Πρόσφατα, πρωταγωνίστησε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης όταν ξέσπασε σε κλάματα, αναγνωρίζοντας ένα μεγάλο της λάθος. Η Πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρετνέρικσεν, ζήτησε συγγνώμη για την απόφασή της να θανατωθούν εκατομμύρια βιζόν στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. Φωτογραφίες που την απεικονίζουν να σκουπίζει τα δάκρυά της, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.
«Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να ζητήσω συγγνώμη για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγγνώμη για αυτό, διότι διαπράχθηκαν σφάλματα», δήλωσε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ένας ηγέτης, είναι σημαντικό να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ελάχιστοι το κάνουν και η Φρεντέρικσεν είναι μία από αυτούς.
Είναι τελειομανής. Στο βιβλίο της Ένα Πολιτικό Πορτραίτο, μάλιστα, έγραψε «Πάντα φτιάχνω λίστες με τα πράγματα που πρέπει να κάνω. Μου αρέσει η αίσθηση ότι ολοκλήρωσα κάτι, ώστε να προχωρήσω στο επόμενο».
Μπήκε στη Βουλή στα 24 της μόλις χρόνια. Πριν γίνει αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, διατέλεσε υπουργός Εργασίας και Δικαιοσύνης. Από τον Ιούνιο του 2019, είναι η δεύτερη γυναίκα Πρωθυπουργός της Δανίας και η νεότερη στην ιστορία του κράτους.
Αισθάνεται το χώρο της πολιτικής σαν το σπίτι της – δεν έχει γνωρίσει τίποτα άλλο. Αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Άλμποργκ, ξεκίνησε να εργάζεται το 2000 σε ένα συνδικάτο για έναν μόνο χρόνο κι έπειτα έβαλε υποψηφιότητα στις εκλογές. Το 2015, έπειτα από την ήττα των Σοσιαλδημοκρατών, η πρώην Πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ – Σμιντ παραιτήθηκε και τις εσωκομματικές εκλογές νίκησε η Φρεντέρικσεν.
Όταν, μόλις πέρσι, ανέλαβε την κυβέρνηση, οι Δανοί τη χειροκρότησαν με ενθουσιασμό. Είχε, άλλωστε, υποσχεθεί να στηρίξει οικονομικά την εκπαίδευση και τους ηλικιωμένους. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους ότι θα περιόριζε κατά 70% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πριν το 2030.
«Αγαπημένοι μου, κάνατε αυτές τις εκλογές τις πρώτες εκλογές της ιστορίας της Δανίας που θα στηρίξουν το κλίμα του πλανήτη», είπε απευθυνόμενοι στη νεολαία που στη στήριξε. «Από σήμερα, θα βάλουμε πάνω απ’ όλα την κοινωνική πρόνοια.»
Οι πολιτικές της απόψεις έχουν προκαλέσει, κατά καιρούς, αντιδράσεις. Υπό την ηγεσία της, οι Σοσιαλδημοκράτες ψήφισαν υπέρ ενός νόμου που επέτρεπε στις Αρχές να κατάσχουν χρήματα και αντικείμενα αξίας, όπως κοσμήματα, στους πρόσφυγες που περνούσαν τα σύνορα, παρά της αντιδράσεις του ΟΗΕ. Πολλοί, μάλιστα, σύγκριναν τις θέσεις της με τη συμπεριφορά των Ναζί απέναντι στους Εβραίους.
Το κόμμα της, έπειτα, τάχθηκε υπέρ μίας απόφασης που απαγόρευε στις μουσουλμάνες να φορούν μπούργκα και νικάμπ, ενώ διατήρησε ουδέτερη στάση το 2018, στην ψήφιση νομοσχεδίου σχετικά με την οικοδόμηση φυλακής σε απομακρυσμένο νησί όπου θα κρατούνταν οι ξένοι εγκληματίες.
Η ίδια, έχει αναφερθεί στο Ισλάμ ως εμπόδιο στην κοινωνική ενσωμάτωση, τονίζοντας πως πολλοί μουσουλμάνοι «δε σέβονται το δανικό σύστημα δικαιοσύνης», πως αρνούνται να εργαστούν για θρησκευτικούς λόγους ενώ τα κορίτσια υπόκεινται «μαζικό κοινωνικό έλεγχο». Ζήτησε, μάλιστα, να κλείσουν όλα τα μουσουλμανικά σχολεία. Αργότερα, σε συνέντευξή της ανέφερε πως είναι υπέρ του κλεισίματος των κέντρων προσφύγων και της μεταφοράς τους στη Βόρειο Αφρική, προκαλώντας την οργή όχι μόνο των πολιτικών της αντιπάλων, αλλά και του λαού που την κατηγόρησε για ξενοφοβία.
Το 2003, η Μέττε Φρεντέρικσεν παντρεύτηκε τον Έρικ Χαρ. Μαζί του, απέκτησε δύο παιδιά. Χώρισαν όμως το 2014. Το φετινό Ιούλιο παντρεύτηκε το σκηνοθέτη Μπο Τένγκμπεργκ και ζουν στην Κοπεγχάγη.
Παρά τα λάθη και τις τοποθετήσεις της, παραμένει δημοφιλής. «Ποτέ δεν αμφέβαλα για εκείνη, αν ήθελε, θα μπορούσε να κάνει τα πάντα», είχε πει ο πατέρας της. Φαίνεται πως έχει δίκιο.
Διαβάστε επίσης:
Σιριμάβο Μπανταρανάικε: Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έγινε Πρωθυπουργός
Η Τζάνετ Γέλεν γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
Sanna Marin: Η νεότερη Πρωθυπουργός του κόσμου είναι αποφασισμένη να αλλάξει τα πάντα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση