Tα κοράκια φαίνεται ότι δεν έχουν μόνο το ένστικτο της επιβίωσης, αλλά αναπτύσσουν τη γνώση από μικρή ηλικία για την αναζήτηση της τροφής τους. Ο δείκτης ευφυίας, είναι ο ίδιος με τους χιμπατζήδες.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι επιστήμονες μιας έρευνας του πανεπιστημίου του Όσναμπρικ και της επιστημονικής εταιρείας Μαξ Πλανκ, οι οποίοι μελέτησαν πόσο έξυπνα είναι τα κοράκια (Corvus corax).
Για να το διαπιστώσουν, συνέκριναν τις φυσικές και κοινωνικές δεξιότητες αυτών των πτηνών με εκείνες των χιμπατζήδων και των ουραγκοτάγκων.
Αποδείχθηκε ότι ήδη από την ηλικία των τεσσάρων μηνών είναι εξίσου έξυπνα με τους ανθρωποειδείς πιθήκους. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».
Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε ένα τεστ νοημοσύνης το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά για τα πρωτεύοντα, δηλαδή τα ανώτερα θηλαστικά, όπως ο άνθρωπος και διάφορες οικογένειες πιθήκων και το προσάρμοσε στα κοράκια.
Ο λόγος που επέλεξαν το συγκεκριμένο τεστ, ήταν για να διαπιστώσουν εάν τα πτηνά αυτά γνωρίζουν πού βρίσκεται το φαγητό τους. Επομένως, εφάρμοσαν ένα παιχνίδι που θυμίζει το «εδώ παπάς εκεί παπάς», κρύβοντας νοστιμιές σε ένα κύπελλο, το οποίο μετακινούσαν πέρα-δώθε ανάμεσα σε άλλα κύπελλα.
Τα κοράκια δεν ξεγελάστηκαν και έδειξαν με το ράμφος τους το κύπελλο που έκρυβε το φαγητό τους, καταφέρνοντας να κερδίσουν τη λιχουδιά.
«Στην ηλικία των τεσσάρων μηνών, τα κοράκια είναι ήδη σχετικά ανεξάρτητα και αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τον έξω κόσμο. Κατά συνέπεια, τα νεαρά κοράκια θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα γνωστικά και όχι ενστικτωδώς για τις νέες προκλήσεις», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Ζιμόνε Πίκα του Ινστιτούτου Γνωστικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Όσναμπρικ.
Στην έρευνα συμμετείχαν οχτώ κοράκια σε ηλικίες των 4, 8, 12 και 16 μηνών. Δοκιμάστηκαν σε διάφορους τομείς εργασίας όπως η χωρική κατανόηση ή η κοινωνική συμπεριφορά όπως η επικοινωνία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είχαν την ίδια αντίληψη με τους χιμπατζήδες ή τους ουρακοτάγκους, στον τρόπο που κατανοούσαν τις ποσότητες, τις αλληλουχίες αιτίας-αποτελέσματος, την κοινωνική μάθηση και την επικοινωνία.
Τα αποτελέσματα κίνησαν το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη περαιτέρω τεστ, που θα περιλαμβάνουν επίσης διάφορες δεξιότητες προσαρμοσμένες στο συγκεκριμένο είδος.
Διαβάστε επίσης:
9 σπουδαίες γυναίκες πρωτευοντολόγοι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στα ζώα
Η Γαλλία απαγορεύει την εκμετάλλευση άγριων ζώων σε τσίρκo και θαλάσσια πάρκα
Κλιματική αλλαγή: Έρχεται η εξαφάνιση των κοάλα;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση