O Τζο Μπάιντεν επέλεξε μία ακόμη δυναμική γυναίκα για το επιτελείο του. Ανέθεσε την ηγεσία του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ στη Σούζαν Ράις, κάνοντας την κίνηση που κανείς δεν περίμενε. Τώρα, η πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας πρόκειται να παίξει ρόλο – κλειδί στην αμερικανική οικονομία.
Για ποιο λόγο η απόφαση του Μπάιντεν ήταν τόσο απρόσμενη;
Στην αρχή, η πρώην πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών και σύμβουλος βοηθός Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ομπάμα, ήταν η επικρατέστερη υποψήφια για τη θέση της Γενικής Γραμματέα του κράτους. Όλοι πίστευαν πως σ’ εκείνη θα δινόταν η θέση, καθώς τα προσόντα της είναι εξαιρετικά, αλλά τελικά, ο νέος Πρόεδρος προτίμησε τον Άντονι Μπλίνκεν.
Προκειμένου να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα, δε χρειάζεται να έχει την έγκριση της Γερουσίας – κάτι που ωφελεί σημαντικά την Ράις, καθώς είναι μία από τις πιο αντιπαθείς προσωπικότητες για τους Ρεπουμπλικάνους.
Το όνομά της, όπως ανέφερε σε δελτίο Τύπου η ομάδα μετάβασης του Μπάιντεν, «φιγουράρει μεταξύ των πιο επιδέξιων και έμπειρων κυβερνητικών αξιωματούχων της χώρας μας και διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με στόχο να υπηρετήσει τους Αμερικανούς».
Η δυναμική αυτή πολιτικός, ήταν επίσης μία από τις επικρατέστερες υποψήφιες Αντιπροέδρους για τον Τζο Μπάιντεν, όμως η Κάμαλα Χάρις την ξεπέρασε.
Ποια είναι η Σούζαν Ράις;
Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1964 στην Ουάσινγκτον. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Stanford και το New College της Οξφόρδης. Στα 32 της χρόνια, έγινε μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Κλίντον κι ήταν, μάλιστα, ο νεότερος άνθρωπος που βρέθηκε στη θέση αυτή.
Έπειτα, το 2008, διατέλεσε σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων για τους Δημοκρατικούς Μάικλ Ντουκάκις, Τζον Κέρι και Μπαράκ Ομπάμα. Όταν ο τελευταίος εξελέγη, η Ράις προήχθη σε Πρέσβειρα Ηνωμένων Εθνών. Στο ρόλο της εκείνο, έδωσε μεγάλη μάχη υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι αγωνίστηκε για το τέλος της παγκόσμιας φτώχειας. Μίλησε για την κλιματική αλλαγή, τη γυναικεία ενδυνάμωση και την προστασία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Υπέγραψε τη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας από τον ΟΗΕ.
«Τα πράγματα βελτιώνονται επειδή εμείς τα βελτιώνουμε. Χειροτερεύουν όταν βολευόμαστε, όταν φοβόμαστε να ρισκάρουμε και να αρπάξουμε ευκαιρίες», έχει πει.
Στο νέο της ρόλο, πρόκειται να διαψεύσει όσους τόλμησαν να σταθούν εναντίον της.
Διαβάστε επίσης:
Η Τζάνετ Γέλεν γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
Οι αμαζόνες της Κάμαλα Χάρις- Μόνο γυναίκες το επιτελείο της
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση