SUCCESS STORIES

Άνα Μποτίν: Η ισχυρότερη τραπεζίτισσα του κόσμου δε γνωρίζει τι θα πει «μετριότητα»

Άνα Μποτίν: Η ισχυρότερη τραπεζίτισσα του κόσμου δε γνωρίζει τι θα πει «μετριότητα»
πηγή: Instagram @eleconomistaes

«Πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία στις γυναίκες. Εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω.»

Η Άνα Μποτίν είναι η ισχυρότερη τραπεζίτισσα του κόσμου. Το 2014, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα της Εκτελεστικής Προέδρου του Ομίλου Satander, έγινε η πρώτη γυναίκα σε ηγετική θέση παγκόσμιου οικονομικού οργανισμού και μία από τις μόλις έξι που κρατούσαν τα ηνία εταιρείας της Fortune Global 100. Ένα χρόνο μετά, η καθαρή της αξία αυξήθηκε στα 150 εκατομμύρια δολάρια, το 2016 ήταν η ισχυρότερη μη Αμερικανίδα του κόσμου και από το 2018 παραμένει σταθερά η όγδοη ισχυρότερη γυναίκα παγκοσμίως, σύμφωνα με το Forbes.

Γεννήθηκε στην Ισπανία το 1960, σε μία οικογένεια που η λέξη «μετριότητα» ήταν άγνωστη. Ο πατέρας της, Εμίλιο, ήταν ο κορυφαίος τραπεζίτης που μετέτρεψε μία τοπική επιχείρηση σε διεθνή κολοσσό. Επεκτάθηκε στη Βραζιλία, τη Χιλή, το Μεξικό, την Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, μέσα σε σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η μητέρα της, Παλόμα O’ Σι, κατέχει τον τίτλο της Μαρκησίας. Είναι καταξιωμένη πιανίστρια, «μητέρα» της τέχνης και ιδρύτρια ενός από τα μεγαλύτερα μουσικά σχολεία της Ισπανίας.

Η Άνα Μποτίν, λοιπόν, ήξερε από μικρή πως η κορυφή ήταν μονόδρομος. Φοίτησε σε κορυφαία σχολεία της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Αγγλίας, ενώ έμαθε να μιλά άπταιστα πέντε γλώσσες. Όταν ήταν μικρή, ήθελε να γίνει δημοσιογράφος – οι τράπεζες ελάχιστα την ενδιέφεραν. Έμαθε, όμως, να τις αγαπά.

Σπούδασε, τελικά, Οικονομικά στο Κολλέγιο Bryn Mawr στην Πενσιλβάνια και συνέχισε με μεταπτυχιακό στο Harvard.

Από το 1980 έως το 1988 έζησε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε για την JP Morgan. Επέστρεψε, έπειτα, στoν Santander, Αντιπρόεδρος της οποίας έγινε το 1992. Για τα επόμενα έξι χρόνια ανέλαβε την επέκταση της εταιρείας στη Λατινική Αμερική, επιχειρώντας να ξεκινήσει ένα σύστημα επενδύσεων – κάτι που ο πατέρας της απέφευγε όσο μπορούσε και, όπως αποδείχθηκε, είχε δίκιο. Η Άνα απέτυχε παταγωδώς.

Παρότι εκείνη η περίοδος ήταν, κατά γενική ομολογία, ιδιαίτερα «σκοτεινή» για την καριέρα της, ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές έχουν άλλη άποψη. Ανάμεσά τους, βρίσκεται και ο καθηγητής Management του Wharton School και ειδικός στα ζητήματα του Ομίλου Santander, Μάουρο Γκιγιέν.

«Οι περισσότεροι την κατακρίνουν, όμως εγώ της δίνω ελαφρυντικά καθώς μπορεί να μην έβγαλε τόσα χρήματα, όμως συνέβαλε στη συλλογή πληροφοριών για τις άλλες τράπεζες της περιοχής», εξήγησε το 2017 στο World Finance. «Αυτό έθεσε τα θεμέλια για μία σειρά καινοτομιών στη Λατινική Αμερική, οι οποίες έλαβαν χώρα μέσα στα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια».

Επιτυχημένη ή όχι, η Μποτίν έκανε ένα διάλειμμα από τα τραπεζικά ζητήματα κι αποχώρησε για λίγο από τον Santander, ιδρύοντας την ιδιωτική επενδυτική εταιρεία Suala Capital, κι ένα συμβουλευτικό πρακτορείο με το όνομα Razona. Εκείνη η εποχή, σύμφωνα με την ίδια, ήταν μία από τις πιο καρποφόρες της καριέρας της, αν και αφόρητα σκληρή.

Μπήκε για τα καλά στον κόσμο των startups, έμαθε όσο περισσότερα μπορούσε για εκείνη και κατάφερε, έπειτα, να διαμορφώσει την πιο αποτελεσματική τραπεζική πολιτική. Επικεντρωνόταν στην τεχνολογία και τις μικρές επιχειρήσεις, αντί για τους τιτάνες που προτιμούσαν οι ανταγωνιστές της. Επέστρεψε στον Santander το 2002.

To 2014, χάρη στις πανέξυπνες κινήσεις της, ο όμιλος είχε επεκταθεί κατά 80%. Οι μετοχές εκτοξεύθηκαν και, όταν ο Εμίλιο έφυγε από τη ζωή, η Άνα αποχώρησε από το παράρτημα της Αγγλίας που είχε αναλάβει, προκειμένου να διευθύνει ολόκληρο τον κολοσσό. Επειδή είχε εκτελέσει τα καθήκοντά της με απόλυτη επιτυχία, όλοι την υποδέχθηκαν με χαρά στο νέο της ρόλο.

Όταν, το 2017, η ισπανική Banco Popular όδευε ολοταχώς προς την καταστροφή, αποφάσισε πως ο Santander θα την αγόραζε για ένα μόλις ευρώ. Μετατράπηκε, έτσι, στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Χάρη σ΄εκείνη, ιδρύθηκε το Santander Χ, ένα πρόγραμμα που υποστήριζε την επιχειρηματικότητα των φοιτητών και βοήθησε στη δημιουργία της πρώτης πλατφόρμας που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain.


Σήμερα, η Άνα Μποτίν είναι 60 ετών. Έχει τρία παιδιά, είναι παντρεμένη με τον Γκιγέρμο Μορένες Μαριατέγκουι, με τον οποίο ήταν συνάδελφοι. Ως η ισχυρότερη κυρία της οικονομίας, εργάζεται ακούραστα προκειμένου όχι απλώς να διατηρήσει τη θέση της, αλλά να αφήσει πίσω της μία νέα εποχή στο χώρο των τραπεζών.

 

Διαβάστε επίσης:

Marillyn Hewson: H «ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου»

Οι 13 κορυφαίες γυναίκες της οικονομίας για το 2020

Αυτές είναι οι 4 ισχυρότερες κυρίες των επιχειρήσεων

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση