Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis, οι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Σήμερα οι δύο στους τρεις (66,3%) δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο (άθροισμα των «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι»). Ένας στους τρεις, μάλιστα, απαντούν «σίγουρα ναι». Αρνητικά απάντησε το 27,4%. Η κυριότερη αιτία που αναφέρουν με πολύ μεγάλη διαφορά είναι το ότι «μπορεί να μην είναι ασφαλές, ή μπορεί να έχει παρενέργειες». Τα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει ο ιός» ή «δεν εμπιστεύομαι τα εμβόλια» σε αυτή την ερώτηση είναι πάρα πολύ χαμηλά της τάξεως του 0,82%. Από αυτούς που είναι αρνητικοί, το 3% δηλώνει ότι δεν πιστεύει στα εμβόλια γενικά.
Από τους αρνητές του εμβολίου, το 69% δήλωσε ότι θεωρεί πως το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές, ενώ το 21% είπε ότι πιστεύει πως δεν θα είναι αποτελεσματικό.
Tα ποσοστά αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα στους πιο ευκατάστατους, καθώς και σε όσους δηλώνουν ότι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία: Στους ηλικίας άνω των 65, το ποσοστό αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο φτάνει στο 80,4% -μάλιστα, αυτοί που απαντούν «σίγουρα ναι» είναι το 55%. Επίσης, “ναι” στο εμβόλο λέει το 72% όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και το 84% όσων έχουν εμβολιαστεί κατά της εποχικής γρίπης.
Παράλληλα, το 94 % των ερωτηθέτων, συμφωνούν με την άποψη ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές, ενώ το 61% είναι μάλιστα απόλυτα σύμφωνοι με αυτή. Το 26% όσων δηλώνουν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο, δήλωσαν ότι «θα ήταν από τους πρώτους που θα το έκαναν», ενώ το 51% ήταν πιο επιφυλακτικό, καθώς είπε πως θα το κάνει αφού πρώτα «το συζητούσαν με άλλους γιατρούς ή συγγενείς».
Όπως επισημαίνει ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis, «ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν επί της ουσίας την προσφορά των εμβολίων στη δημόσια υγεία και το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» είναι περιορισμένο με επιδημιολογικούς όρους αλλά αν η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι ειλικρινής, διαφανής και κατανοητή μπορεί να σπεκουλάρει στην άγνοια και να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη».
Πάντως, είναι γεγονός ότι, αν και πολλοί Έλληνες έχουν ήδη λάβει την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο, μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχουν ακόμα επιφυλάξεις και δισταγμούς. Περίπου οι μισοί από όσους δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, θα ήθελαν πρώτα να το συζητήσουν περισσότερο με γιατρούς ή συγγενείς.
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση