδο απορρίπτονται μη-ανακυκλώσιμα σκουπίδια. Πρόκειται κυρίως για υπολείμματα τροφών, τα οποία μολύνουν τα υπόλοιπα προϊόντα, γεγονός που όχι μόνο δυσχεραίνει τη διαλογή, αλλά πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να αχρηστευτεί ολόκληρο το περιεχόμενο του μπλε κάδου. Επιπλέον, εκεί καταλήγουν και όσα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν από τα υφιστάμενα συστήματα – τα καλαμάκια, για παράδειγμα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε, τι ανακυκλώνεται και τι, πραγματικά, ανήκει στη χωματερή. Γι’ αυτό, χρειάζεται να μελετάμε τις συσκευασίες των προϊόντων μας, να αναγνωρίζουμε τους συμβολισμούς και να πράττουμε ανάλογα.

 

Διαβάστε επίσης:

Σεπτέμβριος 2020: Όταν οι τιτάνες της μόδας «αγκάλιασαν» τη βιωσιμότητα

Μαθαίνοντας στα παιδιά να αγαπούν τον πλανήτη: Σχολείο της Ινδίας δέχεται «πλαστικά δίδακτρα» και σώζει το περιβάλλον

Αυτή είναι η σημαντικότερη «πλαστική απειλή» για το περιβάλλον

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση