Το δεύτερο lockdown για πολλούς είναι πιο δύσκολο σε σχέση με το πρώτο, κυρίως λόγω της ήδη βεβαρημένης ψυχολογίας. Οι μέρες κυλούν μέσα στο σπίτι, με τον περισσότερο χρόνο να αφιερώνεται στη δουλειά.
Αυτή η κατάσταση έχει κάνει όλο τον κόσμο και κυρίως τα πιο ευαίσθητα άτομα, να πλήττονται από άγχος, στρες, κατάθλιψη κ.λπ. Σε πρόσφατες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων ανέφεραν ότι αισθάνονται εξαντλημένοι και ότι νιώθουν κόπωση στο τέλος κάθε ημέρας.
Επίσης, η παραμονή στο σπίτι αυξάνει την ένταση με την οποία εκτελουμε τις διάφορες εργασίες μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα, πρέπει σχεδόν παράλληλα, να κάνουμε τη δουλειά μας, να φροντίζουμε τα παιδιά μας και να κάνουμε δουλειές στο σπίτι.
Η κατάσταση αυτή, έχει ως αποτέλεσμα να φτάνει στα άκρα. Επίσης οι περιπτώσεις που πολλοί ζούνε μόνοι στο σπίτι, του ωθεί στο να αισθάνονται εντελώς μόνοι. Γι’ αυτό και είναι καλό να φροντίζουν να κάνουν βιντεοκλήσεις με τα αγαπημένα τους πρόσωπα για να νιώθουν καλύτερα.
Η λύση όμως αυτή, δεν είναι βοηθητική για όλους, καθώς θεωρείται μια παράδοξη κατάσταση όπου προωθεί την κοινωνικοποίηση, μέσω της κοινωνικής απομάκρυνσης.
Οι ψυχολόγοι σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνουν κάποιες αποτελεσματικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε την κόπωση της καραντίνας:
Συμπτώματα κόπωσης καραντίνας
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι συμπτωμάτων μεταξύ των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα όπως:
1. πίεση στα μάτια από τις πολλές ωρες εργασίας στην οθόνη του υπολογιστή.
2. Ακόμα και οι εσωστρεφείς αισθάνονται μοναξιά χωρίς τους φίλους τους.
3. Οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα βίντεο δεν προκαλούν καμία ευχαρίστιση.
4. Υπάρχει δυσκολία να συντηρηθεί η συγκέντρωση και η ενέργεια.
Αρνητικές επιπτώσεις της διάθεσης.
Πώς αυτή η κόπωση επηρεάζει τη ζωή μας;
Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες λόγω αυτής της κόπωσης καραντίνας και μερικές από αυτές είναι:
1- Η αβεβαιότητα της κατάστασης κάνει τους ανθρώπους πιο παρανοϊκούς.
2- Πρέπει να διατηρήσουμε τις κοινωνικές αποστάσεις. Επομένως, δεν μπορούμε να αγκαλιάσουμε τους αγαπημένους μας ή να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Αυτό πραγματικά μας αποσυνδέει με άλλους.
3- Νοσταλγούμε τις προηγούμενες κανονικές μέρες. Υπήρχαν νέα πράγματα να κάνουμε κάθε μέρα.
4- Είμαστε όλοι σε μεγάλο τραύμα αυτήν τη στιγμή. Έχουμε επίγνωση την κρισιμότητα της κατάστασης και αυτό μπορεί να ωθήσει ακόμα και ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές ή εμμονές. Για παράδειγμα, ενώ ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ, φοβόμαστε ό,τι γιατί μπορεί να μολυνθούμε, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνουμε σε υπερβολικό βαθμό την απολύμανση του σπιτιού, ή μια σειρά εργασιών προσωπικής υγιεινής. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να βλάψει σημαντικά την ψυχική μας υγεία.
5- Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης που χαρακτηρίζεται από φόβο, άγχος και κόπωση, τα επίπεδα κορτιζόλης μας είναι υψηλά. Έτσι, ενδέχεται να λάβουμε μια λανθασμένη απόφαση κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης.
Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε.
Αν πάλι δεν αισθάνεσθε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να φροντίσετε τον εαυτό σας. Κάντε ένα απολαυστικό μπάνιο με αρωματοθεραπεία, διαβάστε ένα βιβλίο, δοκιμάστε ασυνήθιστες συνταγές κτλ. Βρείτε τρόπους που θα σας συνδέσουν με το παρόν και συγχρόνως θα σας κάνουν να περνάτε πιο δημιουργικά τον ελεύθερο σας χρόνο, ειδικά σε περίπτωση που δεν εργάζεστε αυτή τη στιγμή.
Συνδεθείτε με άλλους ακόμη και αν πιστεύετε ότι αυτό δεν βοηθάει. Το να κρατάτε έστω και με αυτόν τον τρόπο επαφή με τους αγαπημένους σας, είναι κάτι που θα κάνει να μην αισθάνεσθε ότι είστε μόνοι σε αυτή τη γη. Επομένως μην εστιάζετε στο οξύμωρο της κατάστασης, αλλά στο γεγονός ότι έχετε στο ακουστικό ή στην οθόνη σας κάποιον που σας νοιάζεται και σας αγαπά.
Διαβάστε επίσης:
Πώς να βοηθήσετε τη μνήμη σας όταν κυριεύεστε από άγχος
10 μόλις λεπτά μασάζ μπορούν να αποτρέψουν από το στρες και το άγχος
Τι να κάνετε όταν νιώθετε ότι τίποτα δεν σας ευχαριστεί
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση