CLIMATE EMERGENCY

Κλιματική αλλαγή: Ο λόγος που πάνω από 45 εκατομμύρια Ινδοί θα μεταναστεύσουν μέχρι το 2050

Photo by Prashanth Pinha on Unsplash

Περισσότεροι από 45 εκατομμύρια Ινδοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους μέχρι το 2050, εξαιτίας φυσικών καταστροφών που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή. Πλημμύρες, ξηρασία και κυκλώνες πρόκειται να τους οδηγήσουν στη δυσκολότερη, ίσως, απόφαση της ζωής τους.

Έρευνα με τίτλο «Το κόστος της κλιματικής αδράνειας: Εκτοπισμός και ανάγκη για μετανάστευση» ανέφερε ότι μόνο το 2020, 14 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες, καθώς η Ινδία υπέφερε από την περιβαλλοντική κρίση. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι μαζί με τέσσερα ακόμη κράτη από τη Νότια Ασία – το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα – θα δουν τους περισσότερους αστέγους στα επόμενα 30 χρόνια.

O Χαρτζίτ Σινγκ, παγκόσμιος επικεφαλής για το κλίμα στην ActionAid, τόνισε στο Mint πως «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε παγετούς που λιώνουν στο Νεπάλ, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στην Ινδία και το Μπανγκλαντές, τους κυκλώνες και τις αφιλόξενες θερμοκρασίες. Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν το σπίτι τους αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος για τις οικογένειές τους.

Οι πλούσιες χώρες χρειάζεται να αναλάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και να περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα, προκειμένου να υποστηρίξουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που γίνεται από εκείνες της Νοτίου Ασίας. Το ανθρώπινο κόστος της αδράνειας είναι υπερβολικά υψηλό».

Οι γυναίκες των πέντε παραπάνω εθνών, επιπλέων, επηρεάζονται δυσανάλογα από την «κλιματική μετανάστευση». Κι αυτό επειδή μένουν πίσω για να φροντίσουν τα παιδιά και το σπίτι τους, τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας και να διαχειριστούν τις καταστάσεις στο σπίτι. Εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, κακοποίησης και βίας. Τα δικαιώματά τους δε γίνονται σεβαστά.

«Οι ηγέτες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να προετοιμάσουν τα σχέδιά τους για την προστασία των ανθρώπων αυτών. Πρέπει να βγουν μπροστά και να επενδύσουν σε συγκεντρωτικά κι αποτελεσματικά μέτρα και “πράσινες” δομές για να αντεπεξέλθουν σε όσα προκαλέσει η περιβαλλοντική κρίση και να βοηθήσουν τους αδυνάμους», δήλωσε ο Σαντζέι Βασίστ, Διευθυντής του Climate Action Network South Asia.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι πόλεις που θα εξαφανιστούν, αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή

Ένας καλλιτέχνης μας δείχνει πώς θα ήταν ο κόσμος, αν η ναυτιλία γινόταν φιλική προς το περιβάλλον

Κατρίνα Κομπέιν: Η καλλιτέχνιδα που ίδρυσε ένα μουσείο για πλαστικές τσάντες

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση