NEED TO KNOW

#cancelchatpicorg: Το site που ανεβάζει ιδιωτικές φωτογραφίες γυναικών και κοριτσιών εν αγνοία τους και ο αγώνας για την κατάργησή του

Photo by Eric Ward on Unsplash

Τις τελευταίες ώρες, στην πρώτη θέση των trending στο Twitter βρίσκεται το hashtag #cancelchatpicorg. Πατώντας πάνω του, ανακαλύπτουμε κάτι ανατριχιαστικό.

Το chatpic.org είναι μία ιστοσελίδα, στην οποία μπορεί καθένας να αναρτήσει φωτογραφίες, να κάνει σχόλια – μοιάζει με ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης σαν όλα τα άλλα. Δεν είναι, όμως.

Στο site αυτό βρέθηκαν ιδιωτικές φωτογραφίες γυναικών και κοριτσιών που δημοσιεύθηκαν εν αγνοία τους. Οι περισσότερες, δεν έχουν ιδέα πως οι λήψεις που προορίζονταν αποκλειστικά για τους συντρόφους τους – έστω κι αν ήταν για μία βραδιά – κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Άνδρες και αγόρια, προκειμένου να τις εκδικηθούν μετά από ένα χωρισμό – ή κι επειδή είναι ακόμα μαζί τους, αλλά θέλουν να μοιραστούν με τον κόσμο προσωπικές της στιγμές – θεώρησαν καλή ιδέα να τις εκθέσουν, να τις πληγώσουν ανεπανόρθωτα.

Ήδη ξεκίνησαν καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όμως το κακό έχει ήδη συμβεί. Όχι επειδή εκείνες εμπιστεύτηκαν έναν άνδρα, αλλά επειδή εκείνος επέλεξε να προδώσει την εμπιστοσύνη αυτή. Αντί, όμως, να αισθανθεί αυτός ντροπή με την πράξη του, νιώθει περήφανος για τα σεξουαλικά του κατορθώματα. Και οι γυναίκες, προδομένες, κατηγορούν τον εαυτό τους.


Έχουμε μάθει, ως κοινωνία, να κατηγορούμε το θύμα, όχι το θύτη. Τους λέμε να μη στέλνουν φωτογραφίες τους, για να μην τους συμβεί κάτι παρόμοιο.

Τους τελευταίους μήνες διαρρέουν βίντεο ερωτικού περιεχομένου δημοφιλών προσωπικοτήτων. Και απολογούνται εκείνες, αντί για τους ανθρώπους που τα έδωσαν στη δημοσιότητα. 

Η Λίνα Κρεμτζή, το 2016, βούτηξε στο κενό από τη φοιτητική εστία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου επειδή ένας ερασιτέχνης φωτογράφος μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους γυμνές της φωτογραφίες. Ήταν μόλις 22 ετών.

Η Καρίνα Σάιφερ Ολιβέιρα από τη Βραζιλία, έδωσε τέλος στη ζωή της το 2017 επειδή προσωπικές της φωτογραφίες βρέθηκαν στο διαδίκτυο. Ήταν 15 ετών και υπέστη τρομερό bullying.

Ο 19χρονος Τζόελ Κρόκετ – Ντεβίν αυτοκτόνησε όταν βρέθηκαν online γυμνές φωτογραφίες τους.

«Ας πρόσεχε», λένε πολλοί. Θα είχαν την ίδια αντίδραση, άραγε, αν στη θέση των παραπάνω ανθρώπων βρισκόταν το δικό τους παιδί, ο αδελφός, η αδελφή, ο καλύτερός τους φίλος;

Δε χρειάζεται να έχει συμβεί σε εμάς για να ενδιαφερθούμε. Ούτε σε κάποιον δικό μας. Μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το υπόβαθρο. Είναι υπόθεση όλων μας, κανείς δεν είναι μόνος.

Καταγγέλλουμε την ιστοσελίδα καλώντας τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα  11188, 210 6476464 και 210 6476000.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς η κουλτούρα του βιασμού μαστίζει τη σημερινή κοινωνία

Πώς το «The Queen’s Gambit» έφερε στο φως το σεξισμό στο σκάκι

Πόσο σεξιστής είστε; Το κουίζ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων θα σας δώσει την απάντηση

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση